E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknoloji20 yıl sonra yıldızı parlayacak 4 teknoloji---

20 yıl sonra yıldızı parlayacak 4 teknoloji

20 yıl sonra yıldızı parlayacak 4 teknoloji
08 Şubat 2023 - 15:39 borsagundem.com

Geleceğin yatırımlarını bugünden hayal edebilmek için teknolojideki gelişmeleri de yakından takip etmek gerekiyor. Benzinga’nın haberinde yaygınlaşması beklenen dört teknolojiye işaret edildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

20 yıl öncesinde akıllı telefonlar ve elektrikli arabalar konseptleri boş hayallerden ibaretti. Ancak bugün yaklaşık 6,92 milyar insan, diğer bir deyişle küresel popülasyonun %86,4’ü akıllı telefona sahip. Dünya çapında hükümetler yeşil bir geleceğe ulaşmak için içten yanmalı motorlar yerine elektrikli araçların kullanımını destekliyor.

Gelişen teknolojilere yatırım yapmak, önümüzdeki yirmi yıl içinde servetinizi artırabilir. Benzinga’nın haberinde en umut verici teknolojilerden bazılarına dikkat çekiliyor.

Üretken Yapay Zeka

Geçtiğimiz aylarda üretken yapay zeka (AI) kavramı gündelik hayatımızda çok daha büyük bir rol üstlenmeye başladı. ChatGPT, eğitim müfredatlarını yeniden yazıyor ve Buzzfeed gibi yayınlarda kullanılıyor. Ancak bu sadece bir başlangıç. ChatGPT büyümeye devam ederken, bu alanın diğer kısımları yeterince anlaşılabilmiş değil.

Örneğin, RAD AI, duyguları anlamak için oluşturulmuş dünyanın ilk AI pazarlama platformu. Start-up şirketi duygular üzerinden pazarlama kampanyalarının verimliliğini artırmayı amaçlayan ilk AI girişimi niteliğinde. Girişim, start-up yatırım platformu Wefunder'da fon topluyor ve gündelik yatırımcılardan bugüne kadar 2,5 milyon doların üzerinde para topladı.

Bu alandaki diğer örnekler arasında AI'dan başka hiçbir şey kullanmadan görüntüler, resimler, çizimler, metin okuma ve tam videolar oluşturmak için kullanılan programlar da bulunuyor.

Ticari uzay araştırmaları

2021, ticari uzay araştırmaları için çok önemli bir yıldı. Jeff Bezos destekli start-up firması Blue Origin ve Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX ticari uzay turizmini başarılı bir şekilde başlattı. Milyarder Richard Branson’ın Virgin Galactic firması da Temmuz 2021’de ilk kez uzay sınırına tam mürettebatlı uçuş gerçekleştirdi.

Bu girişimler 2024 yılına kadar ticari uzay yolculuğuna başlamak için hazırlanıyor. Ancak resesyon endişeleri ve tedarik zinciri sorunları göz önüne alındığında, somut bir plan yapılmadı. Birçok şirket, makroekonomik gelişmeler nedeniyle programlarını en az bir yıl erteledi.

Her biri yaklaşık 500.000 dolar olarak fiyatlandırılan biletler göz önünde bulundurulduğunda, ticari uzay yolculuğu şu an için yalnızca yüksek servet sahibi tarafından erişilebilir nitelikte. Ancak, şirketlerin sürdürülebilir uzay istasyonları ve diğer altyapıları geliştirmek için büyük yatırımlar yaptıkları da dikkate alınırsa, önümüzdeki yirmi yıl içinde fiyatların düşmesini bekleyebilirsiniz.

China Business Knowledge, uzay yolculuğunun önümüzdeki 15 ila 20 yıl içinde daha uygun fiyatlı olacağını tahmin ediyor. Finans araştırma firmasında yapılan açıklamada, “Bugün hayatta olan birçok insan, hayatları boyunca uzaya seyahat etmek için gerçek bir şansa sahip olacak” denildi.

 

Yeşil hidrojen

Son iki yılda ülkeler tarafından geliştirilen politikaların çoğu, karbon nötr enerjiye geçişe odaklandı. Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji krizi durumu daha acil hale getirirken, birçok ülke 2050 yılına kadar karbon ayak izlerini ortadan kaldırmak için fosil yakıt emisyonlarını aşamalı olarak azaltma sözü verdi.

Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji bu geçişin ön saflarında yer alıyor ve hidrojenin alternatif bir kaynak olarak popülaritesi zirveye ulaşıyor. Yeşil hidrojenin tarım, imalat ve ulaşım endüstrilerinde muazzam uygulamaları bulunuyor. Sudan yeşil hidrojen üreten Boston merkezli girişim Electric Hydrogen, geçtiğimiz haziran ayında B Serisi fonlamada 198 milyon dolar topladı.

Yeşil hidrojen üretimi pahalı olsa da dünya çapındaki bilim adamları ticari olarak karbon-nötr hidrojen üretmenin yollarını geliştirmeye çalışıyorlar. Dünyanın en büyük elektrolizör üreticisi olan Norveçli yakıt hücresi şirketi Nel ASA, yeşil hidrojen üretim maliyetlerinin en erken 2025 yılına kadar fosil yakıt üretimine eşdeğer veya daha düşük olmasını bekliyor.

İkincil özel sermaye piyasası

Özel sermaye piyasasına risk sermayedarları ve melek yatırımcılar hakimdir. Söz konusu durum bir süredir perakende yatırımcıların şikayet ettiği bir konu galine geldi. Perakende yatırımcıların isyanı iki yıl önce ABD borsalarında spekülatif hisse senetleri rallisini tetiklemişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden organize olan yatırımcılar açığa satış firmalarına muazzam bir baskı uygulamıştı.

Gündelik yatırımcılar arasında başlangıç yatırımlarının artan popülaritesi ile birlikte, şirketler özel sermaye varlıklarını yeniden satmak için sağlam bir ikincil piyasa kurmaya çalışıyorlar. Girişimler genellikle halka açılacak kadar olgunlaşmadan önce 10 ila 12 yıl boyunca özel kalırken, sermaye yatırımı ise kilitli kalır. Ancak ikincil bir ticaret piyasasının gelişmesiyle birlikte, kurumsal ve perakende yatırımcıların yatırımlarını nakde çevirmek için ilk halka arzı (IPO) beklemek zorunda kalmazlar.

ABD'deki en büyük hisse senedi kitle fonlaması girişimi olan StartEngine, bu tür menkul kıymetlerin ticareti için kapsayıcı bir ikincil piyasa geliştirmeye çalışıyor. Özel sermaye piyasası hızla geliştikçe, bu tür varlık sınıflarının yeniden satışını kolaylaştıran ikincil ticaret piyasalarının perakende yatırım alanındaki en büyük gelişmelerden biri olması bekleniyor.

 

ABD ekonomisini kâbusu: Geçici dezenflasyon

 

Kriptoyu bekleyen 3 engel

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)