E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTanrıverdi: Sıkıntıları çözecek yenilikler olmalı---

Tanrıverdi: Sıkıntıları çözecek yenilikler olmalı

Tanrıverdi: Sıkıntıları çözecek yenilikler olmalı
30 Ocak 2014 - 13:57 borsagundem.com

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, özel sektör açısından pakette yer almasını istedikleri düzenlemeleri anlattı

BORSAGUNDEM.COM

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Başbakan Erdoğan’ın sözünü ettiği ekonomik paketin içeriğine dair herhangi bir bilgileri olmadığını belirterek “Biz de basın yazınca öğreneceğiz. Ancak reel sektörün ve ihracatçının içinde bulunduğu sıkıntıları çözebilecek çeşitli yenilikler olmasını bekliyoruz” dedi. Borsagundem.com’a konuşan Hikmet Tanrıverdi, özel sektör açısından pakette yer almasını istedikleri düzenlemeleri şöyle sıraladı:

-Para piyasaları çok hareketli bir sürecin içinde bu nedenle şirketlerin nakit akışlarında ciddi bozulmalar oluştu. Bu bozulmanın kalıcı olmasını engellemek ve şirketlerin üretime devam etmesini sağlamak için vergilerin belirli bir süre ertelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir uygulama üreticilere nefes alacak bir ortam sağlar.

-Bir süredir tartışılan asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının uygulamaya geçirilmesi pakette yer alması gereken bir diğer uygulama olmalı.

-Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik özel sektörün yanı sıra devletin bütçesi üzerinde de olumsuz etki yapıyor. Bunu engellemek için kamu borçlanmasını TL olarak değil dövize endeksli olarak yapabilir. Bankalarda yaklaşık 30 milyar dolar mevduat olduğu söyleniyor, Hazine kupon faiz ödemeli dövize endeksli alım yapabilir, böylece bu paranın hareketi de engellenmiş olur.

-Bu yıl özel sektörün ciddi miktarda dış borç ödemesi var. Kurlardaki yükselişle borcun miktarı da arttı. Şirketlerin borçlarını ötelemesine yardımcı olabilmek adına teminatlandırma kolaylığı sağlanmalı.

-Yeni işçi alacak olanlara belirli bir süre prim desteği verilmeli.

-Yeni yatırım yapacaklara ya da kapasite artıracaklara uzun vadeli kredi desteği verilmeli.

-Son olarak da zor bir karar belki son başvurulacak uygulama olabilir ama devlet, dışarıdan gelecek paraya çıkışta kur garantisi verebilir. Sonuçta Türkiye’nin bugün yaşadığı sorunu gelişmekte olan birçok ülke yaşıyor ve dünyada da para azalıyor. Gelişmekte olan ülkeler para çekebilmek için faiz yarışına girebilir. Türkiye’nin bu noktada çeşitli önlemler alması gerekebilir, çıkışta kur garantisi de bunlardan biri ancak dediğim gibi en son başvurulacak nokta.

-Şu an piyasada afaki fiyatlar oluşmuş durumda, bir hafta önce 10 TL’ye aldığın bir şeyin fiyatı şu anda 15-20 TL’ye çıktı. Devletin fiyatlara müdahalesi mümkün değil ancak bu afaki fiyatların da bir şekilde engellenmesi adına çeşitli uyarılar yapılabilir, tüketicilerin şikayetleri dikkate alınarak afaki fiyat uygulaması yapanlar kamuoyuna teşhir edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dovize bağımllığı azaltmak için31 Ocak 2014 02:55

    ülke içindeki bireysel ve kurumsal butun krediler saece turklrası ile olablmeli. bu alana hukuksal düzenleme yapılmalı. Eruro ve Dolar ulkeleri dışındaki ithalat ihracat yapığımız ulkelerle yerel paralar kullanılmalı. merkez bankaları para değişimi yaparak tüccarlara ithalatta kullanılmak uzere karşı ulke parası sağlanmalı.

  • vatandaş30 Ocak 2014 14:32

    Adam diyor;dolar yükseldi seçim işleri tehlikeye girdi,sanayici diyor biraz teşvik verde havamızı bulalım.Laa sanayici dolar 2,3 bundan büyük teşvikmi olur.Fırsat bu fırsat ihracat yap havanı bul işte.Şeytan diyor;topla bu sanayicisini,ekonomistini al kızılcık sopası artık Allah ne verdiyse...