E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRoubini konut balonu uyarısı yaptı---

Roubini konut balonu uyarısı yaptı

Roubini konut balonu uyarısı yaptı
03 Aralık 2013 - 14:09 borsagundem.com

Kriz kahini lakaplı ekonomist Roubini, küresel konut piyasası krizine karşı uyardı. Roubini'nin aşırı ısınma gördüğü piyasalar arasında Türkiye de var

ABD'deki konut balonu ve patlamasını önceden tahmin eden ekonomist Nouriel Roubini, şimdi de 18 ülkedeki konut piyasasının iflasa karşı kırılgan olmasıyla birlikte, küresel boyutlarda bir konut piyasası krizinin yaklaşmakta olduğunu söylüyor.

New York Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Roubini, Project Syndicate'te kaleme aldığı makalesinde, Asya, Avrupa ve diğer gelişen piyasalarda doğrudan balonlar olmasa bile, "köpüklenme sinyalleri" olduğunu yazdı.

Roubini, "Şu an birçok ülkede tanık olduğumuz şey, bir önceki konut piyasası krizinin ağır çekim hâli. Ve tıpkı geçen seferki gibi, balon ne kadar büyütrse, gerçeğe dönüş o kadar sert olacak" dedi.

Aşırı ısınma şartlarının semptomları arasında Roubini, konut fiyatlarındaki hızlı artış, yüksek ve artan fiyat-gelir oranları ve mortgage borcu/hanehalkı borcu oranlarının aşırı seviyelere tırmanmış olmasını saydı.

Gelişmiş ekonomilerde konuttaki fazlaların, merkez bankalarının likidite enjeksiyonlarının sonucu olan çok düşük faizlerden kaynaklandığını yazan Roubini, gelişen piyasalarda ise balonların kur manipülasyonu, yüksek enflasyon, hızlı şehirleşme ve diğer yatırım alternatiflerinin eksikliğinden ötürü oluştuğunu belirtti.

Konut, hisse ve tahvil gibi yatırım sınıflarında genellikle karamsar öngörülere sahip olan Roubini, konut piyasalarında aşırı ısınma gördüğü ülkeler arasında, İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, Hong Kong, Singapur, Çin, İsrail, Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya'yı saydı.

Diğer taraftan, balonun, merkez bankalarının gevşek para politikaları ve enflasyon karşıtı politikaların hâlen beslemesinden ötürü hemen patlamayabileceğini anlatan Roubini, "Ancak konut fiyatları ne kadar artarsa, o kada fazla düşecekler ve balon indiğinde, ekonomik ve finansal zarar o kadar büyük olacak" yorumunda bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • işlem saiki güçleşti mr'in03 Aralık 2013 16:35

    parası kredisi olmayan yeni konut alamayacağına göre türkiyede böyle bir sorun yoktur olamaz da.yeni konutlar güzel semtlerdeyse hemen satılıyor boşuna kriz çıkar hevesine kapılmasın roubini yanındakilere işlem yapamayacağına üzülmeli malum yaşı 70'lere yakınlaştı.

  • Charlie'nin 3 meleği...03 Aralık 2013 16:35

    yeahh! Charlie' nin bile 3 meleği var, adam bak 4 lemiş :D

  • örnek model spain (gnçlk)03 Aralık 2013 16:31

    evet arkadaşlar... ispanya modeli sonu ortada. 10-15 yıl sonra bak ispanyaya para çöpe aktı gitti. ne oldu ?... ne yapıyoruz... 1- ülkemizde dışarı iş yapamaz iken, içeride işsizliği düşürmek adına sirkulasyon yapıyoruz.. inşaatlar yapılıyor işisahası, çimentoı,benzın,işçi,yan sektorler, ev eşyaları, elşektrık malzemesi iç dinamikler vb.. vb... yanı bu alanlarda hareket iş sahası oluyor, 10 yıl sürse bu ispanya gibi sonrasında leman brather kardeşler boomm... çunku millet kredi çekti evin bedeli 300 bin tl ohhh öderim dedi.. ama ödenemez ise, asıl bedeller bankalar akalınca düşecek ve maliyeti karşılamayacak. balon fiyatlar gerçeği yansıtmıyor, ciddi biçimde konu resmi devlet yetkililerimizce kontrol edilmeli. ilerleyen zaman diliminde üretim hattı olmayan bu kervan bitecek. asıl üretim tesisi ortada yok, geçici arazibul-yık-yenısını yap-sat.. sonra bitti... bu uretım modeli boşa para harcatıyor,ulke zaman ve vakit kaybediyo. dunya krizinde sadece biz işsizlik yok iş var ekonımı canlı havası kazanıyoruz. reel ve gerçekci dinamıkler yok, acı ama gerçek acil önlem gerekli, ciddi araştırma gerekli... saygılarımla gnçlk

  • katılıyorum03 Aralık 2013 16:02

    türkiyede konut sektöründe aşırı ısınma var. 6-7 milyon insan 1000 tl maaş alıp asgari ücretle geçinirken kim 500-600 bin tl ye konut alabilirki. imkansız seviyelere çıktı konut fiyatları. reklamlarında bile saçmalıklar olmaya başladı. hadi ben niye almayım, al hadi gibi saçma sapan reklamlardan görürüsünüz zaten işin garipliğini. kriz çıkarsa konuttan çıkacak.

  • ÖN-GÖRÜ03 Aralık 2013 16:02

    Roubininin ön-görüleri çok güzel!!!!!!

  • 3403 Aralık 2013 15:28

    hep aynı terane

  • BALONLAR SÜPERRR03 Aralık 2013 15:11

    cevap: dostum ikiz kuleleri görmuyormusun ? bence haber doğru ve ilginç olan egzotık ve modern mimari örnekleriyle ikiz kule çalışmaları, muhteşem muhendislik harıkası ile birleşerek dördüz kule denemeleri yupılmış.... bence haber ve resımler kontlarla alakalı özenle seçilmiş gibi geliyor..

  • yatacak yeri yok03 Aralık 2013 14:26

    roubini patlatacağı balonların resmini de çekmiş galiba.

  • BALONLAR SÜPERRR03 Aralık 2013 14:23

    RESİMDE SADECE 8 ADET BALON GÖRÜYORUZ.KONUT FİLAN YOK YANLIŞ HABER OLABİLİR Mİ ACABA???