E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRisk iştahı azaldı---

Risk iştahı azaldı

Risk iştahı azaldı
18 Aralık 2019 - 09:57 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yaşanan iyimser fiyatlamaların ardından bu sabah risk iştahı nötr.

İngiltere'de tekrar sert Brexit'in speküle edilmesi Sterlin'de önemli bir düşüşe yol açsa da, bu konu piyasalar üzerinde şimdilik net bir etki yaratmıyor. Brexit Anlaşması'nın onay sürecinin Parlamento'da cuma günü başlaması bekleniyor. Yurtiçinde ise TL üzerindeki baskı sürse de CDS'te iyileşme devam ediyor. Küresel piyasaların bir miktar soluklanmasının yanı sıra TL'deki kısmi baskıyla beraber endekste sabahtan bankalar öncülüğünde 110.250/110.000 destek bölgesine kadar kar satışları görülebilir. Ancak, risk primimizdeki gerileme eğilimiyle birlikte olası kar satışlarının ardından endekste tekrar toparlanma yaşanabileceğini düşünüyoruz. Halihazırda kurdaki yükseliş, biraz da hisse senetleri için pozitif olan büyüme hikayesiyle ile ilgili bir konu.

MAKROEKONOMİ

Dün beklentilerden güçlü bir görünüm sergileyen ABD sanayi üretimi ve konut verileri ile birlikte ABD borsaları rekor seviyeden kapanırken, bugün Asya borsaları ticaret anlaşması sonrası yaşanan ralli havasını sindirmeye çalışıyor ve ılımlı hareketler sergiliyor. Sert Brexit ihtimalinin artmasıyla GBP/USD paritesi ise 1,35'lerden 1,31 seviyesinin altına gevşemiş durumda. Altın yatay, Brent petrolün varil fiyatı ise %0,5 ekside 65,7 dolar seviyelerinde. TL ise ABD ile ilişkilere odaklanılmasıyla birlikte emsallerinden sınırlı negatif ayrışmakta.

ABD'de sanayi üretimi, son iki yıldaki en büyük artışı gerçekleştirerek kasım ayında aylık %1,1 yükseldi. Dataya bakıldığında buna öncülük eden %12,4 artışla motor araçları ve parçalarındaki üretim artışıydı ki bunu General Motors'taki grevin sona ermesi tetikledi. Oto hariç bırakıldığında sanayi üretimi %0,5 büyüdü. Firmaların kaynaklarının ne kadarının kullanabildiğini gösteren kapasite kullanım oranı ise sanayi üretimindeki artışla %76,6'dan %77,3'e yükseldi. ABD'de konut başlangıçları düşük faiz oranları ve güçlü istihdam artışının desteğiyle kasımda beklentiyi aştı ve inşaat izinleri de 12 yılın zirvesine çıktı.

Bugün TSİ 12'de Almanya IFO endeksi ve TSİ 12.30'da İngiltere TÜFE ile Euro Bölgesi'nin TSİ 13'te TÜFE rakamını izleyeceğiz. TSİ 13.15'te Fed Guvernörü Lael Brainard'ın ve TSİ 20.40'da Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşması izlenecek.

Almanya'da kasımda IFO iş dünyası beklentiler endeksi son 4 ayın en yükseği olan 92,1 seviyesinde gelmişti. Ekonominin genel gidişatını gösteren güvenilir göstergelerden biri olan IFO endeksinde geçen ayki olumlu görünümün devam edip etmeyeceği izlenecek.

İngiltere'de TÜFE, ekimde enerji ve elektrik fiyatlarının da etkisiyle yıllık %1,5 ile beklentilerin altında gelmişti ki, bu 3 yılın en düşük rakamıydı. Enflasyonda hedef %2 ama Brexit sürecinin enflasyon üzerindeki etkisi önemli bir belirleyici olmayı sürdürüyor.

Bu durumda İngiltere Merkez Bankası'nın temkinli bir görünüm sergilemesine neden oluyor.
Yurtiçinde konut satışlarında temmuz ayından bu yana ki iyileşme, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonrası devam ediyor. Ekim ayı itibarıyla bazı bankalarda konut kredi faizlerinin %1'in altına çekilmesi ve geçen seneki düşük bazında etkisiyle konut satışları kasım ayında %54 yükselirken, konut kredili satışlar %725 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışları ise kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre %14,6 azalarak 3.988 adet oldu. Türkiye'nin vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, son 33 ayın en düşük seviyesi olan 167,4 milyar dolara geriledi. Şubat 2018'te 185,8 milyar dolarla rekor seviyeye yükselen kısa vadeli dış stoku iyileşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sene kalan vadeye göre KVDB/TCMB rezervi %200 seviyesini aşmıştı, mevcut durumda ise %160 seviyesinin altına kaymış durumda. Hem dış borç stokunun azalması hem de cari dengedeki iyileşmeyle birlikte döviz ihtiyacımız kısmi azalıyor.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ardından ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti kademeli bir şekilde gerilemeye devam etti ve salı günü %12,96 seviyesinden %12,34 seviyesine indi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 9 milyar TL ile 6 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 3 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllıkların faizi, hem ticaret anlaşması hem de güçlü ABD verileriyle rekor yüksek seviyelerini sürdüren borsaların etkisiyle %1,88 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor.

Yurtiçinde ABD ile ilişkilerin yurtdışında ise olumlu küresel havanın izlendiği dün faizlerde belirgin bir değişim gözlenmedi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, 2 baz puan yükselişle %11,88 seviyesinden ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 8 baz puanlık düşüşle %12,44 seviyesinden günü sonlandırdı.

Hazine'nin aralık ayı iç borçlanma programı çerçevesinde dün gerçekleştirdiği iki yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz %11,88, beş yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilde ortalama reel bileşik faiz %2,94 oldu. Bir önceki ihalede gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi %12,27, TÜFE'ye endekslide reel getiri ise %3,27 olmuştu. Hazine gerçekleştirdiği iki yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracında piyasaya 3,917 milyar TL, kamuya ise 800 milyon TL ile toplamda 4,7 milyar TL borçlandı. TÜFE'ye endeksli tahvilde ise piyasaya 2,2 milyar TL satarken, kamuya ise herhangi bir satış olmadı. Hazine bu ay 8,2 milyar TL piyasa hedefine karşın toplamda 11,1 milyar TL satış gerçekleştirdi.

Neticede Hazine gelecek yılki ocak ve şubat ayındaki yüklü borçlanması öncesi öngörülerden daha yüklü borçlanmayı tercih etmiş görünüyor, faiz gerçekleşmeleri ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Ayrıca 15.12.2021 itfa tarihli sabit faizli kira sertifikası ihracından 1,95 milyar TL satış yaptı. Hazine ek olarak 728 gün vadeli euro cinsi sabit kuponlu DİBS ihracı gerçekleştireceğini duyurdu.

ZİRAAT YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)