E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası yatırımcıları yoracak---

Ayı piyasası yatırımcıları yoracak

Ayı piyasası yatırımcıları yoracak
25 Kasım 2022 - 11:24 borsagundem.com

Fed faiz oranlarında yavaşlama sinyali verse de, yatırımcılar hisse senetlerinde yaşanan toparlanmanın dayanıklılığı konusunda endişe etmeyi sürdürüyor. Ağırlıklı görüş, borsalardaki düşüşün dalgalı ve uzun süreceği.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda yükseliş sürüyor. Bunda Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatacağına dair işaretler vermesinin büyük etkisi olduğu kabul ediliyor. Faiz artırımının yavaşlayabileceğine dair ifadelerin Fed tutanaklarında yer alması, piyasaları biraz olsun rahatlatmış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de endeksler belirgin bir toparlanma yaşıyor. Ancak enflasyon ve resesyon korkularının yanı sıra, Fed’in bugüne kadar gerçekleştirdiği rekor faiz artırımlarının etkisinin şirket karlılıklarına henüz yansımamış olması, gelecek açısından yatırımcıları endişelendiriyor.

Kutlamalar için henüz erken

Financial Times’tan Nicholas Megaw ve George Steer’in haberine göre, faiz oranı endişeleri, hisse senedi toparlanmasının dayanıklılığı konusunda şüpheler bırakıyor. ABD’de hisse senetleri, son iki ayda istikrarlı bir şekilde toparlanarak 2022 ayı piyasasında alınan hasarın bir kısmını onardı. Yine de dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden bazıları, son zamanlardaki gücün devam edeceğine tam olarak ikna olmayı bekliyor.

Wall Street'in referans noktası olan S&P 500 endeksi, ABD piyasalarının Perşembe günü Şükran Günü için kapanmasından önceki son dip noktasından yüzde 13 yükseldi. Ekim ve Kasım ayları, 2021 yılından bu yana ilk kez borsaların art arda iki ay yükseldiği aylar olma yolunda ilerliyor.

Ancak yatırımcılar borsalardaki toparlanmayı kutlamaktan çekiniyor. Yatırımcılar asıl tehlikenin Fed olduğu görüşünde. Birçok ekonomist, şu ana kadar yaşanan faiz artırımlarının, şirket karlarını azaltacak bir ekonomik gerilemeye yol açacağını öngörüyor.

Birçok ekonomist, şu ana kadar yaşanan faiz artırımlarının, şirket karlarını azaltacak bir ekonomik gerilemeye yol açacağını öngörüyor.

Enflasyonist baskı sihirli şekilde ortadan kalkmayacak

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'un baş yatırım stratejisti Wei Li, “Piyasalar enflasyonist baskının sihirli bir şekilde ortadan kalkacağını umuyor. Ancak Fed'den gelen mesajın tekrar yerine oturması ve resesyon gerçeğinin ortaya çıkması an meselesi” diyor.

Fed'in enflasyonu yüksek faiz oranlarıyla dizginleme çabaları, bu yıl düşen hisse senedi fiyatlarının ana nedeni oldu ve enflasyonun zirve yaptığına yönelik umutlar, son toparlanmanın sürdürülmesine katkı sağladı. En büyük sıçrama, enflasyon oranlarının ABD'li ekonomistlerin beklediğinden daha düşük gelmesinin ardından yüzde 5,5 oranıyla 10 Kasım tarihinde yaşandı.

Daha düşük enflasyon beklentisi, yatırımcıların Fed'in oranları daha önce tahmin edildiği kadar artırmasına gerek kalmayacağına dair umutlanmasına yol açtı ve bu da şirketlerin gelecekteki kazançlarının göreli değerini artırdı. S&P 500, yükselişine, Fed tutanaklarında çoğu yetkilinin oran artışlarını yavaşlatmayı tercih ettiğini ortaya koymasının ardından kazançlarına yüzde 0,6 daha ekledi.

Şirket karlarına yönelik darbe henüz hissedilmedi

Hisse senedi fiyat hareketleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan vadeli işlem piyasaları şu an için, önümüzdeki baharda yaşanacak zirvenin ardından birkaç faiz indirimi hamlesi öngörüyor. Ancak Fed tutanakları, gösterge faiz oranlarının düşürülmesine ilişkin bir tartışmayı içermiyor. Aksine Fed yetkilileri, faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek kalacağını vurguluyor.

Boston merkezli yatırım bankası State Street çoklu varlık stratejisti Dan Gerard, “Muhtemelen bir sonraki veri döngüsünde, yani Aralık ayında toparlanabiliriz, ancak yeni yılda, insanlar faiz oranlarında düşüşlerin yakın zamanda gelmediğini fark ettiklerinde, enflasyon gerçeği daha belirgin olacak” tahmininde bulunuyor.

Bazı yatırımcılar, piyasaların daha yüksek borçlanma maliyetleri ve daha zayıf bir ekonominin şirket kârlarına yaptığı darbeyi yeterince yansıtmadığına inanıyor. FactSet'e göre analistler, resesyon tehdidine rağmen S&P 500 şirketlerindeki kazançların gelecek yıl yüzde 5,7 artmasını bekliyor.

BlackRock'tan Li, “Bireysel şirketlere odaklanan analistler hızla değişen makroekonomik manzaraya tepki vermekte daha yavaş davrandılar. Kazanç tahmini revizyonlarını ve fiyatlandırılmasını görmek, hisse senetlerine yönelik görüşlerimizde daha yapıcı olmamız için bakacağımız sinyallerden biri olmalı” diyor.

Ayı piyasası yatırımcıları yoracak

Birçok yatırımcı uzun vadeli tablo konusunda temkinli davransa da, bazıları mevcut rallinin süreceğine inanıyor. Morgan Stanley Investment Management'ın kıdemli portföy yöneticisi Andrew Slimmon, en son ABD enflasyon verilerinin ardından yaşanan keskin sıçramanın, çok az yatırımcının bir sonraki enflasyon verilerinden yani Aralık ortasından önce satış yapma riskini alacağı anlamına geldiğini söylüyor.

Pandemi sırasında şirketler ve tüketiciler tarafından oluşturulan nakit tamponları ve kurumsal yeniden yapılanmalar, eninde sonunda düşmek zorunda kalsalar bile kazançların en büyük düşüş beklentisi içinde olanların bile tahmin ettiğinden daha uzun süre dayanabileceği anlamına geliyor.

Slimmon, “Bence piyasa yıl sonuna doğru toparlanacak ve insanlar 'Vay canına, 2022 yılı sanıldığı kadar da kötü geçmedi' diyecek. Ama bu, 2023 yılının bu yıla benzeyebileceği ihtimalini değiştirmeyecek” diyor. Slimmon, “Önceki ayı piyasası tam bir 'V' idi. Hisse senetleri düştü ve kükreyerek geri geldi. Ancak bence bu seferki ayı piyasası insanları yoracak” diye ekliyor.

Borsalarda dikey ralli beklentisi

 

Enflasyon zirve yaptı, yavaşlama sürecek

 

Köklü bir ekonomik ve finansal değişime sürükleniyoruz

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Faiz oranları hisse senedinde oynaklığı artırıyor

 

Hisse senedi piyasalarında önce yeni dip ardından büyük ralli

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)