E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon---

Wall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon

Wall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon
17 Mart 2021 - 12:04 borsagundem.com

Geçtiğimiz yılın Mart ayından itibaren kovid endişesi piyasalar için en öncelikli konu olurken ilk kez ekonomilerde hızlı ısınma ve dolayısıyla oluşacak enflasyon en büyük risk haline geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sermaye piyasalarında gündem değişmeye başladı. Gelişmekte olan ülkeler ABD'deki faiz artırımına odaklanırken, ABD yatırımcıları enflasyon endişesi sardı. Bank of America tarafından yapılan portföy yöneticileri arasındaki ankette 1 numaralı korku olmadığını söyledi. Deneyimli yatırımcılar artık ekonominin aşırı ısınacak kadar hızlı toparlanacağından endişe ediyorlar.

Koronavirüs korkuları geçen Mart ayında Wall Street'i ciddi şekilde sallamıştı. Dow bir yıl önce bugün yaklaşık 3.000 puan, yani tam yüzde 13 düşmüştü.

O günden bugüne geldiğimizde sağlık krizi henüz bitmemiş olsa da yatırımcılar bu riskin artan aşılanmalar ile yakında ortadan kalkacağına giderek daha fazla güveniyor.

Bank of America'nın anket yaptığı portföy yöneticilerinin belirttiği en büyük risk şu anda enflasyon. İkinci en yaygın endişe, piyasaların tahvil getirilerindeki artıştan dolayı çıldırdığı zaman ortaya çıkabilecek olası daralma krizleri.

Bulgular, geçen yıl durumun ne kadar büyük ölçüde değiştiğinin altını çiziyor. Aşıların yaygınlaşması, sağlık güvenliği kısıtlamalarının hafifletilmesi ve federal hükümetten benzeri görülmemiş destek nedeniyle güven artıyor.

Bank of America stratejistleri Salı günkü raporunda "Yatırımcı duyarlılığı açıkça yükselişe geçiyor" diye yazdı. ABD hisse senetleri salgından sonra hızla toparlandı. Dow 23 Mart'ta 18.592'de dip yapmıştı. O zamandan beri endeks şaşırtıcı bir şekilde % 77 arttı. Nasdaq bu sürede ikiye katlandı.

On yıllardır en sıcak ekonomi

Ekonomistler de oldukça iyimserler, özellikle de Sam Amca ekonomiye pek çok kişinin tahmin ettiğinden çok daha fazla destek sağladığı için. Geçen hafta Kongre, Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketini kabul etti.

Goldman Sachs şimdi ABD ekonomisinin 2021'de tam yıl bazında % 7'lik Çin benzeri GSYİH büyümesi gerçekleştirebileceğine inanıyor. Bu, Amerika Birleşik Devletleri için 1984'ten bu yana en hızlı adım olacak. Bank of America tarafından ankete katılan fon yöneticilerinin neredeyse yarısı (%48), Mayıs 2020'de bunu tahmin edenlerin % 10'undan daha yüksek bir artışla V şeklinde bir iyileşme bekliyor.

Sofistike yatırımcıların % 91'i, Trump vergi indirimlerinin 2017'nin sonlarında kabul edilmesinin ardından ve toparlanmanın ilk aşamalarında işaret edilen güveni de aşarak daha güçlü bir ekonomi bekliyor.

Enflasyon korkusu artıyor. Ama abartılmışlar mı?

Ancak tüm bu iyimserlik - Kongre ve Fed'in benzeri görülmemiş teşviklerinin yanı sıra - Wall Street'te bazılarını ekonominin aşırı ısınabileceği konusunda endişelendiriyor. En büyük korku, yeniden canlanan enflasyonun Federal Rezerv'in faiz oranlarını hızla yükseltmesine, ekonomik toparlanmayı ve piyasa patlamasına kısa devre yaptırmasına neden olmasıdır. 1970'lerde ve 1980'lerin başında Paul Volcker liderliğindeki merkez bankasının enflasyonu agresif faiz artırımlarıyla evcilleştirdiği zaman olan buydu.

Bank of America'ya göre, fon yöneticilerinin rekor düzeyde % 93'ü önümüzdeki 12 ayda daha yüksek küresel enflasyon bekliyor. Şubat ayında bunu söyleyenlerin oranı % 85 seviyesindeydi.

Ancak ABD'li yetkililer enflasyon korkusuna karşı geri adım attı. Hafta sonu Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun sadece geçici olarak yükselebileceğini söyledi. ABC'ye konuşan Yellen, "1970'lerde olduğu gibi sürekli yüksek bir enflasyon olacağını kesinlikle beklemiyorum" dedi.

Yatırım danışmanlığı Yardeni Research başkanı Ed Yardeni, salgın nedeniyle yaklaşık 10 milyon ABD'li işçi hala işsiz olduğundan, kaçak enflasyon konusunda aşırı endişeli değil. Yardeni Salı günü müşterilerine yazdığı bir notta, "Hükümetimizin mali ve parasal aşırılıklarına rağmen, 1970'ler tarzı bir ücret fiyatı sarmalının artık olası olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Tahvil getirilerinin devrilme noktası

Bununla ilgili bir risk de Fed'in ekonomi toparlanırken tahvil alımlarını kademeli olarak yavaşlatacağının sinyalini verdikten sonra Hazine getirilerinin yükseldiği 2013'teki daralma krizinin tekrarıdır. Hazine oranlarının yükselmesi, hisse senetlerinin kıyaslandığında daha az çekici görünmesine neden olabilir.

Geçen baharda % 0,3'e düştükten sonra, 10 yıllık Hazine oranı geçtiğimiz günlerde% 1,6'ya yükseldi. Getirilerdeki artış, kararsız yatırımcılara yol açarak ABD hisse senetlerini toparlanmadan önce keskin bir şekilde düşürdü.

Öyleyse, boğa piyasasını raydan çıkarmak için verimin ne kadar yüksek olması gerekir? Bank of America, 10 yıllık Hazine tahvillerinde % 2 getirinin "hisse senetleri için hesaplama seviyesi olabileceğini" söyledi. Ankete katılan fon yöneticilerinin neredeyse yarısı, % 2'lik getirinin hisse senetlerinde% 10'luk bir düzeltmeye neden olacağını söyledi. Benzer şekilde, yatırımcıların yaklaşık yarısı, 10 yıllık Hazine oranının % 2 veya % 2,5 olarak tahvilleri hisse senetlerine göre cazip hale getireceğini belirtti.

Finansal piyasalardaki son eylemler de balon benzeri davranışlarla ilgili endişeleri artırıyor. Yatırımcılar, SPAC olarak bilinen paravan şirketlere büyük miktarda nakit akıtıyor. Halka arzlar, ticaretin ilk gününde fırladı. Ve Reddit'teki bir tüccar ordusu, GameStop (GME), AMC (AMC) ve diğer şirketlerin hisselerini savunulamaz yükseklere fırlatmayı başardı.

Yine de profesyonel yatırımcılar, en azından henüz bir balon görmüyorlar. Bank of America anketine göre, yatırımcıların sadece % 15'i ABD borsasının bir balon içinde olduğunu düşünüyor. Dörtte biri, borsanın erken aşamada bir boğa piyasasında olduğunu söylerken, % 55'i geç aşama bir boğa piyasasında olduğunu söylüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)