E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahının seyri fiyatlamaları etkiliyor---

Risk iştahının seyri fiyatlamaları etkiliyor

Risk iştahının seyri fiyatlamaları etkiliyor
15 Aralık 2020 - 09:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapması öngörülüyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,30 değer kazanarak günü 1.388 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 30,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,10 ve holding endeksi yüzde 0,91 değer kazandığı günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,21 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 2,02 ile spor olduğu görüldü.

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü İngiltere hariç yükselişle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23 değer kaybederken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,27 değer kazandı.

ABD piyasaları günü karışık tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 0,62 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,44 değer kaybederken, Nasdaq Kompozit endeksi yüzde 0,50 değer kazandı.
Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, haber akışlarının fiyatlama davranışları üzerinde etkileri izlenecek. Global piyasalarda ABD’de açıklanacak olan Sanayi ve İmalat Sektörü verileri takibimizde olacak.

Yeni işlem gününde Çin'de açıklanan verilerin büyük bir çoğunluk ile beklentileri karşılamasına rağmen yaşanan salgın nedeniyle artan vaka sayıları risk iştahını baskılamaya devam ettiği izleniyor. Sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldığını açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı yaptırımlara göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak ve ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacağı belirtildi. (Kaynak: Bloomberght)
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda; "Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara karşı hazırlıklı durumdadır. Geçmişte enflasyonla nasıl baş ettik ve tek hanelere düşürdüysek şimdi bunu tekrar sağlayacağız." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve kar paylarındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Buna göre, stopaj oranları 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, bir yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 12 yerine yüzde 3, bir yıl üzerinde olanlar için ise yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21.00den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00e kadar kesintisiz uygulanacaktır dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kira desteğini basit usüle bağlı olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve işyeri kira olan esnafımıza üç ay süre ile büyükşehirlerde 750 lira, diğer illerde 500 lira kira desteği yapılacağını belirtti. (Kaynak: Bloomberght)
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre % 1,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 10,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Perakende Satış Endeksleri Ekim 2020 verilerine göre; Perakende Satış Hacmi bir önceki aya göre % 4,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 12,0 artış gösterdi. Perakende Ciro’da ise aylık bazda % 4,4 ve yıllık bazda ise % 24,3 artış kaydedildi.
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ciro Endeksleri Ekim 2020 verilerine göre, Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi 2020 yılı Ekim ayında yıllık %30,9 artış görüldü. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2020 yılı Ekim ayında aylık %3,9 artış kaydedildi.
Euro Bölgesi’nde açıklanan Sanayi Üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre % 2,1 genişlerken, bir önceki yılın aynı ayına göre % 3,8 daraldı.
• Avrupa Birliği (AB) Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB ile İngiltere arasındaki olası ticaret anlaşmasının bu hafta en kısa sürede tamamlanabileceğini ifade etti.
• EPGİS’den yapılan açıklamaya göre; 15/12/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere motorinde 15, benzinde 4 KRŞ/LT fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut Uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacağı basında yer aldı.
• Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğalgaz hattı kuruluyor. Karabağ'ın işgalden kurtulmasının ardından Nahçivan'in doğalgaz ihtiyacı Iğdır-Nahçivan doğalgaz boru hattından da sağlanacak. Projeyi BOTAŞ ve SOCAR yürütecek. Doğalgaz boru hattı kurulması anlaşması yarın iki ülke enerji bakanları arasında imzalanacağı açıklandı. (Kaynak: NTV)
• ABD'de 538 delegeden oluşan Seçiciler Kurulu, Joe Biden'ı ülkenin 46. başkanı olarak resmen onayladığını açıkladı.
• Çin’de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilere paralel yüzde 7 artış gösterdi.
• FDA'nın Aşılar ve İlişkili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesi, Moderna'nın Covid-19'a karşı geliştirdiği mRNA-1273 adlı aşıyı değerlendirmek için Perşembe günü bir araya geleceği belirtildi. (Kaynak: Foreks Haber)
• Çin Merkez Bankası bugün yaptığı operasyon ile bankalara 1 yıl vadeli olarak 950 milyar yuan kredi verdi. Faiz oranını son 8 aydır olduğu gibi yüzde 2,95 seviyesinde tuttuğu açıklandı. (Foreks Haber)
• New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, katıldığı bir programda ve günlük basın toplantısında, kentte kapalı mekanlarda yemek yemenin ötesinde yeni tedbirler alabileceklerini belirterek, “New York, yeniden tamamen kapanabilir" dedi.(Kaynak: VOA)
• Haftanın ikinci işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Yurt dışına paralel kar satışları görülebilir

 

Gün içi zirvelerin aşılması yeni zirveler getirebilir

 

Piyasada pozitif duruş korunuyor

 

Yaptırımlar nedeniyle olası kâr satışlarına karşı ‘temkinli olun’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)