E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa TCMB'den bankalara 'döviz' kısıtlaması---

TCMB'den bankalara 'döviz' kısıtlaması

 TCMB'den bankalara 'döviz' kısıtlaması
18 Nisan 2023 - 10:50 borsagundem.com

Merkez Bankası bankaların, bankalararası piyasada yaptıkları döviz alımlarına günlük miktar sınırlaması getirdi.

Merkez Bankası (TCMB), döviz işlemlerine dönük kısıtlamalara bir yenisini ekledi. TL üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla bankalara günlük döviz alımında sınırlama getirdi.

Karar, bazı bankalara geçen hafta sözlü olarak iletildi. Günlük limitler, banka bazlı olarak belirlenirken, kur korumalı mevduat (KKM) ürünü kapsamındaki ihtiyaçlarıyla ilişkilendirildi.

Bloomberg’den Kerim Karakaya’nın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, günlük limiti aşanlara ceza uygulanmadığı, yine de bankaların müşterilerinden güçlü döviz talebiyle karşılaşmaları durumunda bu limitler nedeniyle açık pozisyonda kalma riskleri olduğu, bankaların da bu nedenle döviz alış-satış kur farkını giderek açtığı belirtildi.

Dün bankaların dolar satış kurları 20 lira seviyesine yükselmişti.

KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞIYOR

Seçim öncesinde döviz kurlarında yükselişi önlemek isteyen TCMB, döviz işlemlerinde birçok fiili ve resmi kısıtlama uyguluyor.

Döviz fazlası olarak şirketlerin krediye erişimi zorlaştırılırken, şirketlerin döviz alımlarında da sınırlamalar ve sıkı kontrol mekanizmaları uygulanıyor.

Döviz işlemleriyle ilgili saat sınırlamaları da uygulanırken, alım-satım marjı açılarak döviz talebi soğutulmak isteniyor.

YATIRIMCI KAPALIÇARŞI'YA YÖNELİYOR

Günlük limitler ve genişleyen alış-satış farklarının daha fazla şirketi ve bireysel yatırımcıyı İstanbul’da tarihi Kapalıçarşı’daki döviz bürolarına itiyor.

Bankalar arası piyasada kur 19,37 iken Kapalıçarşı’da 20’nin üzerinde görünüyor.

Merkez Bankası'ndan bankalara döviz uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ssk E 18 Nisan 2023 20:16

    Acil intibakkkkkkkkkkkkkkkkkkk

  • Mucise Reis : )18 Nisan 2023 11:54

    Aşağıda belirttim... Şimdi kurumlar sıcak parayı yönetmek için nereye girecek bir furya oluşturabilir ??? Aklıma borsalar geliyor :D ... yanı bir senaryo yazıp, yaa sıcak paralar ellerımızde, biz herkesden önce milyar usd leri sokarım borsaya, sonra verelim gazı .. borsalar öyle böyle şöyle.. millet alsın toplasın kağıtları hisseleri, sonra ben üzerine yüzde 10 koysam , yüzde 20 koysam.. bende iyisi yok :D .. böyle bir kurgu gelebilir. heryer şişti. ama sıcak parasını kaybetmek istemeyenler bu paralara bir yer bulup uydurucak. şişen taraf iner, başka eyre geçer bu sıcak para... köşe kapmaca misali... yaa iktisat dersi verecek halim yok :D ben mantığını veririm, kaparsan anlarsan yolun açık olsun...

  • Mucise Reis : )18 Nisan 2023 11:50

    Karşılıksız para basımlarını garanti altına almak için dunyada merkez bankaları biraz altın almaya başladı haberleri var. bu durumda altında yukselti. bireylerin kurumların sıcak parasını agrantı altına görmesi nereye yatırım yapması ile olu ? zaten bi rçok sektor balon balon talep ve sıcak apra etkısı ile şişti. Bu durumda bireyler..firmalar..belkite ülkeler merkezbankaları altına yoneldi... kim bilebilir ? bu tablo nasıl değişir ? BTC bu durumdan nasıl etkılenır ? biz globale bakarken ulkemizdede seçim var bide... Gerçekten sıcak apra yonetmek çok zor. Bazı kurumlar iç ve dış sürpriz haberler duyabiliriz önumuzdekı aylarda. herkes doğru ve garantı yatırım yapamayabilir. düşünün 1 milyar usd dolar yönetiyorsunuz :D ne yaparsınız ? nereye park edersiniz ? hangi limana sığar bu para ? tahvil al , ee enflasyon var ? fabrikada hammadde üret eee enflasyon var, tuketım durabılır ?... petrol mu ? ee ekonomıler duruyor ? :D zor..

  • DOĞRU18 Nisan 2023 11:34

    seçimden sonra tufan...