E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto Paralar‘Şaka coin’ yatırımcıları için 3 hayati bilgi---

‘Şaka coin’ yatırımcıları için 3 hayati bilgi

‘Şaka coin’ yatırımcıları için 3 hayati bilgi
22 Aralık 2021 - 18:06 borsagundem.com

Şaka olarak tasarlanmış ‘meme’ coin olarak bilinen Shiba Inu ve Dogecoin gibi kripto paralara yatırım yapacakların, dikkat etmesi gereken üç kritik unsur bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şaka ya da ‘meme’ coin konsepti kripto alanının hakkında en çok konuşulan yatırım fırsatlarından biri haline geldi. Shiba Inu geçtiğimiz 12 ayda %50 bin artış gösterdi ve bu internet trendlerinden esinlenen coin’lerin potansiyelini ortaya koydu. Bu kripto paralar devasa bir getiri potansiyeline sahip olsa da, meme coin yatırımlarının oldukça riskli olduğunu ve devasa kayıpları da beraberinde getirebileceğini unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda dolandırıcılık, hacker saldırısı gibi riskler de bulunuyor. İşte güvenli meme coin yatırımları için 3 kritik madde.

1. Güvenilir ve sahte meme coin’leri tespit etmeyi öğrenin

Bir meme coin’in güvenilir olup olmadığını gösteren kilit özelliklerden önce, meme coin konseptini açıklamakta fayda var. 2013 yılında ortaya çıkan meme coin kavramı, genellikle şaka ya da hayvan temelli fikirler etrafında şekillenmiş kripto projelerini temsil ediyor. Örneğin ilk meme coin olan Dogecoin, Shiba Inu türü köpeklerden esinlendi. Bu köpeğin fotoğrafları 2010’lu yılların başında internette şaka görselleri olarak kullanılıyordu. Dogecoin’in başarısı ise diğer köpek temalı coin’lerin doğuşuna zemin hazırladı.

Dogecoin ‘öldürücü’ olarak bilinen Shiba Inu kısa bir süre için de olsa, Dogecoin’i piyasa değeri açısından geride bırakmayı başardı. CoinDesk’in haberine göre geleneksel kripto paraların aksine, meme coin’ler genellikle kullanıcılarına sağladıkları kullanım alanları nedeniyle tercih edilmiyor. Bunun yerine vurgu, coin’in etrafında oluşturabileceği komünitenin büyüklüğüne odaklanıyor. Temel olarak viral yayılma hızı bu coin’lerin başarısını belirliyor. Bu coin’lerin güvenilir olup olmadığını anlamak ve dolandırıcılık mağduru olmamak için ise bu tür projelerin ardındaki isimlere dikkat etmek gerekiyor.

2. Güvenli meme coin yatırımı yapabilmek için…

Şimdilerde kripto yatırımcılarının ilgisine sunulan 250’nin üzerinde meme coin var. Bunların yaklaşık 100’ünün adında “inu” geçiyor. Birçok coin yasal görünse de şaka temelli kripto paraların büyük bir bölümü, büyüyen meme coin trendini suistimal etmek için hazırlanmış dolandırıcılık projeleri olabiliyor. Coin’leri geliştiren ekipler fiyatların yükselmesinin ardından aniden ellerindeki tüm coin’leri satarak kayıplara karışabiliyor.

Yatırımcılar ise coin’in fiyatı bir anda sıfıra düştüğünde, büyük bir zararla karşı karşıya kalıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre son dönemde Squid token ve Snow Dog bu durumun iki örneği oldu.

Bu dolandırıcılık yönteminden kaçınmak için, geliştiricilerin coin’lerin büyük bir bölümünü elinde tuttuğu coin’lerden uzak durmak gerekiyor. Aynı zamanda meme coin’lerin piyasaya sürüldüğünde, yatırımcıların erişimine sunulduğu likidite havuzlarının da geçerliliğine dikkat etmek gerekiyor. Akıllı kontrat temelli olan bu likidite havuzlarında yatırımcılar üçüncü partilere ihtiyaç duymadan kripto para alım satımı yapabiliyor. Bunun için ise geliştirici ekip likidite sağlıyor. Bu noktada “oxoooo" ile başlayan adreslere sahip likidite havuzları, likiditenin geliştirici ekip tarafından geri çekilemeyeceğine işaret ediyor.

Yatırımcıların bu adresi taşıyan likidite havuzlarına sahip coin’leri tercih etmesi önem taşıyor.

3. Meme coin yatırımları nasıl yapılır?

Güvenilir bir meme coin bulduğunuzda dikkat etmeniz gereken bir sonraki adım, volatilitesi yüksek bu varlık sınıfına nasıl yatırım yaptığınız. Meme coin’lerin fiyatı spekülasyonlarla yön buluyor. Bu nedenle de yüksek volatiliteye karşı dirençli olunması gerekiyor. Bu ise yatırımlarınızı çeşitlendirerek, panik satışı yapmayarak ve sosyal medya üzerinden yatırımcı algısını takip ederek mümkün oluyor.

Yatırımlarınızı çeşitlendirmek için, tüm birikiminizi tek bir varlığa yöneltmeyin. Bunun yerine daha ölçülü bir yatırım stratejisi izleyin. Paranızın diğer kısmını daha köklü ve tanınmış kripto paralara yatırın. Kripto para yatırımlarında, toplam portföyün %5’i oranında yapılan yatırımlar güvenli olarak kabul ediliyor. 10 bin dolarlık bir portföy sahibinin tek bir meme coin’e yapacağı yatırımın 500 dolar olması gerekiyor.

Bitcoin madencileri harekete geçti

 

2022 için 4 büyük kripto tahmini

 

Altınında düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)