E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTEB'de 'Adil Fiyat' şoku---

TEB'de 'Adil Fiyat' şoku

TEB'de 'Adil Fiyat' şoku
30 Aralık 2014 - 08:50 borsagundem.com

Türk Ekonomi Bankası'nda 'Adil Fiyat' 2.437 lira olarak açıklandı… Ernst Young raporundan sonra gözler SPK'ya çevrildi

BORSAGUNDEM.COM - ARAŞTIRMA SERVİSİ

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) açıkladığı ‘Adil Fiyat’ büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Mart 2011'de BNP Paribas yüzde 20.35 TEB hissesini 2.2 Fiyat/Defter Değeri çarpanıyla satın alırken azınlık yatırımcılar için 0.89 Fiyat/Defter Değeri çarpanı baz alındı.  

YATIRIMCILAR TEPKİLİ

Ancak Ernst Young’ın “Güvenmeyin” dediği raporu bardağı taşıran son damla oldu. Haklarının gasp edildiği iddia edilen yatırımcıların tek umudu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK). Kulislerde konuşulanlara göre mağdur olduğunu düşünen yatırımcılar hukuki yollardan haklarını aramakta kararlı!

FİYAT NASIL TESPİT EDİLDİ?

SPK’nın 12 Kasım 2014 tarihli “Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Haklarının Kullanımına İlişkin Tebliği” II-27.2 uyarınca, piyasa değerinin belirlenmesi ve adil fiyatın açıklanması için SPK  düzenlemeleri uyarınca değerleme hizmeti verebilme niteliğine sahip olan Ernst Young Kurumsal Finansman ve Danışmanlık A.Ş.‘ye başvuran BNP Paribas, aldığı rapora dayanarak TEB’de adil fiyatı 2,437 TL. olarak açıkladı.



ERNST YOUNG: RAPORA GÜVENMEYİN

Oysa 16 Aralık 2014 tarihli raporun Yönetici Özeti bölümünde; çalışmanın belirli bir satış veya alım önerisinde bulunmak için hazırlanmadığı, raporun yatırımcılara veya diğer ilgili şahıslara açıklanması durumunda, bu şahısların herhangi bir yatırım kararında bu rapora güvenmemeleri gerektiği açıkça vurgulanıyor.

HEM SPK NEZDİNDE HEM HUKUKİ YOLLARDA HAKLARINI ARAYACAKLAR

Gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar, uluslararası genel şirket ve banka değerleme normlarının ve standartlarının dışında, azınlık yatırımcıların mülkiyet haklarının neredeyse gasp edilmesine olanak verecek kadar gerçeklerden ve adaletten uzak bir fiyatlama yapıldığını düşünüyorlar. Bu yatırımcıların hem SPK nezdinde hem de hukuki yollardan haklarını aramaya başladıkları belirtiliyor.

RAPORUN DETAYLARINDAKİ ÇELİŞKİLER

Diğer yandan, raporun detaylarına bakıldığında banka değerlemelerinde kullanılan Fiyat/Defter Değeri katsayısının adil değer hesaplanırken  0,89 olarak belirlenmiş olduğu görülüyor.  Türkiye bankacılık sektöründe geçtiğimiz 10 senede irili ufaklı 25 ayrı hisse satışında bu katsayının 2,80 civarında olduğunu belirten uzmanlar, hem düşük katsayı hem de genelde geçerli olan metodolojilerin kullanılmadığı raporu şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade ediyorlar.

SIRA YATIRIMCILARA GELİNCE ÇARPAN DEĞİŞTİ

Mart 2011’de BNP Paribas’ın %20,35 TEB hissesini 2,2 Fiyat/Defter Değeri çarpanıyla satın almasına rağmen azınlık yatırımcılar için adil değerin  0,89 Fiyat/Defter Değeri çarpanıyla değerlenmiş olması bir hayli düşündürücü olmakla birlikte küçük yatırımcının ciddi şekilde zarara uğratılmaya çalışıldığı algısını yaratıyor.
Bu görüşlerle SPK’ya başvuran yatırımcıların, Otoriteden konunun objektif sonuçları yansıtacak şekilde gözden geçirilmesi talebinde olduğu ifade ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SPK A GÖREVE01 Ocak 2015 23:31

    Spk bunu iptal etmeli

  • bu nasıl iş01 Ocak 2015 00:58

    değerleme şirketi de değerlemeyi yanlış yapıyorsa yazıklar olsun sizlere..

