E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJim Cramer: Borsa yatırımı için doğru zaman---

Jim Cramer: Borsa yatırımı için doğru zaman

Jim Cramer: Borsa yatırımı için doğru zaman
17 Mart 2021 - 11:00 borsagundem.com

Küresel borsalardaki değişim süreci yatırımcıların kafalarında yeni soru işaretleri doğurdu. Ancak ünlü borsa uzmanı Jim Cramer küresel borsalardaki haber akışının yatırım için doğru zamanı gösterdiğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları rekor seviyelerde dolaşmaya devam ediyor. Ancak artan faiz oranları, enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki hamlesi üzerine devam eden endişeler yatırımcıların kararsız kalmasına sebep oluyor. CNBC’nin haberinde küresel borsaların uzman isimleri borsalardaki tabloyu yorumluyor

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer ABD borsaları için yaptığı yorumlarında, “Para buraya doğru geliyor. Ve düşündükçe insanların "Bir saniye, bu kötü bir işaret" diyeceklerini ya da ticaretin diğer tarafını düşünmek isteyeceklerini biliyorum. Ama bu sabah United’dan (United Airlines) Scott Kirby’i dinledim. Kruvaziyer gemi şirketlerindeki gelişmeleri ve bu sayede fiyatları nasıl yükseltebildiklerini dinledim. Şimdiyse geriye dönüp şunu söylüyorum: Biliyor musunuz? Üzgünüm ama şu an yatırım için iyi bir zaman” ifadelerine yer verdi.

Yatırım danışmanlığı firması Aureus Asset Management’ın CEO’su ve Başkanı Karen Fireston, borsalara ilişkin açıklamalarında değerinden yüksek beklentisi olan hisse senetlerinin duraksayabileceğini söyledi. Fireston röportajında şu ifadelere yer verdi:

“Borsada genel olarak çok pahalı hisse senetleri mevcut ve bu gruba neler olduğunu gördük. Pelaton, Zoom, Airbnb, DoorDash ve Palantir hisselerinden bahsediyorum. Bu hisse senetleri sonbahardan bu yana düşüş gösteriyorlar, çünkü kendi değerlerinin önüne geçtiler. Harika şirketler ama satışlarını yüksek fiyat kazanç katlarıyla yapıyorlar. Şimdilerdeyse Eylül ayından beri devam eden ekonominin yeniden açılmasının ticareti söz konusu. Ve tabii ki, havayollarının, otellerin, kumarhanelerin işlerinde tüm Kovid yılı boyunca sahip olduklarına kıyasla büyük bir patlama olacak.

“Bu, hisse senetlerinin sonsuza kadar artmaya devam edeceği anlamına gelmez. Birçok insanın döngüsel veya değer hisselerinin ticaretine olan heves hakkında konuştuğunu duyuyorsunuz, ancak borsa sektörlerinin çoğu yaklaşık 23 veya 24 kat ileriye dönük kazançla işlem görüyor. Geçen yıl bunalımda olan sanayi şirketlerine bakarsanız 24 kat ileriye dönük kazanç elde ettiklerini göreceksiniz. Yani, Caterpillar ve Deere, Facebook ve Google ile aynı katlarda satış gerçekleştiriyor ve teknoloji hisseleri gelecek yılki kazancının 25 katına satılıyor ve belli ki orada bazı pahalı isimler var. Döngüsel hisselerde aslına bakılırsa teknoloji hisselerinde gördüğümüz gibi bir miktar duraksayabilirsiniz.

“Teknoloji hisseleri Eylül başında zirveye ulaştı ve bir nevi bu durgunluğa girdiler ve hala aşağıdalar, büyük isimler dördüncü çeyrekte oldukları yerin daha aşağısına düştüler. Dördüncü çeyrekte zor bir çeyrek geçirdiler. Şimdiye kadarsa çok zor bir yıl geçirdiler. Yaklaşık %2 artış gösterdiler ve bu süreçte döngüsel hisseler %8'den %20'ye kadar yükseldi."

