E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSalgın sürecinde hiçbir yükseliş kesin değil---

Salgın sürecinde hiçbir yükseliş kesin değil

Salgın sürecinde hiçbir yükseliş kesin değil
18 Mayıs 2020 - 20:05 borsagundem.com

Wall Street’te 23 Mart diplerinin ardından gelen yükseliş bütün yatırımcıların kafasını karıştırıyor. Yükselişin sahte mi yoksa gerçekten iyileşmenin mi sağlandığı ise en büyük merak konusu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

23 Mart tarihinde S&P 500 bir ay önceki seviyesine oranla %34’lük düşüşle tarihinin en hızlı çöküşlerinden birini yaşadı. Bu çöküş tarihin en hızlı %30’luk ayı piyasasından birisiydi.
Ardından hiçbir uyarı olmamasına rağmen borsa hızlı bir geri dönüş yaşayarak sadece 3 günde yaklaşık %18 oranında yükseldi ve o hafta başına oranla %31’lik bir yükseliş yakalandı.

Piyasalardaki sert düşüş acı verici fakat anlaşılabilir bir şeydi. Korona virüs salgınını engellemek için yapılan sosyal mesafe önlemleri Mart ayı boyunca ekonomiyi kapattı. Bunun benzeri bir durum daha önce hiç olmamıştı.

Geri dönüş rallisi ise birçok yatırımcı için kafa karıştırıcı bir şeydi. Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü gelen ekonomik verilere rağmen borsaların nasıl yükselişe geçtiği merak konusuydu. On milyonlarca insan işsiz kaldı. Milyonlarca işletme kapandı. Birçoğu da bu dalgayı takip edecek gibi gözüküyor.

Konuyla ilgili ilk açıklama şubat ayı sonrasından martın sonlarına kadar olan %34’lük düşüşün bu ekonomik rakamları fiyatlandırdığı şeklinde. Bu konudaki en basit açıklama ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve Amerikan Hükümeti’nin yaptığı trilyon dolarlık yardım paketleri. Ekonomi en şiddetli ve en hızlı ayı piyasasına girerken aynı zamanda tarihin en şiddetli ve en hızlı destek paketini de almış oldu.

Yükselişi açıklayan bir ihtimal daha söz konusu

Bütün bunlarla beraber üçüncü bir açıklama da söz konusu: Tarih boyunca büyük düşüşleri hep sahte ralliler takip etmiş ve yatırımcılara erken kurtulma umudu yaymıştır.

Büyük Buhran sırasında 1929’un sonundan 1930 baharına kadar borsalar %47 değer kazandı. Elbette bu ralli uzun sürmedi. Ralli öncesinde borsalar %45’lik bir düşüş yaşamıştı. Neredeyse %50’lik yükselişin ardından borsalar bir anda %80’den fazla düşüş gösterdi.

Fortune yazarı Ben Carlson’un ifadelerine göre piyasalardaki iyileşme süreci sıklıkla ayı piyasasının içerisinde olabilir. Bu tip zamanlarda borsalara güvenmek oldukça zordur.

Gerçeği bilmek imkânsız

Hisse senetleri piyasaları ayı piyasasının dibine ulaşıldığında da yanıltıcı ralliler yaşattığı durumda da hızlı ve sert olabilir. Bir sonraki yükselişin doğru zaman olduğunu ya da bir sonraki düşüşün gerçek dip olduğunu söyleyecek birçok insanı ortaya çıkarır. Sürekli olarak birileri piyasanın gidişatıyla ilgili geriye dönük testler ve tarihsel paralellikler arayacaktır.

Gerçeklikse ancak her şey bittikten sonra açıklığa kavuşabilecek. Bu çöküş o kadar hızlı ve şiddetli oldu ki muhtemelen kendi kurallarını yaratacaktır. Bu aynı zamanda piyasalardaki yükselişin sahte mi olduğu yoksa ayı piyasasının sonunun bir gerçeklik mi olduğu konusunda kesin bir yargıya varılamayacağı anlamına geliyor.

Avrupa borsaları yükselişle kapandı

 

Aşı umuduyla New York borsası sert yükseldi

 

Wall Street’te göstergeler gerçeği yansıtmıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tarık19 Mayıs 2020 10:18

    walla robot arkadasları tebrık edıyorum cok guzel ayı kapanını kuruyorlar anamızı aglatıcaklar belli

  • Sedat19 Mayıs 2020 15:20

    500 adet garan ile iki kademe attırıyor robot. Piyasa yapıcıda para yok, götüremiyor endeksi, anca yan tahtalarda varlık gösterebiliyor.

