E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTaner Özarslan’dan ‘süper trader’ olmanın formülü---

Taner Özarslan’dan ‘süper trader’ olmanın formülü

Taner Özarslan’dan ‘süper trader’ olmanın formülü
21 Aralık 2019 - 14:43 borsagundem.com

Borsanın usta ismi Taner Özarslan’ın kurucusu olduğu Sparta Academy, Londra’nın en köklü finans akademisi LAT’la işbirliğine gitti. Özarslan, ‘süper trader’ yetiştirecek eğitimin sırlarını anlattı

BORSAGUNDEM.COM

Küçük yatırımcının finansal piyasalarda kazanma şansı ne?

Önemli yanıt, kritik sorunun sahibi, sermaye piyasalarının usta ismi Taner Özarslan’dan geldi. Özarslan’a göre, zayıf bir ihtimal. Özellikle kaldıraçlı piyasalarda ve kredili işlemlerde yok denecek kadar az. 

Peki, bu konuda neler yapılabilir?

Küresel vizyon çerçevesinde titiz bir araştırma, geniş çaplı bir analiz sonucu Londra’nın en prestijli ve en köklü trading okulu London Academy of Trading’i (LAT) ziyaret eden Taner Özarslan, verilen eğitimle trade etmenin çok farklı olduğuna şahit oluyor. Disiplin, psikoloji, analiz, risk ve etik değerler konusunda yatırımcılara çok değerli bir donanım kazandırıldığını görüyor.

Finansal okuryazarlığı artırmak, küçük yatırımcıyı bilinçlendirmek adına Londra’daki görüşmenin ardından ‘eğitim’deki hedefini belirleyen Taner Özarslan’ın kurucu ortağı olduğu Sparta&Co’nun finansal eğitim markası Sparta Academy, İngiliz Akreditasyon Komitesi (BAC) onaylı ilk akademi LAT ile önemli bir işbirliğine gidiyor.

Yatırımcılara ustalık kazandıracak, piyasa pofesyonelerinin eksiklerini kapatacak eğitim konusunda, “Finansı Londra’nın en iyi trading okulunda öğrenin, yatırımı önce kendinize yapın” diye seslenen Taner Özarslan, “İyi bir trader olabilmek ve finans piyasalarında kazanmak için önce yabancılar gibi düşünmeyi öğrenmek gerekiyor” sözleriyle uyarıyor. “Nasıl trade edileceğini öğrenmekle trade etmek arasında büyük fark vardır” ifadesiyle kritik detayın da altını çizen Özarslan, “finansal piyasalarda profesyonel yatırımcı olmanın yolunu”, LAT’la başlattıkları eğitim fırtınasını Borsagundem.com’a anlatıyor.

“FİNANS PİYASALARINDA PROFESYONEL YATIRIMCI OLMAK”

“Yatırımcıların en büyük amacı; geleceği öngörmektir. Bunun için para piyasalarında makro analizler ve  politik tahminler büyük önem taşırken, sermaye piyasalarında ise daha çok sektörler ve şirketler incelenir. Finansal piyasaların tümünü arz-talep ve fiyat olarak indirgeyenler ise “teknik analize” yönelirler. Amaç daima, geleceği herkesten önce doğru tahmin edebilmektir.

Kağıt üzerinde oldukça basit duran, kimi zaman gerçekte de yapılması gerekeni yaptırmayan güç ise davranış kalıplarımızdır. Kişiliğimiz, yaşadığımız çevre ve düzen, geçmiş kötü deneyimlerimiz bazen rasyonel hareket etmemizi zorlaştırabilir. Finans ile uğraşırken sadece bilgiye sahip olmanız, çok deneyimli olmanız da yeterli olmayabilir. Stres anında, ani bir karar anında çoğu kez akılla değil, hislerle hareket edilir. Bunun sonucu da başarısızlık ve para kaybıdır.

Adam Smith tarafından yazılan “Milletlerin Zenginliği ve Doğası” adlı modern iktisadın ilk eserinde, ekonomik hayatta insanların rasyonel davranışlarda bulunacağı kabul edilmiş ancak, özellikle 1950’lerden sonra bir çok iktisatçı sınırlı rasyonellik ve irrasyonellik üzerine eserler çıkarmıştır. 1979 yılında Kahneman ve Tversky tarafından ortaya atılan ve 2002’de Daniel Kahneman ve Vernon Smith’ e Nobel Ekonomi ödülü kazandıran Davranışsal Ekonomi kavramı davranışların ekonomi ve finansta rasyonel olmadığına odaklanmıştır.

