E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil oranları sakinleşti Wall Street yükselişle başladı---

Tahvil oranları sakinleşti Wall Street yükselişle başladı

Tahvil oranları sakinleşti Wall Street yükselişle başladı
16 Mart 2021 - 16:43 borsagundem.com

ABD borsaları güne büyük oranda yükselişle başladı. Cuma günü en yüksek seviyesine ulaşan tahvil verimlerinin sakinleşmesi Nasdaq Endeksi’nin toparlanmasında etkili oldu


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin haftanın ilk gününü rekorla kapatmasının ardından ABD borsaları Salı gününe büyük oranda yükselişle başladı. Rotasyon ticaretinden büyük oranda etkilenen teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi vadeli işlemlerde gerçekleştirdiği %1’in üzerindeki yükselişin ardından tahvil oranlarındaki düşüşün etkisiyle yükselişe geçti.

Salı günü açılışta Dow Jones Endüstriyel Endeksi %0,10 düşüşle 32.932 puanda, S&P 500 Endeksi %0,1 yükselişle 3.932 puanda Nasdaq Endeksi %0,5 yükselişle 13.525 puanda güne başladı.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin Cuma günü %1,642 oranıyla bir yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ertesinde hafta başından bu yana %1,6 tutunması ABD borsası yatırımcılarının yatırım tercihlerini etkiliyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri %1,597 verimle işlem görüyor.

Hızla yükselen tahvil getirileri, daha yüksek faiz oranları nedeniyle gelecekteki kârların değerini aşınacağı endişesiyle piyasa değerlemelerini sıkıştırıyor ve büyüme odaklı hisse senetlerinin değer kaybetmesine sebep oluyor.

FED toplantısı borsaların gündeminde

İki gün sürecek para politikası toplantısına başlayacak olan ABD Merkez Bankası (FED) Wall Street’te dikkatlerin toplandığı bir diğer önemli gündem maddesi. CNBC’nin haberine göre FED toplantısında tahvil verimlerindeki artışın ve en son gelen perakende satış verilerinin incelenmesi bekleniyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şubat ayı perakende satış verilerinde şaşırtıcı derecede zayıf bir rakam olan % 3 oranında düşüş gerçekleştiği belirtildi. Tahminlerse %0,4'lük bir artış yönündeydi. Bununla birlikte, Ocak ayındaki okumalarsa, Aralık ayındaki Kovid teşvik paketinden destek alarak güçlü bir şekilde %7,6 oranında revize edildi.

FED'in Kovid sürecindeki kolay para politikaları ekonomi çevrelerinin merceği altında olmayı sürdürüyor. FED, Çarşamba günü öğleden sonra para politikası açıklamasıyla birlikte ekonomiye ilişkin yeni beklentilerini ve faiz oranlarını açıklamaya hazırlanıyor.

Aşı haberleri borsayı etkiliyor

Wall Street yatırımcıları ekonomik toparlanma için oldukça önemli olan aşı haberlerini de dikkatle takip ediyor. Moderna Kovid-19 aşısını yaşları 6 aydan 12 yaşın altındakilere kadar değişen çocuklar üzerinde test etmeye başladı. Orta ve ileri aşamada devam eden çalışmalar ABD ve Kanada’da yaklaşık 6 bin 750 çocuğu kapsayacak. Aralık ayında başlayan başka bir çalışmada, Moderna aşısını 12 ila 18 yaş arasındaki ergen yaşlardaki çocuklar üzerinde test ediliyor. İki aşamalı aşı 18 yaş ve üstü Amerikalılar için acil kullanım amacıyla yetkilendirildi.

Kandaki pıhtılaştırmayı arttırdığı gerekçesiyle AstraZeneca'nın Kovid aşısının kullanımını askıya alan Avrupa ülkelerinin arasına Salı günü iki ülke daha eklendi. İsveç ve Letonya gün içerisinde yaptıkları açıklamalarda aşının kullanımını askıya aldıklarını açıkladılar. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya Pazartesi günü AstraZeneca aşısının kullanımını durdurduklarını açıklamışlardı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü ve AB’nin ilaç düzenleyicisi kurumu, ülkelerin AstraZeneca'nın iki dozluk aşısını kullanmaya devam etmesi yönünde tavsiye verdi.

ABD dış ticaret verisi beklentileri aştı

 

1,9 trilyon dolarlık paket borsaların liderlerini değiştiriyor

 

Değerinin altındaki hisseler geri dönüyor: İki sektöre dikkat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)