E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStratejist raporları nasıl okunmalı?---

Stratejist raporları nasıl okunmalı?

Stratejist raporları nasıl okunmalı?
07 Ağustos 2023 - 17:54 borsagundem.com

Morgan Stanley’nin saygın stratejisti Mike Wilson öngörülerinde yanıldığını kabul etti. Peki bu itirafın satır aralarını nasıl okumak gerekiyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hisse senedi piyasalarına dair birçok tahmin, yatırımcıların geleceğe dair öngörülerinde onlara yardımcı oluyor. Bu tahminler arasında belki de en dikkat çekenleri dev yatırım bankalarının prestijli stratejistlerinden gelenler oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, en çok takip edilen borsa ve finans haberleri arasında, dev yatırım bankalarının stratejistlerine ait raporlar başı çekiyor. Son olarak yanıldığını kabul ederek büyük ses getiren Morgan Stanley stratejisti Mike Wilson, yatırımcıların haberleri nasıl okuması gerektiğine dair o eski soruyu yeniden gündeme getiriyor.

Stratejistin üç işi

Bloomberg’den Aaron Brown’un haberine göre, gerçekten de en çok okunan finans haberlerinden bazıları, yakın zamanda bu yıl ABD hisse senetlerinin gidişatını yanlış değerlendirdiğini kabul eden Morgan Stanley'den Michael Wilson gibi Wall Street stratejistlerinin tahminlerini içeriyor. Bu raporları yıldız falına benzeterek reddeden, fazlasıyla muğlak terimlerle yazıldığı için olay gerçekleştikten sonra doğru olarak sunulabilen değerlendirmeler olarak alan yatırımcılar da bulunuyor. Diğer yatırımcılar ise, yatırım stratejilerini iyileştirmeye çalışmak için farklı aracı kurumlardan gelen bu raporları değerlendirmeyi seçiyor. Her iki görüş de doğru olabilir. Peki bu raporları yorumlamanın doğru yolu nedir?

İlk nokta, raporları başlıklardan ayırmaktan geçiyor. Bir stratejistin üç işi bulunuyor: Yatırımcılara iletmek için yararlı bilgiler bulmak; dikkat çekmek ve firmanın işlerini desteklemek. Çoğu stratejist asıl işi umursadıkları iş olarak kabul ediyor, ancak ikinci aşama gerçekleştirilmezse stratejisti kimse dinlemezken üçüncü aşama olmadan da stratejistler işlerini sürdüremiyor.

Deneyim sonrası ürün

Büyük küresel finans kurumlarının stratejistleri büyük ekiplere ve bütçelere sahip bulunuyor ve şirket faaliyetleri ile büyük yatırımcılar, şirket yöneticileri ve yetkililerle yapılan görüşmelerden elde edilen muazzam miktarda bilgi ve uzmanlığa erişimleri bulunuyor. Zeki ve çalışkan oluyorlar. Ekonomistlerin ‘deneyim sonrası ürün’ dediği şeyi satıyorlar. Deneyim sonrası ürün, tüketicilerin ancak satın aldıktan sonra değerlendirebileceği şeyleri ifade ediyor. Yani, yatırımcıların bugün bir çağrıya güvenip güvenmemeye karar vermesi ve ancak daha sonra bu çağrının sağlam olup olmadığını öğrenmeyi kabul etmesi gerekiyor. Deneyim sonrası ürünlerin satıcıları saplantılı bir şekilde 'itibar'a odaklanıyor ve bu nedenle stratejistlerin, herhangi bir takipçi çekmek için yeterince sık şekilde haklı olması gerekiyor.

Etkin piyasalara en çok inananlar bile tüm bu bilgi ve analizlerin bir değeri olduğunu kabul ediyor. Hisse senetlerinin bazı ivme ve değerleme eşikleri bulunuyor. Yönü tahmin etmek zor olsa da gelecekteki oynaklığı tahmin etmek daha kolay kabul ediliyor. Basit nicel kurallar bile, hisse senetlerinin gerçek riske göre ayarlanmış getirilerinin tarihsel ortalamadan daha yüksek veya daha düşük olduğu zamanları belirleyebiliyor.

Peki bu neden aktif yatırım fonu yöneticilerinin piyasayı yenmesini sağlamıyor? Çünkü hisse senetleri her zamankinden daha az cazip olsa bile, çoğu yatırımcı için hala en iyi seçenek olarak öne çıkıyor. Zayıf hisse senedi piyasalarında çok az yatırım başarılı oluyor. Hisse senetleri aşırı değerli göründüğünde kaçınmak ve düşük değerli göründüğünde onları yükseltmek, başarılı piyasa zamanlamasında kazandığından çok daha fazla ücret, vergi ve çeşitlendirme kaybına mal olabiliyor. Düşük maliyetli ve yüksek kaldıraçlı sofistike hedge fonları ve dehasıyla Warren Buffett gibi isimler bu oyunları kar için oynayabiliyor. Ancak çoğu yatırımcının düşük maliyetli, iyi çeşitlendirilmiş endeks fonlarına bir şekilde bağlı kalması daha iyi bir seçenek gibi duruyor. Bu nedenle, iyi stratejist raporlarında pek çok yararlı bilgi ve fikir olsa da, çoğu zaman bunlar dramatik portföy değişikliklerine yol açmıyor.