  • arif bey31 Aralık 2014 14:39

    arif ünver bey ltfn bu konuya el atın ltfn.

  • PRICE31 Aralık 2014 08:37

    TEB'in bağımsız denetimini yapan PWC denetlediği bankanın adil değerini hesaplamayı beceremez diye mi bu rapor Ernst young a yaptırıldı acaba...

  • TEP31 Aralık 2014 00:05

    Sonra yatırımcı niye artmıyor. Bakalım SPK ne yapacak.

  • matador 30 Aralık 2014 22:50

    2.75 defter değeri 2.437 adil değer..ne güzel İstanbul be.. Yanlış hesap bağdat'dan döner derler görücez.

  • Hoca30 Aralık 2014 14:57

    Susmayın dostlar susmayın… Her yerde yazın, sadece kendiniz için değil. İyi niyetli yatırımcı için yazın. Bu yanlış fiyatlama yolunun kapılarını kim açtı? Yatırımcı olmak suç mu? Yıllarca yatırımcıya uzun vadeli yatırım yapın borsa kumar yeri değildir diyen kim? Daha çok sorular var dostlar. Sormak lazım, durmadan usanmadan. Her yerde, tüm sosyal mecrada. İyi ki varsın Borsa Gündem. Dostlar açıklanan fiyat ta söylenecek çok şey var. Ama ben size başka bir şey söyleyeyim . Bu şirketlerin çoğu bir zaman özkaynaklarının beş katına satıldı. Ve satıldıklarında ne bu kadar paraları nede bu kadar aktif büyüklükleri vardı. Her yerde yazıyorum borsadan çıkışa bizim gibi ülkelerde izin verilemez. Dostlar hayal kurun . Bir arsa aldınız ortak. Sizin yüzde on hisseniz var. Arkadaş diyor ki adil fiyat vereceğim sana arsa artık benim sen al pılını pırtını git. Böyle hukuk böyle insaf böyle adalet olur mu? Sonra çıkacaksın televizyonlara biz finans merkezi olacağız . Biz yatırmcı dostuyuz. Efendim halka açıldık bir sürü ortağımız var. Evet ortağını kaz gibi iyice yol. Susmayın dostlar susmayın.

  • sahte..30 Aralık 2014 13:47

    halka açılırken yüksek çarpan.. halkdan geri alırken düşük çarpan. bu nasıl iş. bu nasıl adalet. SPK çok acil incelensin. devlet denetleme soruşturması başlatılsın.

  • varol30 Aralık 2014 12:43

    değerleme geldiğinde her yere yazdım uydurma bir değerleme yapılmış diye ki yapan da zaten güvenmeyin diye başına yazmış geç de olsa birileri duydu gerçi hisseleri sattı bir çok kişi ama en azından tuddf ve ecyap daki değerlemelere bir faydası olur diye umuyorum

  • trader30 Aralık 2014 11:29

    ne güzel bir rapor bu... tebrik etmek lazım ernst young ı ... tabii bide bunu adil fiyat diye açıklayan teb'in adaletini...

  • Bnp30 Aralık 2014 11:27

    Alıyorsa bu fiyattan 10 kuruş üzerine tüm bankayı satsın o zaman

  • mıkkım30 Aralık 2014 10:38

    MAKİNA TAKIM A.Ş için o kadar dil döktük umurunuzda değildi... Destek istedik tınlamadınız...Alın size adil fiyat...

  • ernst young30 Aralık 2014 10:01

    raporu yayınlar mısınız tiyatroyu görelim.

  • cadde30 Aralık 2014 09:58

    Değerleme,borsadan çıkış için değilde halka arz için olsaydı yine bu fiyatmı olurdu!!!

  • harikasınız30 Aralık 2014 09:35

    siz olmasanız farkeden yok. elinize sağlık.

  • BORSACI30 Aralık 2014 09:29

    Alternatif bankın adil fiyat değerlemesi 1,3 fiyat/defter değeri çarpanıyla açıklandı. Teb nasıl 0,89 olabilir ki... Küçük yatırımcıyı madur etmek değilde nedir bu...????