Yazar ve ekonomist Judy Shelton FED’in enflasyonu dizginlemek için neler yapabileceğini ve yapamayacağını paylaştı:

“İnsanların şu anda enflasyondan korkmalarının nedeni, sisteme muazzam miktarda likidite enjekte edilmesini mantıklı bir hamle olarak görmeleridir. Bunun sonucunda hepimiz çok az mal oluşturarak çok fazla para üretmenin enflasyona neden olabileceğini öğrendik.

"Bunun bir Philips eğrisi ticareti olduğunu düşündüğünüzde asıl sorun enflasyonla karşılaşmanız durumunda bununla mücadele edebilmek için araçlara sahip olduğunuza inanmaktır. Enflasyonla mücadele etmek için kullanılan araçlar rezervlere ödenen faiz oranlarını yükseltmek ya da kredi piyasalarıyla daha fazla etkileşime girmek için daha fazla satın almaya devam etmek ve bu yüzden FED’in yakın zamanda geri alıma başlayacağını sanmıyorum.

"Halihazırda 3,6 trilyon dolarla rekor seviyede olan fazla rezervlerdeki oranı yükseltebileceklerini ima etmesi halinde, bankaların FED özel kredileriyle daha fazla etkileşime girme eğilimini daha da ileriye taşımalarından endişeleniyorum. Verimli bir ekonomik büyüme elde etmenin yolu, mal ve hizmetlerin üretimini gerçekten artıracak yöntem olan ve gerçek istihdamı içeren küçük işletmeleri teşvik etmektir. Bu nedenle enflasyona yeniden tolerans göstereceklerini vurgulamaları halinde FED’in bir şekilde düşük ücretli çalışanlara yardım ettiklerini düşünmeleri konusunda savunulamaz bir konuma geleceklerinden endişeleniyorum. Zira aslında enflasyondan en çok zarar duyanlar düşük ücretli çalışanlar olacaktır.

"Bana kalırsa FED’in bu politikaları bankaların rezervlerinde birikim yapmasını teşvik ediyor ve bu nedenle bankalar maaşlardaki artışı enflasyon olmadan yükseltecek türden reel ekonomik büyümeyi destekleyecek türden özel kredileri vermeye yanaşmıyor.”

 

Değerinin altındaki hisseler risklerden koruyor

 

Gözler Fed'de, dolar kritik sınırda

 

Küresel piyasalar Fed'i bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ17 Mart 2021 15:21

    haydi be ordan gayat daha 15 önce borsalar çökecek diyen sen değilmi idin.

  • Karaim17 Mart 2021 11:58

    Çin ve Japonya Usa tahvili almayı bıraktığı gün her yer dümdüz olacak aldıkları sürece ve petrol dolarla satıldığı sürece Fed dolar basmaya borsalar yükselmeye ithalata bağımlı ülkelerde enflasyon artmaya devam

  • Borsacı Osman17 Mart 2021 11:55

    Hisse bazlı fırsat her zaman vardır,bazen endeksden bağımsızda ciddi karlar elde edilir,bunun için büyük şirketlerin haberlerini gelişmeleri iyi takip etmek lazım gelecekde neler olabilir iyi etüt etmek gerekir,örnek vereyim Sayın Ali Pandır eğer bir ışık görmese gelecek görmese yeni görevine evet dermiydi bence demezdi,adamın cv si başarı hikayesi,böyle bir hikayeyi hazin bir sonla noktalamaz o bir işe yeni bir göreve başlayıp kariyerinin riskini alıyorsa ( eğer risk ise) ben neden almayayım ama bu beş dakikalık 8-10 günlük değil orta uzun vadeli yatırımcı içindir,bakın nereye başladığına kararı siz verin.YTD

  • ZEYREK ZEMHERİ17 Mart 2021 11:47

    daha bir ay olmadan önce borsalar batacak büyük kriz geliyor diyen adam bu değilmi idi.bu ne ayak.