E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTarihin en uzun ayı piyasasında olabiliriz---

Tarihin en uzun ayı piyasasında olabiliriz

Tarihin en uzun ayı piyasasında olabiliriz
08 Ocak 2023 - 18:34 borsagundem.com

Tarihin en uzun ayı piyasası tam 929 gün sürdü. Ancak içinde bulunduğumuz ayı piyasası bu rekoru kırabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ayı piyasaları yatırımcılar için acı verici piyasalardır. Dolayısıyla herkes ayı piyasasına girildiği andan itibaren boğa piyasasını özlemeye başlar. Ancak bu, ayı piyasalarının yatırımcıların isteğiyle sona ereceği anlamına gelmez.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında görülen tarihin en uzun ayı piyasası tam 929 takvim günü sürdü. Şimdi ise yatırımcılar, ayı piyasasının daha uzun sürmesinden korkuyor.

Borsa düzeltmelerinin çoğu bir yıldan kısa sürede çözülüyor

The Motley Fool’dan Sean Williams’ın analizine göre, 2022 yılı yatırımcılar için tarihteki en zorlu yıllardan biri oldu. Resmi olarak sayfaları çevirdiğimizde, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq borsalarının geçen yıl sırasıyla yüzde 9, yüzde 19 ve yüzde 33 oranında düştüğü görülüyor. Her üç endeks de 2022'nin en azından bir kısmını bir ayı piyasasında oturarak geçirdi.

Ancak yeni bir yıl, Wall Street'i daha parlak günlerin beklediğine dair yeni bir umudu da beraberinde getiriyor. Ancak ne yazık ki, tarih ve umut birbiriyle çelişiyor.

Farkında olunmasa da, borsa düzeltmeleri, yani yakın zamanda görülen en yüksek seviyeden en az yüzde 10'luk düşüşler, oldukça yaygındır. Yardeni Research verilerine göre, 1950'nin başından bu yana S&P 500 Endeksinin tam 39 ayrı düzeltmesinden geçtiği görülüyor.

Yardeni Research verilerine göre, 1950'nin başından bu yana S&P 500 Endeksinin tam 39 ayrı düzeltmesinden geçtiği görülüyor.

Birkaç gün mü kaldı?

Bu düşüşlerin büyük çoğunluğunun kendi diplerini bulması uzun sürmüyor, 2022 ayı piyasası hariç. 1950'den bu yana önceki 38 düzeltmenin 24'ünün dip noktalarına 104 gün veya daha kısa sürede, yaklaşık 3,5 ayda ulaştığı görülüyor. Diğer yedi düzeltmenin çözülmesi 157 gün ile 288 gün arasında sürüyor. Başka bir deyişle, 73 yıllık bir zaman diliminde yedi düzeltme dışında diğer tüm düzeltmelerde, düşüşün dibe ulaşması 10 aydan uzun sürüyor.

Yardeni'ye göre, 4 Ocak 2023'teki kapanış zili itibariyle S&P 500, 282 takvim gününü ayı piyasasında geçirmişti. Mevcut düşüşün uzunluğu söz konusu olduğunda, seyreltilmiş bölgeye girmemize sadece birkaç gün kaldı.

En uzun ayı piyasası olabilir

Burada olumlu bir nokta varsa, o da borsa düzeltmesinin uzunluğunun düşüşün büyüklüğü ile ilişkili olmamasıdır. 1950'den bu yana S&P 500'deki en uzun 10 düzeltmeden dördü, yalnızca yüzde 14 ila yüzde 19 arasında değişen zirve düşüşlerle sonuçlandı. Bununla birlikte, mevcut ayı piyasası yine de dibe yakın bir yerde görünmüyor.

Fed ve yatırımcıların keşfedilmemiş sularda gezindiğine şüphe yok. ABD Merkez Bankası’nın tarihinin hiçbir noktasında, borsa düşerken faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmek zorunda kalmadığı görülüyor Ancak ABD enflasyon oranının Haziran ayında son kırk yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1'e yükselmesiyle birlikte, fiyat artışlarının hızını kontrol altına almak çok daha önemli hale geldi.

Fed para politikası, bir borsa düzeltmesinin ne zaman gerçekleşeceğini veya düşüşün ne kadar dik olacağını belirlemede özellikle belirleyici olmasa da, borsanın ne zaman dibi bulacağını ve tersine döneceğini deşifre etmede oldukça yararlı olabilir.

Bu yüzyılın başlangıcından bu yana, Fed üç faiz oranı gevşetme döngüsü üstlendi, yani, merkez bankası faiz oranlarını düşürdü. Bu örneklerin her birinde, referans noktası S&P 500'ün tabanını bulması uzun zaman aldı.

Endeksin dibi bulması 1000 günü aşabilir

3 Ocak 2001: Dot-com balonu sırasında, Fed faiz oranını bir yıldan kısa bir süre içinde yüzde 6,5'ten yüzde 1,75'e düşürdü. Ancak, S&P 500'ün bu ilk oran indiriminden sonra en düşük noktasına ulaşması 645 gün sürdü.

18 Eylül 2007: Finans krizi, Fed'i faiz oranlarını yüzde 5,25'ten yüzde 0 ila yüzde 0,25 aralığına indirmeye zorladı. Ancak S&P 500, bu ilk oran indiriminden sonraki 538 güne kadar dibi bulamadı.

31 Temmuz 2019: Bu yüzyılın üçüncü gevşeme döngüsünde Fed, faiz oranını yüzde 2 - 2,25 aralığından yüzde 0 - 0,25 aralığına düşürdü. S&P 500, bu ilk faiz indiriminden 236 gün sonra Mart 2020'deki koronavirüs çöküşü sırasında dibe vurdu.

Ortalama olarak, S&P 500'ün Fed’in faiz indirimi döngüsüne başladıktan sonra dibi bulması bu yüzyılda 473 gün, yaklaşık 15,5 ay aldı.

Sorun ise şu: Fed şu anda gevşeme döngüsünün yakınından bile geçmiyor. Fed'in Aralık 2022'deki nokta grafiğine göre, faiz oranlarının gevşetilmesi 2024'e kadar beklenmiyor. Durum buysa ve S&P 500 bu yüzyılın ortalamasına bağlı kalırsa, endeksin dibi bulmasının 1.000 günü kolayca aşabilecek ve tarihteki en uzun ayı piyasası haline gelebilecek bir ayı piyasasından bahsediyoruz demektir. Şu ana kadarki en uzun ayı piyasası ise 2000 ile 2002 yılları arasında gerçekleşti ve 929 gün sürdü.

Sonuç olarak, yatırımcıların bir ayı piyasasında olduğumuzun bilincine varması gerekiyor. İstatistikler geleceğe dair bir kesinlik içermese de ihtimaller üzerinde kafa yormamızı sağlayabiliyor. Dolayısıyla bu verileri bir yol haritası olarak değerlendirmek ve ona göre bir strateji oluşturmak akıllı yatırım için makul bir yöntem gibi duruyor.

2023 ayı piyasası yılı olacak

 

Morgan Stanley ayı piyasası için tarih verdi

 

Ayı piyasası yatırımcıları yoracak

 

Ayı piyasası henüz sona ermedi

 

Borsalarda 1974’ten beri bir ilk

 

FED borsalarda ralli istemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)