E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P sözünü tutar mı?---

S&P sözünü tutar mı?

S&P sözünü tutar mı?
04 Ağustos 2019 - 11:39 borsagundem.com

A1 Capital, hafta içerisinde takip edilen gelişmeleri ve pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisini analiz etti. İşte A1 Capital'in o değerlendirmesi:

Geride bıraktığımız hafta piyasaların takip ettiği en önemli gelişme FED’in faiz kararını açıklayacağı toplantıydı. FED, beklentiler dahilinde davranarak 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitti ve daha önce Eylül ayında sonlandıracağını açıkladığı bilanço küçültme programını da sonlandırdı. FED Başkanı Powell, faiz indirimine devam edilebileceği ve edilmeyebileceğine de yönelik kafa karıştıran bir açıklama yaptı. Bu söylemler piyasada ”şahin” bulundu.

FED’in faiz indirimi ve Powell’ın konuşmasının ardından Dolar, tüm para birimleri karşısında yükseldi ve Dolar Endeksi’nde 98,93 ile son 2 yılın en yüksek seviyesi görüldü. Faiz kararı öncesi 5,55’te seyreden Dolar/TL karar sonrası 5,62’yi gördü. Euro/Dolar ise 1,10 seviyesine geriledi. Ertesi güne satıcılı başlayan BİST100 Endeksi, günü %0,18 düşüşle 101.900 seviyesinden tamamladı.

FED’in kararı öncesinde sürekli AB ve Çin’in “sisteme para pompalaması” endişesinden bahseden ABD Başkanı Trump, FED’in bu hamlesi sonrası Dolar’ın yükselişinden mutsuzdur diye tahmin ediyorduk ki Perşembe akşamı attığı tweetlerle Ticaret Savaşları’nda tansiyonu yeniden yükseltti. Çin’in kalan 300 Milyar Dolar’lık ithalatı için %10’luk vergi uygulanacağını açıklayan Trump’a yanıt gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Trump’ın bu adımı için “Ticaret anlaşmazlıklarının çözümü için kesinlikle doğru bir çözüm yolu değil.” dedi. Çin Dışişeri Bakanlığı sözcüsü Chunying ise “ABD ek vergi uygulamakta ısrarcı olursa karşı adımlar gelecektir.” Dedi. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang da “ABD savaş istiyorsa savaşa, anlaşma istiyorsa anlaşmaya hazırız.” dedi.

Ticaret Savaşları’ndaki bu tansiyon yükselmesinin ardından Avrupa Borsaları haftayı sert düşüşle
kapattı. BİST100 Endeksi geçtiğimiz hafta 103.552 ile 99.629 puanlar arasında işlem gördü ve
haftayı %3,07 azalışla 99.679 seviyesinde tamamladı.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü teyit etti ve “Hükümetin, Türkiye'nin bankalarına ve ekonomisine olan güveni artıran, ödemeler dengesi risklerini azaltan ve enflasyonda sürekli bir düşüş getirecek güvenilir ve şeffaf bir ekonomik ayarlama programını başarıyla geliştirmesi ve uygulaması durumunda notları yükseltebiliriz.” Açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki hafta içinse yurtiçinde takip edilecek en önemli veri, pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisi olacak. 31 Temmuz’da TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıkladığı Enflasyon Raporu’nda ise yıl sonu enflasyon tahmini %14,6’dan %13,9’a düşürüldü. Uysal, parasal sıkılaşmanın etkileriyle beraber iç talepteki gevşemenin 2. Çeyrekte enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtti. TCMB’nin faiz indirimi, döviz kurunda hareketli seyrin yerini sakinliğe bırakması ve Dolar/TL’nin 5,59’a kadar gerilemesi ile de enflasyon verisinde düşüş bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS04 Ağustos 2019 23:40

    Bir yıllık enflasyon 60 gibi enflasyonu marketlerde şişiriyor dış macunu 35 TL 75 milim benim işim buydu maliyeti 4 TL vatandaşı resmen soyuyorlar kimsede çıt yok

  • falcao04 Ağustos 2019 20:50

    açıklanan enflasyon rakamlarına inanan var mı? kendi çaplarında eğleniyorlar

  • Kazım 04 Ağustos 2019 19:17

    Herşeye %15 'den aşağı zam yapılmıyor ama nedense enflasyon %15 in altında. Ha ha ha çok komik şeyler oluyor bu ülkede 😁