E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa10 adımda yatırımda esneklik---

10 adımda yatırımda esneklik

10 adımda yatırımda esneklik
01 Mayıs 2024 - 12:44 borsagundem.com

Piyasalar daima hareket halinde ve değişkendir; bu gerçek, yatırımcıların değişen koşullara ayak uydurması gerektiği anlamına gelir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların bir plana ve stratejiye, güçlü bir psikolojiye ve doğru bir risk yönetimi anlayışına sahip olması gerektiği kadar, piyasa yapısının değişkenliğine adapte olmaları da gerekir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, değişebilen ve esnek yatırımcılar piyasalarda hayatta kalır; inatçı olanlar ise piyasalarda çok uzun süre barınamaz. Bu nedenle de, büyük bir alım satımda ilk kez yanıldıklarında ve zararlarını azaltmayı reddettiklerinde mahvolurlar. Ayı piyasasında inatçı boğalar, boğa piyasasında da inatçı düşüş yanlıları para kaybetmeye mahkumdur.

Esneklik ve değişim

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, yatırımda patronun piyasanın kendisi olduğuna ve onu takip etmemiz gerektiğine vurgu yapıyor. Egoların yatırımda bir felaket olduğunu söyleyen Burns, bir kaybı durdurma yeteneğinin önemine dikkat çekiyor. Burns, “Para kaybettiğinizde hatalı olduğunuzu kabul etme ve hatta geri dönüp diğer yöne gitme yeteneği, uzun vadede hayatta kalmak için çok önemlidir” diyor.

“Fırtınada esnek ağaçlar rüzgarla birlikte sallanır ve hayatta kalır, kırılgan ve esnek olmayan ağaçlar ise kırılır” diyen Burns, dünyadaki en güçlü kuvvetlerden birinin esneklik ve bulunulan ortama uyum olduğunu söyleyerek piyasalarla birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekiyor.

Piyasanın hareketine karşı değil, onunla birlikte akmaya çalışılması gerektiğini ifade eden Burns, asıl göstergenin grafikteki fiyat hareketi olduğunun altını çiziyor. Burns, sürekli değişen piyasa yapısına uyum sağlamak için yatırımcıların değiştirmesi gereken 10 kritik noktayı sıralıyor…

10 kritik nokta

Piyasa boğa piyasasından ayı piyasasına ya da bir başka deyişle yükseliş trendinden düşüş trendine geçtiğinde, uzun pozisyon almaktan nakde veya açığa satmaya geçiş yapmalısınız.

Bir piyasa, ayı piyasasından 200 günlük hareketli ortalamayı kırarak yükseliş trendine geçtiğinde, kısa pozisyondan veya nötr durumdan uzun pozisyona geçmelisiniz.

Her yeni boğa piyasasında çoğu zaman yeni öncü hisse senetleri bulunur; son yükseliş trendindekilerin aynı işlevi yeni boğa piyasasında yine sürdüreceğini varsaymamalısınız.

Bir alım satım yaptığınızda ve pozisyonunuz aleyhinize sonuçlandığında, yanılmışsınız demektir; zararı kabul ettiğinizde pozisyonunuzu değiştirmeli ve piyasadan o an için çıkmalısınız.

Bir işlem hakkında güçlü bir fikriniz varsa ancak durum her geçen gün inandığınızın tersi yönde gidiyorsa, fikrinizi değiştirmeniz gerekir, yanılmışsınız demektir.

Bir işlem, planladığınız zaman diliminde beklediğiniz gibi gitmediğinde, bir süre bekledikten sonra işlemden çıkmanız ve bir başka işleme geçmeniz gerekir.

Bir yatırımcı olarak her gün değişmeli, gelişmeli ve sürekli öğrenme yoluyla becerilerinizi derinleştirmelisiniz.

Piyasa risk yönetimi yoluyla kazanma ilkelerini değiştirse bile, siz, doğru yatırımcı psikolojisinden ve olasılık odaklı düşünmekten vazgeçmemelisiniz.

Piyasalar yön değiştirip yeni oyuncular piyasaya dahil olduğunda, yapmanız gereken sadece akıllı parayı takip etmek olmalıdır.

Farklı sektörler kazançların nakit akışına bağlı olarak sürekli yer değiştirir; bir yatırımcı olarak sizin yapmanız gereken ise sadece sermayeyi takip etmek olmalıdır.

Buffett gibi yatırım yapmanın 22 altın kuralı

 

Borsa yatırımlarında doğru bilinen 3 yanlış

 

Tasarruf, yatırım ve spekülasyon hangi noktalarda farklılaşır?

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)