E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPopüler yatırım trendi kaybettirdi---

Popüler yatırım trendi kaybettirdi

Popüler yatırım trendi kaybettirdi
29 Haziran 2021 - 18:20 borsagundem.com

Birçok ünlü fon yöneticisinin ve yatırımcıların yılın başından itibaren yoğunlukla başvurduğu reflasyon ticareti FED’in haziran ayı toplantısındaki açıklamalarıyla hayal kırıklığına dönüştü.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Haziran ayı toplantısı sonrasında piyasaların beklentisinden çok daha şahin adımlar atmış ve 2023’e kadar iki kez faiz artırımı yapılacağı belirtilmişti. Bu durum para arzının enflasyona yol açmayacak şekilde ölçülü olarak arttırılacağı öngörüsüyle borsada işlem yapan diğer bir deyişle reflasyon ticaretine yönelen fon yöneticilerine zarar vermişti. Financial Times’ın haberine göre hedge fonu şirketleri FED kararlarının ardından bu yılın en çok tercih edilen yatırım trendlerinden olan reflasyon ticaretini yeniden değerlendiriyor.

Fon şirketleri söz konusu stratejiyle ABD devlet tahvillerinin fiyatının düşeceğine yönelik yatırım yapıyordu. Hedge fonları ve diğer yatırımcılar ekonomik toparlanma hız kazandıkça bu strateji üzerinden büyük kazançlar elde etmeyi hedefliyordu. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, piyasalardaki son gelişmeler ve FED’in politika değişiklikleri, yatırımcıların bu ticarette kalıp kalmaması konusunda şüpheye düşmelerine yol açtı.

Yatırım danışmanlığı firması Neuberger Berman'ın Sabit Gelirli Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Thanos Bardas, "Reflasyon ticaretinin durulduğu aşikar. Piyasa aşırı tepki vermişti, ancak belirsizlikler arttı" ifadelerine yer verdi.

Söz konusu stratejiyi tercih edenler arasında hedge fonu yöneticileri Andrew Law ve Chris Rokos gibi birçok ünlü yatırımcı da katıldı. Reflasyon ticaretinin gerekçesi ise ABD'deki aşılanma sürecinin hızlandırılması ve Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasıydı. Yatırımcılar ticari faaliyetlerin normalleşmeye başlamasıyla yüksek büyüme ve enflasyon döneminin ortaya çıkacağı beklentilerine yoğunlaşmıştı.

FED, uzlaşmacı para politikasında değişikliğine gitmeden önce tüketici fiyatlarındaki enflasyonun geçici olacağına yönelik ısrarlı açıklamalarla yatırımcıları cesaretlendirmişti. Yatırımcılar uzun vadeli ABD tahvili getirilerin karşısında pozisyon almış, getirisi sabit olan tahvillerin enflasyon artışından orantısız bir şekilde zarar göreceklerini öngörmüştü.

2020'nin en iyi performans gösteren hedge fonlarından birisi olan Caxton, Aralık ayında tüm göstergelerin reflasyon ticaretini işaret ettiğini yazmıştı. Bu süreçte bazı fonlar tahvil fiyatlarının düşeceğine, bazıları ise doların değer kaybedeceğine yönelik pozisyon aldı.

Getirileri Mart 2021’de kaydedilen yüksek seviyelerin çok altına düşen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri, bir süredir reflasyon ticaretinin parlayışına da son vermişti. Haziran ayındaki ABD Merkez Bankası açıklamaları ise FED’in yüksek enflasyona karşı hoşgörülü olamayabileceğinin sinyallerini vererek reflasyon ticaretine en büyük darbeyi indirdi. FED’in açıklamalarının ardından Mart ayında %1,8’e kadar çıkan tahvil getirileri %1,5’e kadar indi.

Citadel Securities'in ABD Devlet Tahvil Ticareti Küresel Başkanı Michael De Pass, "Yaşananlar, FED'in politika çerçevesinin gerçekte ne anlama geldiğinin bir yeniden yorumlanmasıydı. Ekonominin ısınsa da çalışmaya devam etmesi gerektiği anlatısı belki de piyasa katılımcılarının beklediği kadar belirgin olmayabilir" ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomistten ABD için kriz uyarısı

 

Volatiliteyle ilgili bilmediğiniz 2 gerçek

 

Avrupa tahvillerinde piyasa yapıcılar artışta

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)