E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSociete Generale: İrrasyonel coşku değil, rasyonel iyimserlik---

Societe Generale: İrrasyonel coşku değil, rasyonel iyimserlik

Societe Generale: İrrasyonel coşku değil, rasyonel iyimserlik
15 Şubat 2024 - 16:33 borsagundem.com

Societe Generale, ABD borsalarındaki tırmanışın bir balon olmadığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki rallinin spekülatif bir çılgınlık kaynaklı olduğu düşüncesi fazlasıyla dile getiriliyor olsa da Societe Generale, henüz böyle bir yargıda bulunmak için erken olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Societe Generale, S&P 500'ün ‘dot-com’ döneminin ‘irrasyonel coşkusuna' ulaşmak için yüzde 25 daha tırmanması gerektiğini söylüyor.

İrrasyonel coşku seviyesi 6.250 puan

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Muhteşem Yedili olarak da bilinen teknoloji hisselerinin yüksek kazanımları, Wall Street'in dot-com dönemi karşılaştırmalarını beraberinde getiriyor: “Nvidia Cisco’ya benziyor” ya da “Yapay zeka heyecanı internet çılgınlığını andırıyor.”

Ancak Societe Generale, rakamları değerlendirerek S&P 500'ün 1990'larda teknoloji balonunu körükleyen ‘irrasyonel coşku’ seviyelerine ulaşması için hâlâ yüzde 25 daha artması gerektiğini söylüyor.

Analistler Manish Kabra ve Alain Bokobza, paylaştıkları notta, “Teknoloji-medya-telekomünikasyon balonu matematiğinin zirvesini Nasdaq-100'e uygularsak, S&P 500'ün aynı mantıksız coşku seviyesinde fiyatlanması için 6.250 puana ulaşması gerekir” diye yazıyor. Gösterge endeks Çarşamba öğleden sonra 4.966 puan civarında işlem görüyordu.

Kabra'nın bahsettiği matematik, teknoloji sektörünün S&P 500'deki kar payına karşılık geliyor. ‘dot-com’ balonunun zirvesinde, teknoloji sektörü S&P 500'ün kar payının iki katı seviyesinde işlem görüyordu ve gösterge endeksi fiyat kazanç oranı 25 kat seviyesindeydi.

Bugün Nasdaq-100 kendi kâr payının 1,25 katı seviyesinde işlem görüyor. Bu, S&P 500'ün hisse başına kazancının yüzde 40’ına karşılık geliyor ve bugün S&P 500 Endeksi’nde fiyat-kazanç oranı 20 kat seviyesinde seyrediyor.

Rasyonel iyimserlik

Başka bir deyişle yatırımcılar, dot-com teknoloji balonunun zirvesinde oldukları kadar hisse senetlerine aşırı değer vermiyor.

Sorun S&P 500'ün yoğunlaşmamış olması değil; Microsoft, Apple ve Nvidia gibi hisse senetleri geçen yılki muhteşem performansın büyük bir bölümünde pay sahibiydi ve Muhteşem Yedili hisseleri, endeksin Ocak ayındaki kazancının yüzde 45'ini oluşturdu.

Kabra, “Yoğunlaşmanın en büyük risklerden biri olduğuna şüphe yok. En büyük 10 ABD hisse senedinin endeks ağırlıkları bugün ‘dot-com balonu’ndakinden bile daha yüksek” diyor. Ancak şu ana kadarki yükselişin mantıksız bir coşku yerine ‘rasyonel iyimserlik’ tarafından yönlendirildiğini söyleyen Kabra, “Piyasadaki ralliye yedi teknoloji yıldızından oluşan bir zümre yerine daha fazla hisse katılıyor ve dünya çapındaki Hisse senetleri güçlü karlarla yükseliyor” diye ekliyor.

Michael Burry de yapay zeka odaklı ralliye kayıtsız kalamadı

 

UBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme

 

Fundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil

 

Borsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?

 

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)