E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası henüz sona ermedi---

Ayı piyasası henüz sona ermedi

Ayı piyasası henüz sona ermedi
23 Kasım 2022 - 13:05 borsagundem.com

Borsalardaki ralli yatırımcıları tam olarak ikna edemedi. Ayı piyasasının henüz sona ermediğini söyleyen uzmanların ve analistlerin sayısı hala azımsanmayacak kadar çok.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dengeler tersine döndü. Yıl boyu hızla ve acı verici şekilde yükselen enflasyon dışında her şey yükseliyor. Hisse senetleri yükseliyor, borsalardaki ralli yatırımcılara biraz olsun nefes aldırırken faiz artış oranlarının ise giderek düşmesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de yatırımcılar, üzerlerindeki ölü toprağını atabilmiş değil. Yılbaşından bu yana hisse senetlerinde yaşanan düşüş, yatırımcıları ihtiyatlı bir tedirginliğe sürüklüyor. Üstelik yatırımcılar, böyle bir ruh halinde olmakta pek de haksız olmayabilirler.

26-50 ay arası

Forbes’tan Jonathan Ponciano’nun haberine göre, hisse senetleri çarpıcı bir yıl sonu rallisine katkıda bulunmaya çalışırken, Goldman Sachs analistleri, Fed'in bu yıl gerçekleştirdiği faiz oranı artışlarından kaynaklı zararın, önümüzdeki çeyreklerde açıklanacak olan şirket kazançlarında görünür olma riski barındırdığını söylüyor. Bu durumun Haziran ayında başlayan ayı piyasasının devam etmesi için aşağı yönlü bir baskı yarattığı konusunda yatırımcıları uyaran analistler, bunun da piyasayı potansiyel olarak yeni bir dip seviyeye ve en az bir yıllık cansız kazançlara hazırladığını ifade ediyor.

Goldman Sachs Baş Küresel Hisse Senedi Stratejisti Peter Oppenheimer yatırımcılarla paylaştığı notta, “Ayı piyasası sona ermedi” diyor. Goldman ekonomistleri, gelecek yıla kadar beklemeseler de, faiz oranları zirveye ulaşana kadar ‘sürekli bir toparlanmanın’ başlamayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Sonuç olarak Oppenheimer, piyasalarda volatilitenin artacağını ve S&P 500'ün önümüzdeki yıl ‘nihai’ düşük seviyeye ulaşacağını öngörüyor. Ancak Oppenheimer, hisse senetlerinin yatırımcıların ekonomiye dair algılarını değiştiren yeni bilgilere karşı oldukça hassas olması nedeniyle, S&P 500 Endeksi’nin yılı kabaca 4000 puanda sabitlenerek kapatmasını bekliyor.

Oppenheimer, mevcut ayı piyasasının ağırlıklı olarak ekonomik döngü ve artan faiz oranları tarafından yönlendirildiğini ve bunun da piyasaya döngüsel bir kimlik verdiğini belirtiyor. Oppenheimer’a göre bu döngü tarihsel olarak ortalama 26 ay sürüyor. Piyasanın tam olarak iyileşmesi ise ‘birkaç keskin ralli’yi de içinde barındıracak şekilde 50 ayı bulabiliyor.

Gerçekçi olmayan kazanç beklentileri

Görünen o ki bu fikirde olan sadece Oppenheimer ve Goldman Sachs da değil. Morgan Stanley’den Lisa Shalett da “Bu yeni bir boğa piyasasının başlangıcı değil” diyor. Shalett, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, enflasyondaki iyileşmeden kaynaklı yüzde 10’luk rallinin ayı piyasası rallisi olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğinin belirtiyor.

Shalett, Aralık ayından bu yana en yüksek seviyede seyreden yükseliş hissi ve piyasa dostu ara seçimler de dahil olmak üzere ralliyi körükleyen olumlu faktörleri kabul ediyor; ancak artan faiz oranlarının etkisi netleştikçe ekonomik kaygıların gelecek yıl yoğunlaşacağı konusunda da uyarıyor.

Morgan Stanley, piyasaların karşı karşıya olduğu ‘en endişe verici’ sorunun, gelecek yıl için ‘gerçekçi olmayan kazanç beklentileri’ olduğunu vurguluyor ve şirketlerin daha yavaş ekonomik büyümeyi hesaba katmak için tahminlerini düşürmeye başladıklarına dikkat çekiyor. Morgan Stanley, kazanç revizyonlarının aşağı yönlü devam edeceğini ve bunun da , S&P 500 Endeksi’ni 3900 puana düşüreceğini tahmin ediyor. Bu seviye, endeksin mevcut 3950 puan seviyesinin yüzde 1 altına karşılık geliyor.

“Ayı piyasasının sonunun başlangıcını, sonun kendisi ile karıştırmayın” diyen Shalett, “Ekonomik bir yavaşlama ve kazançlardaki düşüşe bakarak yatırım yapmak muhtemelen çok tehlikeli olacaktır” şeklinde konuşuyor.

Ayı piyasasında yatırım için ezberlerinizden kurtulun

 

Ayı piyasasının sonu mu?

 

Ayı piyasasının henüz üçte ikisi tamamlandı

 

Küresel borsalarda kâbus bitmedi: İşte ayı piyasasının 9 aşaması

 

Ayı piyasasında güvenli liman neresi?

 

Ayı piyasası hâlâ güçlü ve tehlikeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)