E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların haftaya satıcılı başlaması bekleniyor---

Piyasaların haftaya satıcılı başlaması bekleniyor

Piyasaların haftaya satıcılı başlaması bekleniyor
07 Aralık 2020 - 08:31 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye'de bir önceki gün bildirilen korona virüs vaka sayısı 30.402 olarak açıklandı. Coronavirüs hasta sayısı 6.093 kişi artarak 539.291'e, hayatını kaybeden kişi sayısı 195 kişi artarak 14.900'e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 431.253.

• Cuma günü Türkiye hakkında değişim değişimi Moody's Türkiye ile ilgili bir değerlendirme yayımlamadı.

• Dünya Sağlık Örgütü Türkiye ofisinden Dr. Irshad Ali Shaikh'in kopyası Covid-19 bilgilerinden haberdar olmadıklarını belirtmesinin gittiği "Sağlık sisteminde çöküş yaşanabilir" sözlerine DSÖ'den örnek geldi. Dünya Sağlık Örgütü bildirdi, söz konusu röportajın bazı basın yayın organlarınca yanlış yorumlandı.

• Cumhurbaskanı Erdoğan, "Türkiye'yi havacılık olmak üzere, her türlü motor tasarımı ve üretimi alanında adres ülke yapma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz." dedi.

• Sağlık Bakanı Koca: "Tedbirler ve tamponlamaların görmeyi hedefliyoruz. Tedbirlere uymak hepimiz için insani bir görevdir."

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Kanuni, hırçın Karadeniz'de sondaja açılmak için hazırlanıyor. Kule birleşti. Geri sayım başladı." ifadelerini kullandı.

• Başkanı Donald Trump, Gürcistan eyaletinde kongre seçimlerinin kritik ikinci turu için miting düzenleyip, eyaletteki Cumhuriyetçilere 5 Ocak'ta yapılacak seçim için sandığa gitmeleri çağrısında bulundu.

• ABD'nin başkanı Joe Biden düzenlediği basın toplantısında, ekonomistlerin beklentisinin çok üzerinde işsizlik değinerek, “Rakamlar ekonominin durduğunu gösteriyor” dedi.

• Rusya Coronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme yazan açıklamada, Moskova'daki 70 klinikte toplu aşılamanın başladığı belirtildi.

• Almanya Sağlık Bakanı Spahn, Mart ayı için kadar 11 milyon doz Biontech aşısının vatandaşların giysilerini hazır hale getirileceğini söyledi. Spahn, en geç yaz mevsiminde toplu aşılamaların başlayacağını ifade etti.

• İstanbul Havalimanı, 28 Kasım ile 4 Aralık arasında Avrupa'da en çok seferin yapılan havalimanı oldu.

• ABD, Japonya ve Fransa'nın, Doğu Çin Denizi'nde ortak tatbikat iddia edildi.

• Arjantin'de serveti 200 milyon pesoyu (2,4 milyon dolar) aşan kişilerden bir seferlik özel vergi alınmasını içeren yasa tasarısı, Senato'da onaylanarak yasalaştı.

Ne Olacak?

• İçeride Hazine Nakit Dengesi açıklanacakken, yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
• TBMM, 2021 yılı Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmeleri bugün başlayacak.
• TCMB, 2021 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metnini 16 Aralık 2020 tarihinde saat 10.30’da yayımlayacak.
• Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde korona virüse karşı geliştirilen yerli aşıda Faz 1 çalışmaları 14 Aralık itibarıyla tamamlanacak. 15 Aralık'tan sonra ise Faz 2 çalışmalarına geçilecek.
• İngiltere’de ilk korona virüs aşısının yarın yapılacağı açıklandı.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda geçtiğimiz hafta karışık haber akışlarına rağmen aşı haberleri ve ABD'de teşvik haberleri piyasaları dinamik tuttu. ABD'de Seçilmiş Başkan Joe Biden geçtiğimiz hafta, bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyesinin birlikte hazırladıkları 900 milyar dolar büyüklüğündeki Covid - 19 yardım paketi teklifine destek verdi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConell, Covid -19 krizinin etkilerinin hafifletilmesi için bir yardım paketinin ve federal hükümetin fonlanmasına yönelik tasarının mümkün olan en kısa zamanda Kongre'den geçmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardılar. Diğer taraftan, ABD Çalışma Bakanlığı, Kasım ayına ilişkin istihdam raporunu açıkladı. Buna göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam, Kasım’da 245.000 kişi arttı. Piyasa beklentilerini karşılayamayan tarım dışı istihdam verisinin, Kasım’da 469.000 kişi artması tahmin ediliyordu. Covid -19 salgını nedeniyle kısıtlanan ekonomik faaliyetin normale dönmesiyle iş gücü piyasasında yaşanan toparlanma, kasım ayında yavaşlama gösterdi. ABD'de İşsizlik Oranı ise Kasım’da 0,2 puan azalarak %6,7'ye geriledi. Mayıs ayından bu yana gerileyen ve Kasım’da da beklentilerle neredeyse paralel bir düşüş gösteren İşsizlik Oranının, %6,8 olacağı öngörülüyordu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise geçtiğimiz haftanın en önemli gündem konularından bir tanesi de enflasyon verisiydi. Tüketici enflasyonu Kasım ayında TL'deki değer kaybının birikimli etkileri ile gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde aylık %2,3, yıllık %14,03 ile beklentilerin oldukça üzerinde artış gösterdi. veri sonrası Merkez Bankası'ndan bu ay faiz artışı yönündeki beklentiler ise kuvvetlenmiş durumda. Geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi sonrası 7,85 seviyesinden 7,91'e kadar yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın fiyat istikrarı için, para ve maliye politikasının eşgüdümle kullanılacağı açıklaması sonrası ise veri öncesi seviyelerin de altına geriledi. BİST100 endeksi tarafında ise haftanın son gününde hafif yukarı yönlü bir seyir izlenirken endeks 1330 puanın üzerinde kalmayı başardı. Endekste kısa vadede 1.315 - 1.300 seviyesinin destek olması beklenirken, yukarı yönde 1.340 - 1.355 seviyelerinin direnç oluşturmasını bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Cuma günü 1.469 - 1.489 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.477 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 6.801 adet artarak 526.710 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.478 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.550’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.650 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.456 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.485 ve 1.496 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.466 ve 1.456 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Dolar ve euro yeni haftaya başlarken

Asya borsalarında satıcılı seyir

Hazine ihaleleri ve ECB piyasaların gündemde olacak

Aşı öncesi hareketlenen hisse

Küçük Yatırımcılar için büyük risk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)