E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada pozitif duruş korunuyor---

Piyasada pozitif duruş korunuyor

Piyasada pozitif duruş korunuyor
15 Aralık 2020 - 08:40 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar ve BİST endeksi mercek altına alınıyor.

Haftanın ilk işlem gününde GBP çaprazındaki değerlenmenin sınırlı düzeyde de olsa EUR açısından oyun alanı sağladığı ve “zayıf Amerikan doları teması” eksenli eğilimi desteklediği işlemler söz konusu oldu.

Emtia fiyatlarındaki toparlanma ihracatçı ülke para birimlerini desteklerken, EMFX grubu içerisinde de bu yönde eğilimin etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Öte yandan EUR primlenmesi grup içerisinde yer alan Doğu Avrupa para birimlerinin olumlu yönde ayrışmasına imkan tanıdı. Türk lirası cinsi varlıkların özellikle hisse senetleri önderliğinde ciddi bir pozitif yaklaşım sergilediği günün devamında takip edilen CAATSA yaptırım kararı açıklaması ABD seansı içerisinde fiyatlanan gösterge varlıklarda önemli bir negatif ayrışmaya zemin hazırlamadı. Türkiye ETF’i (iShares) günü %-0.96 performans ile $23.71 seviyesinden tamamlarken, CDS ise (5Y) %1.6 düşüşle 377bp seviyesinden sonlandırdı. Yeni günde Asya işlemleri USDTRY paritesinde 7.86 civarını işaret ediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.11 performansla sınırlı-negatif tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.3 primlenme ile 1388 puan seviyesinden gerçekleşti. CDS’in gerilediği günde 13/11/30 vadeli kağıdın faizi (Mid YTM) %12.88 oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları karışık performanslar şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.52, FTSE 100 %-0.23, DAX %0.83 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-1.04 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri bölge genelinde %20-30 aralığında değişen değerlerle son 1 aylık performanslarına kıyasla geriledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla satıcılı seyrin daha etkili olduğu görüldü. Majör ABD endekslerinde teknoloji grubunu temsil eden Nasdaq cephesindeki %0.50 primlenme bir yana Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %-0.6 ve %-0.4 ile günü tamamlarken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında da bu eksende eğilim takip edildi. Bovespa %-0.45, Merval ise %-1.46 düzeylerinde performans sergiledi.

Asya’da yeni gün işlemleri toparlanmanın devamına işaret eden Çin verilerine rağmen negatif seyrediyor. TSİ 08.15/ NKY 225 %-0.38, Hang Seng %-0.82, CSI 300 %-0.36 ve KOSPI %-0.81 düzeyinde performans sergilemekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5430 ile yuanda zayıflamaya işaret ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5434 ile bu durumu teyit ediyor.

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan
direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu
koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1370-1350 seviyeleri destek,
1400 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan
korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline
sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasınınardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri
sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz.
Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli.

1.20’li seviyelerde konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden
daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük
ihtimal de olsa) ve Fed’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Ünlü yatırım bankasından dolar kararı

Piyasada hafif alıcılı bir açılış beklentisi hakim

Vadelilerde ABD yatay, Avrupa satıcılı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)