İnsan davranışları rasyonel değilse gerek ekonomi genelinde gerekse de finansta arz ve talebin dengelenerek doğru değerin çıkacağı tezi her zaman doğru olmayacaktır. Peki doğruyu neye göre saptayacağız ? Paramızı değerlendirirken, portföyümüzü oluştururken, kısa vadeli verilere bağlı işlem yaparken diğer yatırımcıların rasyonel hareket etmeye bileceğine mutlaka inanmamız gerekiyor. Tabii bunun yanında kendi psikolojimizin de rasyonel hareketler göstermeyeceğini de bilmemiz gerekiyor.

Toplumun genelinin kişisel gelişim konusunda ne kadar istekli olduğu bilinmez ama yatırımcılar bireysel olarak önyargılarından arınarak yatırımcı psikolojilerinin gelişimi konusuna daha fazla eğilmelilerdir.

Kısa vadeli ve gerektiğinde yüksek kaldıraçlı işlem yapan profesyonel traderların uymak zorunda oldukları kurallar ve bakış açıları bulunur. Aslında bağlı bulundukları kurumlar tarafından belirlenmiş bu kurallar tam da davranışsal finanstaki doğrular üzerine odaklanmıştır. Profesyonel traderların, kayıptan kaçınma isteği risk alma isteğinden daha çokken, genel olarak kaybeden tarafında olan yatırımcıların risk alma iştahları, kayıptan kaçınma iştahlarına göre düşüktür.

Bu nedenle finansal piyasalarda profesyonel işlem ve davranışlarda bulunabilmek bir trader gibi düşünmek gerekmektedir. İyi bir trader, işleme başlarken hangi amaçla ve hangi fiyattan giriş ve çıkış yapacağı ilgili stratejisini (trade plan) önceden belirlenmelidir. Başarılı bir trader karlı pozisyonunu en yavaş; zararlı pozisyonunu en hızlı terk edendir.

Trade etmek bir nevi savaşa girmek gibidir. Doğru planınız ve kriz anında ne yapacağınıza dair stratejiniz yoksa kaybetmeye mahkum olursunuz. Finansal piyasalarda işlem yaptığınızda karşınızda daima başka bir oyuncu bulunur ve onların profesyonellik düzeyi, bilgi birikimi, tecrübeleri ve oyun planları sizden daha güçlü olabilir. Gerekli teknik bilgiye sahip olamadığınız takdirde kaybetmeniz kaçınılmaz olacaktır. Yeni finans düzeninde ideal trader’ı tanımlayarak geliştirilen robotlar, algoritmalar ve yapay zekalar ise trader planına sahip olmayan yatırımcının işini daha da zorlaştırmaktadır.

Sparta & Co olarak sahip olduğumuz küresel vizyon çerçevesinde Türk yatırımcıların iyi bir finans ve trader eğitimi alması için dünyadaki birçok okulu analiz ettik. Dünya finans merkezi Londra’da bulunan London Academy of Trading’ in eğitim planı ve eğitmenlerinin çok iyi olduğuna karar verdik. 

Finans sektöründe geçirdiğim 28 yılda, fon ve portföy yöneticiliği, kurumsal finansman ve araştırma yöneticilikleri ve çeşitli üst düzey kadrolarda yer almış biri olarak açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, sadece yatırımcı alanında değil, sektör çalışanları arasında da ülkemizde bu nitelikte bir bakış açısına ve bilgi birikimine sahip çalışan sayısı yeterli değil. Uygulama eksiklikleri ve baştan öğrenilen yanlışlar, özellikle varlık yönetirken daha çok hissediliyor.

Nitelikli eğitim almış trader kadrolarıyla çalışmak finans şirketleri için de çok iyi bir fırsat. Piyasa profesyonelleri eksikliklerini gidermek için birçok yatırım bankasında görev yapmış eski traderlardan eğitim alabilirler. Yatırımcılar da özellikle kısa süreli işlemlerde uzmanlaşmak için LAT eğitimlerini tercih edebilirler.

 

Finansı Londra’nın en iyi trading okulunda öğrenin

Sparta & Co Nun finansal eğitim markası Sparta Academy olarak, Londra’nın en köklü ve İngiliz Akreditasyon komitesi (BAC) onaylı ilk akademisi  olan ‘London Academy of Trading’ (LAT)  ile önemli bir işbirliğine gittik.

