E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVolatiliteyle ilgili bilmediğiniz 2 gerçek---

Volatiliteyle ilgili bilmediğiniz 2 gerçek

Volatiliteyle ilgili bilmediğiniz 2 gerçek
29 Haziran 2021 - 14:19 borsagundem.com

Borsalarda düşüş dönemlerinde yatırımcılar panikle zarar satışları yapabiliyor. Ancak borsalarda yükseliş dönemleri de düşüş dönemleri de oldukça normal. Volatilitenin iki özelliğini bilen yatırımcılar uzun vadeli stratejilerinin faydasını görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yaşanan ani düşüş dönemlerinde, volatilite de yüksek seviyelerde seyreder. Yatırımlarınız hızla düşüşe geçtiğinde, bu volatilitenin örneklerinden biridir. Yağmurlu bir gün gibi, volatilite de en beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir ve planlarınızı alt üst edebilir. Ancak borsalarda volatilite bir gerçeklik ve herkes volatilitenin dönem dönem yükselmesini beklemeli.

Borsalarda düşüş dönemleri de yağmurlu havalar gibi geçici. Bu nedenle de volatilitenin iki özelliği oldukça yaygın ve geçici olması. Borsaların yılda en az bir kez düşüşe geçmesi şaşırtıcı değil. JPMorgan Asset Managemen’ın S&P 500’e yönelik yıl içi düşüş ve yükseliş analizine göre 1980 yılından bu yana piyasalar her yıl bir kez düşüş yaşadı. Volatilite oldukça normal bir durum ve yatırımcılar kendilerini bu koşullara hazırlayabilir.

Kaçınılmaz olduğu kesin olan volatilite dönemlerinde hisseler serbest düşüşe geçtiğinde yatırımcıların paniklememesi gerekiyor. Bunun nedeni ise bu paniğin yatırımcıları zarar ederek satışa itiyor olması. Forbes’un haberine göre özellikle de emekliliği yaklaşmış olan yatırımcıların volatilitenin doğasını iyi anlaması ve yanlış zamanda hisse satışı yapmanın portföyleri için ne anlama geleceğini görmesi gerekiyor.

Dalgalanan hisse fiyatları siyasetten pandemiye, şirket haberlerinden enflasyona birçok nedenden kaynaklanabilir. Yatırımcılar bir hisseye yatırım yapıp yapmama kararı alırken genellikle standart sapmaya ya da hisse fiyatlarının ortalama fiyatınından zaman içinde ne kadar farklılaştığına bakar. Eğer hissenin fiyatlarının görece olarak aynı kaldığı görülüyorsa, volatilite düşüktür.

Eğer hissenin fiyatları zaman içinde yükseliyor ve düşüyorsa, ve özellikle de bu düşüş ve yükselişler kısa sürelerde gerçekleşiyorsa, hissenin volatilitesi yüksektir. Bireysel hisseler gibi borsaların genelinde de volatilite görülebilir. Piyasa volatilitesi borsaların toplam değerindeki yükseliş ve düşüşlere işaret eder. Borsalar hızla düştüğünde ise bu durum yatırımcıları korkutabilir.

Üstelik bazı medya kurumları yaşanan düşüşün finans dünyasının sonu olduğu anlamını veren haberler yapabilir. Ancak böyle dönemlerde yatırımcıların volatilitenin aynı zamanda geçici de olduğunu hatırlaması gerekiyor. Borsalarda volatilite sonsuza dek sürmüyor. S&P 500 endeksinde 1980 ve 2020 yılları arasında 40 yılın 30’unda yükseliş yaşandı. Bu durum ise piyasaların düşüşten çok yükseliş gösterdiğine işaret ediyor.

Piyasalar ise düşüş dönemlerinin ardından sıçrama dönemlerine giriyor. Aynı zamanda borsalarda hisse fiyatlarının her daim yüksek olması halinde, yatırımcılar için alım fırsatları olmayacaktı. Bu nedenle yatırımcılar borsalardaki düşüş dönemlerini, hisse alımı yaparak avantaja çevirebilir.

Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, 2007 ile 2009 yılları arasında görülen ayı piyasası S&P 500’de %56’nın üzerinde düşüşe neden oldu. 9 Mart 2009 tarihinde Amazon’un hisseleri 60,49 dolardan işlem görüyordu. Bu günde bin dolarlık yatırımla 16 Amazon hissesi satın alan bir yatırımcı, 1 Haziran 2021 tarihinde 50 bin doların üzerinde getiri sağlamış olacaktı.

Sonuç olarak piyasa düşüşlerinde korku ve şüphe ortamı yatırımcıların görmezden gelmesi gereken bir dönem. Volatilite bir hisse fiyatının ne kadar değişeceğinden ziyade, piyasaların yönüne dair bir ölçüt. Bu nedenle yatırımcıların her daim düşüşlere ve diplere hazırlıklı olması gerekiyor. Uzun vadeli yatırımcıların stratejileri ise volatilite karşısında oldukça olumlu getiriler sağlayabilir.

Uzun vadeli yatırımcılar günlük hatta yıllık dalgalanmaların, büyük resim için önemli olmadığını biliyor. Risk toleransını değerlendiren yatırımcılar yatırım risklerini yöneterek, piyasa koşullarını göz önüne alan bir portföy hazırlayabilir. Zaman içinde ise pozitif uzun vadeli getiriler elde etmeye başlayacaklar.

Ethereum'da bir ilk: Bitcoin'i geçti

 

Avrupa tahvillerinde piyasa yapıcılar artışta

 

Bitcoin'de ayılar huzursuz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)