Yazdır

TEB'de 'Adil Fiyat' şoku

Tarih: 30 Aralık 2014 - 08:50

Türk Ekonomi Bankası'nda 'Adil Fiyat' 2.437 lira olarak açıklandı… Ernst Young raporundan sonra gözler SPK'ya çevrildi

BORSAGUNDEM.COM - ARAŞTIRMA SERVİSİ

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) açıkladığı ‘Adil Fiyat’ büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Mart 2011'de BNP Paribas yüzde 20.35 TEB hissesini 2.2 Fiyat/Defter Değeri çarpanıyla satın alırken azınlık yatırımcılar için 0.89 Fiyat/Defter Değeri çarpanı baz alındı.  

YATIRIMCILAR TEPKİLİ

Ancak Ernst Young’ın “Güvenmeyin” dediği raporu bardağı taşıran son damla oldu. Haklarının gasp edildiği iddia edilen yatırımcıların tek umudu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK). Kulislerde konuşulanlara göre mağdur olduğunu düşünen yatırımcılar hukuki yollardan haklarını aramakta kararlı!

FİYAT NASIL TESPİT EDİLDİ?

SPK’nın 12 Kasım 2014 tarihli “Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Haklarının Kullanımına İlişkin Tebliği” II-27.2 uyarınca, piyasa değerinin belirlenmesi ve adil fiyatın açıklanması için SPK  düzenlemeleri uyarınca değerleme hizmeti verebilme niteliğine sahip olan Ernst Young Kurumsal Finansman ve Danışmanlık A.Ş.‘ye başvuran BNP Paribas, aldığı rapora dayanarak TEB’de adil fiyatı 2,437 TL. olarak açıkladı.



ERNST YOUNG: RAPORA GÜVENMEYİN

Oysa 16 Aralık 2014 tarihli raporun Yönetici Özeti bölümünde; çalışmanın belirli bir satış veya alım önerisinde bulunmak için hazırlanmadığı, raporun yatırımcılara veya diğer ilgili şahıslara açıklanması durumunda, bu şahısların herhangi bir yatırım kararında bu rapora güvenmemeleri gerektiği açıkça vurgulanıyor.

HEM SPK NEZDİNDE HEM HUKUKİ YOLLARDA HAKLARINI ARAYACAKLAR

Gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar, uluslararası genel şirket ve banka değerleme normlarının ve standartlarının dışında, azınlık yatırımcıların mülkiyet haklarının neredeyse gasp edilmesine olanak verecek kadar gerçeklerden ve adaletten uzak bir fiyatlama yapıldığını düşünüyorlar. Bu yatırımcıların hem SPK nezdinde hem de hukuki yollardan haklarını aramaya başladıkları belirtiliyor.

RAPORUN DETAYLARINDAKİ ÇELİŞKİLER

Diğer yandan, raporun detaylarına bakıldığında banka değerlemelerinde kullanılan Fiyat/Defter Değeri katsayısının adil değer hesaplanırken  0,89 olarak belirlenmiş olduğu görülüyor.  Türkiye bankacılık sektöründe geçtiğimiz 10 senede irili ufaklı 25 ayrı hisse satışında bu katsayının 2,80 civarında olduğunu belirten uzmanlar, hem düşük katsayı hem de genelde geçerli olan metodolojilerin kullanılmadığı raporu şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade ediyorlar.

SIRA YATIRIMCILARA GELİNCE ÇARPAN DEĞİŞTİ

Mart 2011’de BNP Paribas’ın %20,35 TEB hissesini 2,2 Fiyat/Defter Değeri çarpanıyla satın almasına rağmen azınlık yatırımcılar için adil değerin  0,89 Fiyat/Defter Değeri çarpanıyla değerlenmiş olması bir hayli düşündürücü olmakla birlikte küçük yatırımcının ciddi şekilde zarara uğratılmaya çalışıldığı algısını yaratıyor.
Bu görüşlerle SPK’ya başvuran yatırımcıların, Otoriteden konunun objektif sonuçları yansıtacak şekilde gözden geçirilmesi talebinde olduğu ifade ediliyor.
Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/tebde-adil-fiyat-soku-206991