LAT’in bana göze çarpan önemli özelliği küresel finans arenasında kabul gören bir kurum olması. Eğitmenleri uluslararası finans sektörünün öncü kurumları olan ‘Morgan Stanley’ , ‘J.P Morgan’, ‘HSBC’ gibi kurumlarda çalışmış kişiler. LAT’de, canlı verilerle uygulamalı programlar yürütülüyor ve eğitimler Londra’da İngiliz eğitmenler tarafından veriliyor. Eğitimlerde finansal analiz, teknik analiz, trading psikolojisi ve risk yönetimi gibi trading’in dört temel ayağına odaklanılır.

LAT, akredite edilmiş kurslar sunan, İngiltere’de regülasyonlara tabii bir akademi olup, 2019 yılı Londra Prestij Ödülleri’nde “Trading Academy of Year 2019” ödülü ile dünya finans merkezi Londra’nın eğitim alanındaki en prestijli ödülünün sahibi bir kurum.

Finans piyasalarında en büyük yatırımı önce kendinize yapın 

LAT mezunlarını uluslararası piyasalarda çalışabilecek yetkinlik ve kabiliyete sahip olacak bir şekilde mezun ediyor. Sadece finans piyasalarında çalışmak isteyen profesyonel kitleye hitap etmiyor, aynı zamanda kendini finans piyasasında geliştirmek isteyen bireysel yatırımcılar için de online ve kampüs olmak üzere birçok eğitimler düzenliyor. Aslında profesyonel traderlar gibi işlem yapabilmek için onlarca yıllık tecrübeye değil, doğru teknikleri öğrenmeye, kişisel trading planı geliştirmeye ve onu uygulayacak disiplin ve doğru psikolojiye sahip olabilmeye ihtiyacınız bulunuyor. Psikolojiye odaklanmanın yanı sıra LAT eğitimleri, makro ekonomik verilerin ve politik olayların finansal piyasaları nasıl etkilediğini, her zaman gerçek hayattan örneklere atıfta bulunarak ve canlı işlem anlarında gerçek zamanlı olaylar ile analiz ediyor.

LAT eğitimleri kimlere yönelik?

Yurtiçi ve uluslararası hisse senedi, vadeli işlem, döviz ve diğer kaldıraçlı işlem piyasalarında işlem yapan yatırımcılar, trading konusunda kendilerini geliştirmek ve daha başarılı bir şekilde işlem yapmak için Londra’daki bu eğitimlere katılabilirler. Finans piyasaları ve trading hakkında yeterli deneyimi ve bilgisi olmayan yatırımcılar veya yeni mezun gençler, daha uzun süreli ve geniş kapsamlı eğitimleri tercih edebilirler. Yaşları 16 ile 70 arasında değişen, çok değişik kariyerlere sahip, eczacılardan, mühendislere, yat kaptanlarından, pilotlara, öğrencilerden, öğretmen ve mezunlara kadar onlarca değişik iş kolundan kişi yıllardır, LAT’de finansal piyasalar ve global olayların varlık fiyatlarını, döviz kurlarını, hisse senetlerini ve emtiaları nasıl etkilediği konusunda eğitimler almaktalar.

Bana göre İstanbul finans merkezi vizyonunun başarıya ulaşması için en temel kriter insan kaynağı olacaktır. Çok iyi derecede İngilizce konuşabilen, uluslararası finansal jargona, tekniklere hakim, iyi eğitim almış profesyoneller finans merkezimizin omurgasını oluşturacaktır.

Yatırımcılar gibi finans sektörü çalışanlarının, trading psikolojisi, risk yönetimi, işlem planı oluşturma ve ona bağlı kalma gibi çeşitli konuları uygulamalı olarak yabancı traderlardan öğrenmesi finans sektörümüzün gelişmesi ve olgunlaşması açısından da büyük fayda sağlayacaktır.

Eğitim sertifikalarını alanlarla güçlü bir iletişimimiz olacak 

LAT öğrencileri Dünya Finans Merkezi Londra’da önemli bağlantılar kurma imkanına da sahip olacaklardır. Sparta Academy olarak eğitimlere katılanlarla, gelecekte buluşmalar yapacak, hem onların iş çevrelerinin gelişmesine katkıda bulunacak hem de finansal bakış açısında aynı dili konuşan bu kitle ortak birçok proje düzenleyeceğiz.

