E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil kralı 2023’te resesyon bekliyor---

Tahvil kralı 2023’te resesyon bekliyor

Tahvil kralı 2023’te resesyon bekliyor
13 Nisan 2022 - 10:35 borsagundem.com

2,2 milyar dolarlık kişisel serveti olan ‘Tahvil Kralı’ lakaplı Jeffrey Gundlach ABD borsalarının 2023’te resesyonla sınanacağını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü milyarder Jeffrey Gundlach küresel borsaların 2023 yılında “felaketle” karşı karşıya gelebileceğini söyledi. Sermaye yönetimi şirketi Double Line Capital’ın CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Gundlach ABD Hazinesi tahvil piyasalarındaki olumsuz işaretlere dikkat çekti.

MarketWatch’un haberine göre Gundlach 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ile 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri arasındaki oranların yakın zamanda terse dönmesine işaret etti. Tablonun 1999 yılındaki ekonomik krizle çok benzediği konusunda uyaran Gundlach o yıllarda gerçekleşen dot-com balonunu hatırlattı.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin ABD Merkez Bankası’nın parasal genişleme ve düşük faiz politikalarını aşırı derecede sulandırdığını belirten Gundlach ABD dışındaki hisse senetlerini tercih ettiğini belirtiyor. Gunclach, “Yatırım işindeki en zor şeylerden biri bir süre doğru pozisyonda kaldıktan sonra değişmektir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi son birkaç yıldır ABD’deki pandemi teşvikleri ve FED’in piyasalarla uyumlu politikalarıyla birlikte alışılmadık derecede güçlü bir seyir izlemişti. Ancak yükselen enflasyon rakamları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için sıkı para politikasına geçmesi 2022 yılında hisse senetlerine ilişkin beklentileri düşürdü. 2,2 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan Gundlach özellikle de resesyonun başlamasıyla birlikte Avrupa’daki hisse senetlerinin ABD borsalarından daha iyi performans göstermesini bekliyor.

2 yıllık ve 10 yıllık tahvillerdeki terse dönüşe değinen Gundlach, “Bu tür durumlarda resesyonu beklemeniz gerekir ve biz de bunu yapıyoruz” dedi. Tahvil Kralı olarak da bilinen Gundlach, “Bu yıl bir resesyon beklemiyorum zira bu zaman gerektiren bir durum” dedi.

Tahvil getirileri arasındaki ters hareket resesyon öngörüleri için güvenilir bir gösterge niteliğinde. Ancak bu işaretin ortaya çıkmasının ardından resesyon şartlarının oluşması bir yıldan uzun bir süre alabiliyor. Gundlach söz konusu hareketlilik için “Eğer ekonomik büyüme arıyorsanız bu tablo kutlanabilecek bir şey değil” ifadelerine yer verdi.

Gundlach ayrıca ABD’deki yaşam maliyetinin tüketici fiyat endeksi tarafından yakalanan artışlardan “çok daha yüksek” olduğunu söyledi. Milyarder tahvil yatırımcılarına göre ücretlerdeki artış ve yükselen kiralar bu yıl enflasyonun en önemli itici güçlerinden birisi olacak.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan Salı günü yapılan bir açıklamaya göre, benzin, gıda ve konut maliyetlerinin artmasıyla tüketici fiyat endeksi Mart ayında %1,2 arttı. Bu oran, 2005'teki Katrina Kasırgası'ndan bu yana en büyük aylık artışı işaret ediyor. Yıllık bazda ise %8,5'e yükselen ABD enflasyonu Ocak 1982'den bu yana en yüksek seviyede.

Ancak gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon, Mart ayında altı ayın en yavaş artışıyla sadece %0,3 yükseldi. Söz konusu yavaşlama yaşam maliyetindeki yükselişin zirveye ulaşabileceğinin potansiyel bir işareti olarak görülüyor.

“Enflasyonun bu yıl düşeceğini düşünüyoruz” diyen Gundlach yine de oranların yüksek kalmaya devam edeceğini öngörüyor. Gunclach ABD’deki enflasyonun “muhtemelen %6’ya gerileyeceğini” söyledi.

Gundlach ayrıca şu ana kadar sabit gelir piyasalarında zorlu bir 2022'den yakındı. Ünlü milyarder bazı çekirdek tahvil fonlarının bu yıl %12 oranında düşmesini göstererek, "Büyük bir ayı piyasasından bahsediyoruz" dedi. Gundlach "Bugünlerde kim ‘tahvil kralı' olmak ister ki?" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)