E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRay Dalio: ABD-Çin krizi küresel ekonomiyi felç ediyor---

Ray Dalio: ABD-Çin krizi küresel ekonomiyi felç ediyor

Ray Dalio: ABD-Çin krizi küresel ekonomiyi felç ediyor
16 Kasım 2022 - 13:00 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki sürtüşme küresel ekonomiyi derinden sarsıyor. Milyarder yatırımcı Ray Dalio iki ülke arasında bir savaş olsun ya da olmasın bu krizin etkilerinin hissedilmekte olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Ray Dalio Çin ile ABD arasındaki krizin küresel ekonomilere olan etkisine dikkat çekti. Dünyaca ünlü yatırım firması Bridgewater Associates’in Kurucusu Dalio’ya göre, Çin ve ABD'nin "askeri bir savaşa tehlikeli bir şekilde yakın" olduğu algısı, dünya üzerinde zararlı ve felç edici etkilere sebep oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Dalio LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamada, “Savaş olasılığı, Çin yönetimini maliyet verimliliğinde kendi kendine yeterliliğe öncelik vermeye yönlendiriyor. Bu ABD’de de gerçekleşiyor. Söz konusu gelişmeler reel büyüme için olumlu değil” ifadelerine yer verdi. Milyarder yatırımcı iki ülkenin ticaret, teknoloji, jeopolitik etki ve ekonomi konusunda halihazırda ‘savaşta’ olduğunu da sözlerine ekledi.

Bloomberg’ün haberine göre Dalio’nun açıklamaları ABD Başkanı Joe Biden ile Çinli mevkidaşı Şi Jinping’in pazartesi günü Bali’de gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’ndeki görüşmelerini takip etti. Görüşme sonrasında ABD tarafından yapılan açıklamada iki ülkenin iklim değişikliği ve gıda güvenliği alanlarında ortaklaşa çalışmaya devam edeceği belirtilmişti. Tayvan’ın kaderi gibi bazı konularda anlaşmazlıkların devam ettiği de açıklamalara eklenmişti.

Dalio, Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçen ABD Temsilciler Meclisi'nin Tayvan'ın bağımsızlığını destekleyen bir yasa tasarısını geçirmesinin ihtimali bulunduğunu ve bunun "büyük olasılıkla" Çin ile bir tür askeri çatışmaya yol açacağını söyledi.

19,1 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan milyarder yatırımcı, “Bunun bir olasılık olması, gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin, zarar verici sonuçlara yol açmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan'da gerçekleşecek 2024 seçimleri, Japonya'nın yeniden silahlanması ve aynı yıl daha kötü küresel ekonomik koşulların ortaya çıkma ihtimali, 2024-25'i özellikle riskli bir dönem haline getiriyor” uyarısında bulundu.

Dalio, Çin-ABD sürtüşmesinin, Çin'in yeni liderlik ekibi için "tehlikeli bir fırtına" yaratan sekiz büyük sorun arasında olduğunu yazdı. Milyarder yatırımcı, Çin yönetiminin muhtemelen Şi liderliği altında daha birleşik görüşlere sahip olacağını, daha fazla güç göstereceği ve serbest piyasalardan ziyade devlet kontrolündeki ekonomiyi daha fazla destekleyeceğini öngördü.

Çin’deki bir diğer zorluğa da dikkat çeken Dalio, emlak ve borç krizinin finansal sistemden ‘ekonominin iskeletine’ sıçradığını belirterek krizin iyi bir şekilde elen alınması halinde dahi çözümünün iki ila üç yıl süreceğini sözlerine ekledi.

Çin’de yaşlı nüfusun aşılanmasındaki ve tıbbi kaynaklardaki yetersizliğe dikkat çeken milyarder yatırımcı Kovid-19 kaynaklı sorunların çözümünün de kolay olmadığını söyledi. Dalio Çin yönetiminin ortak refah hedeflerinin piyasalar üzerinde doğrudan ve dolaylı olumsuz etkiler yarattığını da sözlerine ekledi.

Pekin Borsası, bir yılda 200 milyar yuanlık değere ulaştı

 

Çin'de ikinci emlâk krizi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)