E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSürdürülebilir yatırımların ardındaki büyük risk---

Sürdürülebilir yatırımların ardındaki büyük risk

Sürdürülebilir yatırımların ardındaki büyük risk
17 Mart 2021 - 13:25 borsagundem.com

Son dönemlerin en büyük borsa yatırım trendlerinden birisi olan ESG yatırımları yüksek maliyetleri nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olabilir. Özellikle Avrupa’daki sürdürülebilir ESG fonları mevzuat nedeniyle krizlere karşı savunmasız


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupalı varlık yöneticileri çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim kriterlerine yatırımlarının odağına alan (ESG) şirketlere olan desteklerini son sürat destekliyorlar. Ancak yeni araştırmalar, şirketlerin bu çabaları desteklemek için gereken önemli yatırımı karşılayıp karşılayamadıkları konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Financial News’in haberine göre varlık yöneticilerinin araştırma fonlama modellerini analiz eden Frost Consulting'in yöneticilerinden Neil Scarth, "Varlık yöneticilerinde çoğu ESG profesyonelinin farkında olmadığı büyük maliyet riskleri var" diyor.

Scarth konuyla ilgili açıklamasında, “Daha fazla ESG verisine ihtiyaç oldukça maliyetler de artıyor. Ancak, mevzuat uyumluluğuna ek olarak yönetim ve katılım girişimlerinin maliyetleri de artmaktadır, bu da kümülatif olarak çok büyük olabilir” ifadelerine yer verdi.

Scarth'e göre, endişelerin en büyük sebebi varlık yöneticilerinin ESG faaliyetlerini nasıl finanse etmeyi planlayacakları yönünde. Gereken bu finansman, yönetim ve katılım ekiplerinin güçlendirilmesi, yeni ürün lansmanları ve sürdürülebilir yatırımları desteklemek için büyük miktarda veri tedariki ile ilgili ek maliyetleri de içeriyor.

Ek verileri tek başına tedarik etmenin maliyeti büyük olasılıkla pahalıya mal olacaktır. UBS tarafından geçen yıl yayınlanan bir araştırma raporu, ESG kriterlerine küresel olarak harcanan toplam miktarın 2025 yılına kadar 5,1 milyar dolara ulaşabileceğini ve kısa vadede ise yaklaşık 2,2 milyar dolara ulaşabileceğini öne sürdü.

Scarth, 2018'de getirilen ve ilk kez yatırım araştırmalarını ve ticaret maliyetlerini düzenleme getiren AB kurallarına işaret ederek, "Mifid II'de nedeniyle potansiyel olarak sürdürülemez bir finansman modeline geliniyor" ifadelerine yer verdi.

Mifid II'nin yürürlüğe girmesinin ardından, AB fon yöneticilerinin büyük çoğunluğu bu maliyetleri yatırımcılara aktarmak yerine yatırım araştırmalarını kendi kârlarından ödemeyi tercih etmişti.

Daniel Pinto: Londra finansının kurtuluşu KOBİ’lerde

Scarth, "ESG bütçesi ve yatırım araştırma bütçesi artık gelir tablosuyla aynı yerden geliyor, bu yüzden birbirleriyle rekabet edebilirler. Piyasalar sert bir şekilde toparlanmasaydı, Avrupalı yöneticiler araştırma/ESG bütçelerini büyük ölçüde kısmak zorunda kalacaklardı" dedi.

Scarth, yatırım araştırma bütçelerinin Mifid II'ye kadar olan dönemde halihazırda % 70'e kadar düştüğünü ve Kovid salgınının Mart 2020'de başlamasının baskıyı daha da arttırdığını söyledi.

Araştırma bütçeleri işlem hacimleriyle ilişkili olan diğer bir deyişle ticaret hacimleri yükseldiğinde araştırma harcamaları da artan ABD'li fon yöneticilerinin aksine AB’deki varlık yöneticilerinin araştırmaya harcamak istediği miktar kârlılıkla bağlantılıdır. Scarth, 2008'deki mali krizin başlangıcına benzer şekilde iki aydan uzun süren uzun süreli bir borsa düşüşünün varlık yöneticilerini tehlikeli bir konuma sokabileceğini söyledi.

Scarth borsalardaki yükselişin varlık yöneticilerini büyük bir krizden kurtardığına dikkat çekerek, "Yöneticilerin hem ESG'yi hem de yatırım araştırmalarını finanse ettiği 2021'de de benzer bir borsa düşüşü yaşasaydık finansal sistemde daha az esneklik oluşacaktı. 2008’dekine benzer bir piyasa hareketi olsaydı, Avrupalı varlık yöneticilerinin kârlılığı sıfıra inebilirdi" görüşlerine yer verdi.

Borsa uzmanının uyarısı ESG stratejilerine olan talebin patlama noktasına geldiği bir dönemde gerçekleşti. Morningstar'ın verileri, Avrupa'daki ESG fonlarının geçen yıl 233 milyar euro yatırım çektiğini ve 2019'da kaydedilen girişlerin neredeyse iki katı olduğunu gösteriyor.

Yeni yatırımlardaki keskin artış, Avrupa'daki genel sürdürülebilir odaklı varlıkların 2020 sonunda 1,1 trilyon euroya varacak derecede bir rekor seviyesine yükselmesine yardımcı oldu ve varlık yöneticileri bu gelişen pazardan daha fazla pay kazanmak için 500'den fazla yeni ürün piyasaya sürdü.

Ekonomiler bir borsa çöküşünden kurtulabilir

 

Wall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon

 

Jim Cramer: Borsa yatırımı için doğru zaman

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)