  • Düttürü dünya19 Mayıs 2020 13:48

    Bende özellikle bankaların satışını yapan robot arkadaşları tebrik ederim hiç kimseyi ayrım yapmadan bir güzel mallıyorlar,efendim küçükmüş büyükmüş hiç egoları yok,gelene gidene geçene hal hatır sorana yapıştırıyorlar kaldırıp kaldırıp yerleştiriyor basıyorlar aşağı,yapımda ve yönetimde emekleri geçenleri tebrik ederim.Hiç bu kadar iyi dütülmemiştik

  • Akbe19 Mayıs 2020 04:42

    Bankalar bu sene daha fazla karşılık ayıracak ama yine az da olsa kar edecek yani ozsermayeleri düşmeyecek. Ama ne hikmetse sanki kaynaklarının yüzde ellisi batacak gibi işlem görüyorlar. Kötü hisseler yükseliyor. Bundan daha saçma birşey yok. Bir yığın şirket zarar açıklayacak.

  • ZEYREK ZEMHERİ18 Mayıs 2020 23:48

    Yüksekten düşünce insanın kemikleri daha çok kırılır belkide felç olur, fakat daha az yüksekten düşünce belki bir yerin kırılır çabuk toparlanırsın.tüm fabrikalar kapalı , üretim yok, satış yok hisseler hiç bir şey olmamış gibi uçmaktadırlar.

  • thor18 Mayıs 2020 23:33

    Siz sirke sarımsak hesap etmeye devam edin.Adamların borsaları kaç haftadır çıldırmış uçuyor.Kar satışı mutlaka gelecek.O zamanda biz demedik mi demeyin dilinizi koparırım.

  • Sami18 Mayıs 2020 22:57

    Genelde krizlerde, inişlerde ve çıkışlarda sürekli iniş yoktur, sürekli çıkış ta yoktur. Biraz iner biraz çıkar, biraz çıkar biraz iner. Önce büyük resme bakılmalı. Büyük resim diyorki piyasalar ve ekonomi kriz öncesi gibi iyi konumda değil çoğu ülkede. Kriz öncesi durum olursa o zaman bana göre 100.000 üstü konuşulabilir. Şuan piyasalar daha fazla olumlu veriye ihtiyaç duyuyor ama tüm dünya piyasaları virüse karşı guvenlik önlemleri almış durumda ve çarklar yavaş dönüyor. Ikinci dalga tüm bunları düşününce bazı yatırımcılar tarafından bekleniyor gibi görünüyor. Baya çıkış olduğuna göre şimdi biraz salacak gibi görünüyor dünya piyasaları. Bakalım önümüzdeki süreç nasıl olacak. Piyasaların yükselmesi için tüm yatırımcılar daha fazla iyimser olmalı bence ve herkes artık yükseliş zamanı demeli bence. Ama şuan görüş ayrılığı fazla gibi

  • ALEVİ DİNİNDENİM18 Mayıs 2020 22:53

    Cehaletimi bağışlayında borsada kesin yükseliş ne demek !!  Kişisel düşüncem Borsa her zaman bebektir düşe kalka yoluna devam eder geçmiş ve gelecek umrun da değildir .Bu sadece para kazanmak isteyenler için önemlidir.  de haydi hayırlısı.  TANRI YERYÜZÜNÜN KORUYUCULARI ve  KURTARICILARI OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VE AİLELERİNE YARDIMCI OLSUN.Saygılarımla . kesinlikle ytd

  • ssbahattin 18 Mayıs 2020 22:01

    Biz sabaa kadar burdayiz. her dusus alim firsati olur artik

  • Yani18 Mayıs 2020 21:57

    Vurkac

  • Alp izmirli 18 Mayıs 2020 21:17

    Okie Dokia adamın kralısın. Yakışır adamım bodrumda işler nasıl :=)

  • Okie Dokie18 Mayıs 2020 20:51

    Ultra lüks villamda yazın ve denizin keyfini çıkartıyorum. Ejder meyveli kokteylimi yudumlayıp hayatın tadına varıyorum. İster ikinci dalga gelsin ister üçüncü dalga beni ilgilendirmiyor. Ben kendi dalgama bakıyorum.

  • M19 Mayıs 2020 09:44

    Sanal milyoner:)) iyi hayaller..!

  • EKRİST18 Mayıs 2020 23:50

    hem israil de yaşıyorum hem işlerim güçlerimle uğraşıyorum diyorsun hem bodrum ne ayak

  • Alp izmirli 18 Mayıs 2020 21:18

    Adamın kralısın Okie Dokie bodrum nasıl :=)