E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiŞimdi sıra faiz indiriminde---

Şimdi sıra faiz indiriminde

Şimdi sıra faiz indiriminde
17 Nisan 2016 - 08:52 borsagundem.com

Başçı’nın yerine Merkez Bankası başkanlığına atanan Murat Çetinkaya ilk faiz sınavını 20 Nisan’da verecek. Yerli ve yabancı tüm analistler alt ve üst bantta indirim bekliyor

Ekonomide beklentilerin de üstünde performans gösteren Türkiye, küresel risk iştahındaki artışla birlikte uluslararası yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.32 ile bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl başından bu yana dünyanın en fazla yükselen piyasası olan Borsa İstanbul'da da endeks 1 yıl sonra ilk kez 85 binin üstüne çıktı.

KARAR 20 NİSAN'DA
Martta, 11 ay sonra ilk kez faizde indirim yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, Erdem Başçı'nın yerine atanan Murat Çetinkaya başkanlığında gerçekleştireceği 20 Nisan'daki ilk toplantısında, koridorun alt ve üst bandında indirime getmesi bekleniyor. Merkez Bankası geçen ayki toplantısında faizin koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinden 10.50'ye indirmişti. Yabancı yatırımcıların özellikle 10 yıllık tahvillere ilgi gösterdiğine işaret eden uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla ilgili söylem değişiklikleri ve diğer büyük merkez bankalarının parasal genişlemeye devam etmesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere ilginin artmasında etkili olduğu görüşünde. Enflasyonda son iki ayda yaşanan düşüşün, nisan ve mayısta da devam edeceği beklentileri güçlenirken, 26 Nisan'daki Enflasyon Raporu'nda yüzde 7.5'lik yıl sonu tahmininin aşağı çekilme ihtimali de gündemde.

İNDİRİMLER HIZLANABİLİR
Piyasanın bu ay en az 50 baz puanlık faiz indirimini fiyatladığı gözlenirken, son dönemde gelen alımlar yalnız 10 yıllık tahvillerde değil tüm vadelerde tahvil eğrisinin aşağıya gelmesine neden oldu. Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar tarafından yapılan değerlendirmede, "Bu da piyasaların Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini daha fazla yapabileceğinin satın alınmaya başladığına işaret ediyor" denildi.

TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞTI
Olumlu makro veri akışı, çift hane enflasyonun senaryolardan çıkması ve cari açığın iyileşmesi gibi faktörlerin Türkiye'nin pozitif ayrışmasına katkı sağladığını belirten Ziraat Yatırım Analisti Bora Tamer Yılmaz, "Merkez Bankası'nda, liyakatin ön planda tutularak kurumsal süreklilik açısından kurum içinden bir başkan seçilmesi de ayrışmayı pekiştirdi" dedi. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da Merkez Bankası başkanlığına yönelik belirsizlik sürecinin de geride kalmasının fiyatlamayı olumlu etkilediğini dile getirdi.

FAİZ 2 PUANA YAKIN DÜŞTÜ
Türk tahvillerinde son üç ayda 1.5 milyar dolarlık net alım yapan yabancılar da, Merkez'den agresif bir faiz indirimi bekliyor. Deutsche Bank faiz koridorunun üst bandında yarım, alt bandında ise çeyrek puanlık indirim olabileceğini ileri sürdü. OKTAY ÖZDABAKOĞLU - SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ17 Nisan 2016 22:03

    YENİ YETMEMERKEZ BANKASI BAŞKANI FAİZ POLİTİKASINDA KARARSIZ KALIR .FAİZLERİ SABİT BIRAKIR.DEMEDİ DEMEYİN.TAHMİNDİR AMA YANILACAĞIMI HİÇ SANMIYORUM NEDENMİ BU YENİ YETME BAŞKAN MERKEZ BANKASININ PORTFÖYÜNÜ ÇÖZEMEZ.ÇÖZENE KADARDA ZAMANA İHTİYACI VAR.DEMEK OLUYORKİ FAİZLER SABİT.YENİ YETME BAŞKANIN EKONOMİ EZBERLERİ ÇOK SAĞLAMSA AYVAYI YEDİK...BU ADAM 4 YIL BİLE MERKEZBANKASININ PARA POLİTİKASINI YÜRÜTEMEZ VE İSTİFA EDER UYARMADI DEMEYİN

  • fafa17 Nisan 2016 14:38

    Bizden olsun sosyolog olsun.Dilerim başarılı olur.