E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan risk kontrolü için önemli uyarı---

SPK'dan risk kontrolü için önemli uyarı

SPK'dan risk kontrolü için önemli uyarı
20 Nisan 2020 - 20:42 borsagundem.com

SPK tarafından yapılan açıklamada , "Yükümlü şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemleri Raporlama Tebliği hükümleri ve Kurulumuz kararlarına uygun şekilde raporlamaları zorunludur" ifadelerine yer verildi

Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK), Raporlama Tebliği'nin getirdiği bildirim yükümlülüklerine uymayan şirketler hakkında SPK'nın 103 ve 105'inci maddeleri uyarınca idari para cezası verilebileceği hususunun hatırlatılmasının uygun görüldüğü bildirildi.

SPK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Yükümlü şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemleri Raporlama Tebliği hükümleri ve Kurulumuz kararlarına uygun şekilde raporlamaları zorunludur. Raporlama Tebliği'nin getirdiği bildirim yükümlülüklerine uymayan şirketler hakkında SPK'nın 103 ve 105'inci maddeleri uyarınca idari para cezası verilebileceği hususunun hatırlatılması uygun görülmüştür." ifadelerine yer verildi.

Finansal istikrarın ve altyapının güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda, tezgahüstü türev işlemlerinin şeffaflaştırılması ve riskin merkezi izlenmesi ilkesi kapsamında raporlama yükümlülüklerine ilgili tüm taraflarca uyulmasının önem taşıdığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bilindiği üzere; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPK) 87'nci maddesi uyarınca hazırlanan 'Veri Depolama Kuruluşuna Yapılacak Raporlamalara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ' (Raporlama Tebliği) 27 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Raporlama Tebliği'nde yer alan hükümler çerçevesinde, türev işlemlerine taraf olan ve/veya aracılık eden yatırım kuruluşları ve tüzel kişiler gerçekleştirdikleri işlemleri Raporlama Tebliği'nin ekinde yer alan alanları doldurmak suretiyle 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren e-VEDO Platformu'na iletmektedirler.

Raporlama Tebliği'nin 6'ncı maddesinin altıncı fıkrasına göre; yatırım kuruluşları dışında Türkiye'de yerleşik tüzel kişilerin aralarında veya yurt dışı organize ya da tezgah üstü piyasalarda Kurulca yetkilendirilmiş bir yatırım kuruluşu aracılığı olmaksızın akdettikleri türev araç sözleşmelerine ilişkin raporlama yükümlülüğü Türkiye'de yerleşik tüzel kişilere aittir. Bu fıkra kapsamında sayılan tüzel kişiler arasında, diğer kurumların yanı sıra; kanun kapsamındaki halka açık anonim şirketler ve 17 Şubat 2018 tarihli ve 30335 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen şirketler yer almaktadır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı21 Nisan 2020 12:04

    şirketlerden alınan ceza üye kayıt paraları az buz değil milyarları ne yapıyorsunuz bir küçük yatırımcıya tahtası kapanan şirketlerden kardeşim şirket battı senin paranın 5 bin kısmını ödüyoruz dedinizmi veya bir sigorta yapabildinizmi  neyin görevini yapıyorsunuz Allah için yapın .rızası için yapın .

  • Okay21 Nisan 2020 00:22

    Metro, ihlas, Alyağ, Işıklar gibi grupların borsadaki Şirketletin tarihine ve yapılan marifetlere bakıldın yeter! Bir de bu patronlara ne den ger durumda “yola devam” dendiğide malum.

  • salim20 Nisan 2020 21:30

    BORSADA 100 BİN TL SERMAYELİ ŞİRKET VAR,,BU NE YA,,BÖYLE Mİ SERMAYE PİYASALARINI GELİŞTİRECEKSİNİZ,,,SERMAYE ARTIRIMLARINI MECBUR TUTUN,DERİNLİK ARTSIN.

  • Okie Dokie20 Nisan 2020 20:47

    SPK ooo nasılsın keyifler yerinde mi? Tam 4 ay önce CİMER'den yazdığım şikayete zahmet edip de cevap bile dönmediniz.