İyi bir trader’ın özellikleri 

Bana göre iyi bir trader “Zeki, hızlı düşünen, konusunda bilgili, soğukkanlı, özgüvenli, stres yönetimini bilen, risklerini yönetebilen ve önceden belirlenmiş bir yol haritasına uyma konusunda disiplinli” olmalıdır.

Traderların bazı özellikleri genetik miras, ancak birçoğu ise öğrenilebilir ve geliştirilebilirdir. Finansal trading konusunda gerekli bilgilere sahip, doğru tekniklere hakim olan, psikolojisini iyi yönetebilen kişiler iyi birer trader olabilir ve finansal piyasalarda doğru hareket ederek başarıya ulaşabilirler.

İyi bir trader olabilmek ve finans piyasalarında kazanmak için önce yabancılar gibi düşünmeyi öğrenmek gerekiyor.

LAT’nin dünyaca ünlü ekonomik dekanı Paddy Osborn’e göre, “trader psikolojisi bu işin en hayati yönüdür”. Osborn şöyle bir ekleme yapıyor: “Gerekli psikolojik kontrol olmadan, traderlar stres anlarında disiplinlerini sürdürmekte başarısız olacaklar ve bu er ya da geç ciddi kayıplara neden olacaktır – genellikle de oldukça erken. Yapmaya değer bir şey, iyi yapmaya değerdir ve bunu yapmak için nasıl yapılacağını iyi öğrenmeniz gerekir. Bireyler bizimle çalışmak için zaman ve para vermeye karar verirse, o zaman biz de tüm gücümüzle kişisel hedeflerine ulaşmalarında onlara yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yaparız. ”

Nasıl trade edileceğini öğrenmekle trade etmek arasında büyük fark vardır.

LAT program yöneticisi Asanka Weeratunge şöyle açıklıyor: “Nasıl işlem yapılacağını öğrenmek ile işlem yapmak arasında büyük fark var. Öğrencilerimize, sadece trade’in faydalarını anlatmak yerine, onları trading’in dünyasına sokuyoruz.” 

Trade etmeyi öğrenmek, hızlı para kazanmayı öğrenmek değil, bir kariyer planıdır.

Finansal eğitime yönelik dürüst ve mesleki yaklaşım, LAT’in sektörde büyük bir üne kavuşmasına, her yıl yüzlerce kişiye sektördeki kariyerlerini geliştirmeleri veya kişisel servetlerini geliştirmeleri için yeni fırsatlar sağlamasına yardımcı olmaktadır. 

London Academy of Trading’in en önemli eğitimi olan Level 5, Association of Business Executives (ABE) tarafından akredite edilmiş olup, kısa dönemli kursları ise CPD tarafından onaylıdır. Londra’da eğitim görülmesi için gerekli olan Kısa Dönem Vizesi (STSV ) için başvuru evrakları LAT tarafından sağlanıyor.

Kurslar, bireylerin finansal trading anlayışlarını geliştirmelerine veya gelirleri trading işlemleriyle desteklemelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Tüm öğrenciler, LAT danışmanlarına her gün on saat boyunca tavsiye ve rehberlik için erişebilirler.

Konuyla ilgili olarak spartaco.com.tr sayfasındaki Sparta Academy bölümünü ziyaret edebilir ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.”

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarık Odabaş24 Aralık 2019 20:58

    Heyy gidi Ortaköy Interbank günleri hey ))

  • Birak bu isler 24 Aralık 2019 09:15

    London mis

  • Oğuz22 Aralık 2019 10:13

    Ekrana bakmayan süper trader olur. Hergün alıp satarak sadece aracı kurumu zengin edersiniz. Bankalar Binde 2 komisyon alıp yatırımcıyı soymak için al sat önerilerinde bulunur.

  • Nuri24 Aralık 2019 09:02

    Aracı kurunlara geçin onbinde 5 komisyon olan kurumlar var. Bankalar çok komisyon alıyor.

  • Ali21 Aralık 2019 20:41

    8 senede iki işlem yeter. 1994 sat 1995 al. 2000 sat 2001 al. 2008 sat 2009 al. 2018 sat 2019 al. 2026 sat 2027 al. Çiftli yıllarda sat tekli yıllarda krizin dibinde al.