Yazdır

Salgın sürecinde hiçbir yükseliş kesin değil

Tarih: 18 Mayıs 2020 - 20:05

Wall Street’te 23 Mart diplerinin ardından gelen yükseliş bütün yatırımcıların kafasını karıştırıyor. Yükselişin sahte mi yoksa gerçekten iyileşmenin mi sağlandığı ise en büyük merak konusu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

23 Mart tarihinde S&P 500 bir ay önceki seviyesine oranla %34’lük düşüşle tarihinin en hızlı çöküşlerinden birini yaşadı. Bu çöküş tarihin en hızlı %30’luk ayı piyasasından birisiydi.
Ardından hiçbir uyarı olmamasına rağmen borsa hızlı bir geri dönüş yaşayarak sadece 3 günde yaklaşık %18 oranında yükseldi ve o hafta başına oranla %31’lik bir yükseliş yakalandı.

Piyasalardaki sert düşüş acı verici fakat anlaşılabilir bir şeydi. Korona virüs salgınını engellemek için yapılan sosyal mesafe önlemleri Mart ayı boyunca ekonomiyi kapattı. Bunun benzeri bir durum daha önce hiç olmamıştı.

Geri dönüş rallisi ise birçok yatırımcı için kafa karıştırıcı bir şeydi. Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü gelen ekonomik verilere rağmen borsaların nasıl yükselişe geçtiği merak konusuydu. On milyonlarca insan işsiz kaldı. Milyonlarca işletme kapandı. Birçoğu da bu dalgayı takip edecek gibi gözüküyor.

Konuyla ilgili ilk açıklama şubat ayı sonrasından martın sonlarına kadar olan %34’lük düşüşün bu ekonomik rakamları fiyatlandırdığı şeklinde. Bu konudaki en basit açıklama ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve Amerikan Hükümeti’nin yaptığı trilyon dolarlık yardım paketleri. Ekonomi en şiddetli ve en hızlı ayı piyasasına girerken aynı zamanda tarihin en şiddetli ve en hızlı destek paketini de almış oldu.

Yükselişi açıklayan bir ihtimal daha söz konusu

Bütün bunlarla beraber üçüncü bir açıklama da söz konusu: Tarih boyunca büyük düşüşleri hep sahte ralliler takip etmiş ve yatırımcılara erken kurtulma umudu yaymıştır.

Büyük Buhran sırasında 1929’un sonundan 1930 baharına kadar borsalar %47 değer kazandı. Elbette bu ralli uzun sürmedi. Ralli öncesinde borsalar %45’lik bir düşüş yaşamıştı. Neredeyse %50’lik yükselişin ardından borsalar bir anda %80’den fazla düşüş gösterdi.

Fortune yazarı Ben Carlson’un ifadelerine göre piyasalardaki iyileşme süreci sıklıkla ayı piyasasının içerisinde olabilir. Bu tip zamanlarda borsalara güvenmek oldukça zordur.

Gerçeği bilmek imkânsız

Hisse senetleri piyasaları ayı piyasasının dibine ulaşıldığında da yanıltıcı ralliler yaşattığı durumda da hızlı ve sert olabilir. Bir sonraki yükselişin doğru zaman olduğunu ya da bir sonraki düşüşün gerçek dip olduğunu söyleyecek birçok insanı ortaya çıkarır. Sürekli olarak birileri piyasanın gidişatıyla ilgili geriye dönük testler ve tarihsel paralellikler arayacaktır.

Gerçeklikse ancak her şey bittikten sonra açıklığa kavuşabilecek. Bu çöküş o kadar hızlı ve şiddetli oldu ki muhtemelen kendi kurallarını yaratacaktır. Bu aynı zamanda piyasalardaki yükselişin sahte mi olduğu yoksa ayı piyasasının sonunun bir gerçeklik mi olduğu konusunda kesin bir yargıya varılamayacağı anlamına geliyor.

Avrupa borsaları yükselişle kapandı

 

Aşı umuduyla New York borsası sert yükseldi

 

Wall Street’te göstergeler gerçeği yansıtmıyor

 

Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/salgin-surecinde-hicbir-yukselis-kesin-degil-1492103