Raporlarda gizli hazine aramak zaman kaybı

Psikolojik olarak, piyasa biraz mantıklı görünüyorsa, uzun vadeli finansal planlara bağlı kalmak, tamamen rastgele veya ruh haline bağlı olmaktan daha kolay bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bu anlamda stratejist raporları, piyasaları anlamak ve uzun vadeli beklentileri oluşturmak için faydalı olabiliyor. Ekip ve en iyilerinin çoğu yanılıyor olsa bile, bu, en azından akıllı ve bilgilendirilmiş bir fikre güveniyorsunuz anlamına geliyor ve neredeyse kesinlikle kendi başınıza oluşturduğunuzdan daha iyi bir tahmin niteliği taşıyor.

Analiz, marjinal bir yatırım kararını şu ya da bu şekilde değiştirebiliyor ancak onlarda 'gizli hazine' aramak zaman kaybından öte bir anlam içermiyor. Raporları okurken dikkat çekmek ve şirketin faaliyetlerini desteklemek gibi hedefleri daima hatırlamak önem arz ediyor. Bir haberin başlığı ve rapordaki dramatik ifadeler, faydalı bilgiler iletmek yerine dikkat çekmek için seçiliyor. Bu onların yanlış olduğu anlamına gelmiyor; bu, onların sadece aşırı basitleştirilmiş ve dramatize edilmiş olduklarını gösteriyor.

“Yanılmışız” dese de düşüş eğilimini sürdürüyor

Örneğin, 2022'de düşüş yönlü davranarak büyük bir güvenilirlik kazanan ve ardından 2023'te düşüş eğilimini sürdürerek bu güvenin bir kısmını israf eden Morgan Stanley'den Wilson, “Yanılmışız” dediğinde, onun daha önceki görüşlerinden bazılarını geri çektiğini ve şimdi yükseliş eğiliminde olduğunu düşünebilirsiniz. Elbette, bunda, okuyucuların en çok ilgisini çeken şeyin bu olmasının etkisi bulunuyor.

Ama hayır! Wilson, ekibinin yanıldığını kanıtlayan rallinin neredeyse tamamen değerleme tarafından yönlendirildiğini söylüyor. Açıkça söylemek gerekirse, Wilson, zayıf ekonomik temelleri doğru anladığını ancak aptal yatırımcıların yine de hisse senedi fiyatlarını yükselttiğini söylemek istiyor. Wilson, yatırımcıların aklı başına geldiğinde ve başından beri gerçekten haklı olduğunu anladığında hisse senetlerinin düşeceğini düşünüyor. Ve Wilson, “2019’a benzer bir ralli içindeyiz” diyerek bir köpük patlamasının ardından gelecek bir çöküşe işaret ediyor. Yani sanılanın aksine Wilson ve ekibinin yayınladığı son rapor, Hisse senetleri hakkında 2022'nin sonundan itibaren sahip oldukları tahminden daha kötümser bir içeriğe sahip bulunuyor.

Wilson’ın raporu hisse senetleri hakkında fazlasıyla karamsar

Wilson ve ekibine karşı adil olmak gerekirse, raporda çok daha fazlası bulunuyor. Wilson’ın kabul ettiği en önemli hata, neredeyse herkes gibi, Fed’in faiz oranı artışlarının enflasyonu düşürmede daha az etkili olacağını ve ekonomiyi yavaşlatmada göründüğünden daha etkili olacağını düşünmesi. Wilson, tam da bu nedenle daha fazla enflasyon, daha fazla faiz artışı ve durgunluk bekliyordu. Ayrıca Wilson ve ekibi, bu süreçte, kurumsal kazançlar, maliyetler, fiyatlar ve birim satış büyümesi hakkında ayrıntılı bir tartışmayı da yürüttü.

Morgan Stanley'nin ticari çıkarı olan ve üçüncü maddeyle ilişkili olan şirket faaliyetlerinin desteklenmesi, analistleri iş mülahazalarından bağımsız kılmak için 25 yıldır süren düzenleyici çabalara rağmen hâlâ önemini koruyor. Stratejistler iyimser olmaya ve herhangi bir Morgan Stanley müşterisinin yapmak isteyebileceği herhangi bir işlemi tamamen kapatmayan terimlerle tavsiyelerde bulunmaya eğilimli oluyor. Yani Wilson, hisse senetleri konusunda olumsuz olabilse de yaklaşan bir felaketten emin olduğunu iddia edemiyor. Raporun, bazı çekici sektörler veya stratejiler sunması ve yeterli niteliklere sahip olması da gerekiyor ki böylece Morgan Stanley'in sunduğu herhangi bir anlaşma bu sayede korkunç görünmesin.

Bu gerçekler ışığında değerlendirildiğinde, Wilson ve ekibinin yanıldıklarını itiraf ettikleri raporu hisse senetleri hakkında son derece karamsar olarak nitelendirmek gerekiyor. Herhangi bir büyük yatırım bankası stratejistinin, işinden kovulmadan hisse senetleri hakkında bundan daha olumsuz olduğunu veya bu kadar zayıf pozitifler sunduğunu hayal etmek gerçekten zor gözüküyor. Bu, belki de yatırımcıların tüm hisse senetlerini elden çıkarmasına ve açığa satmasına neden olmuyor ancak yatırımcıların, yanılmış olduğunu söylemiş olsa da, Wilson ve ekibinin raporunda yer alan detayları akıllı ve bilgili bir kişinin ciddi bir uyarısı olarak kabul etmesi, doğru bir rapor okuması yapmanın en makul yolu gözüküyor.

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı

 

Ödüllü stratejistten ‘boğa tuzağı’ uyarısı

 

Morgan Stanley: Yanıldık

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Morgan Stanley: Piyasalar tepetaklak

 

Morgan Stanley: Hisse senetleri pahalı, yükseliş olasılık dışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)