E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro yeni haftaya başlarken yatay---

Dolar ve euro yeni haftaya başlarken yatay

Dolar ve euro yeni haftaya başlarken yatay
07 Aralık 2020 - 08:26 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta piyasalardaki hareketli günlerin ardından yeni hafta sakin başladı. TL karşısında haftanın ilk işlem gününde dolar 7,81 seviyelerindeyken, euro 9,48 seviyelerinde işlem görüyor.

Yurt içi piyasalarda gündem perşembe ve cuma günü açıklanacak olan işsizlik ve cari açık rakamlarına odaklanıyor. Hafta başlarken, döviz kurları yatay seyrediyor.

08.25 dolar / 7,8109 TL ve euro / 9,4797 TL seviyesinden işlem gördü.

ABD-ÇİN GERİLİMİ İLE KÜRESEL PİYASALAR DA GERİLİYOR

Küresel piyasalarda ise açılışlar negatif oldu. Asya borsaların tüm zamanların en yüksek seviyelerinden düşüşe geçerken ABD vadelileri de negatif seyrediyor. Çin ve Hong Kong piyasaları olmak üzere Japonya ve Avustralya'da eksiler göze çarpıyor. Borsalardaki düşüşte ABD'nin bazı Çinli yetkililere yönelik haber akışı etkili oluyor. Japonya hariç Asya Pasifik Borsalarını izleyen Asya-Pasifik Endeksi, yüzde 0,3 civarı değer yitiriyor.

MOODY'S PAS GEÇTİ

Geçen haftanın kapanışında Moody's, planlı takviminde yer almayan Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir yayım yayımlamadı. Moody's'den yapılan açıklamada, Türkiye için güncelleme yapılmadığı belirtildi. Moody's'in değerlendirme için sürümü, bir güncelleme yapılacağı tarih gelmiyor. Moody's belirtilen tarihleri ​​pas geçebiliyor veya bir yazı olması durumunda belirtilen tarihlerde bir değerlendirmede bulunabiliyor.

Moody's, hâlihazırda Türkiye'nin kredi notunu 'Negatif' görünüm ile 'B2' olarak değerlendiriyor. Moody's, 11 Eylül 2020 tarihinde notta aşağı yönlü revizyon ile notu bugünkü altında çekmişti.

HAFTA SONU AŞI HABERLERİ

Korona virüs aşısının dağıtımında kullanılmak üzere Türk-Alman işbirliği ile üretime üretime başlandı.

Aşıların soğutucu kutuları tüm dünyaya Türkiye’den dağıtılacak.

ABD’nin Kovid-19 Aşı Programı Başkanı Moncef Slaoui, korona virüs  (Kovid-19) hakkında yaptığı açıklamada, ABD Gıda ve İlaç Kurumu’nun (FDA) bu hafta gerçekleştireceği görüşmede Pfizer tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısını onaylayabileceğini umduğunu belirterek,  “Tünelin sonunda ışık gözüküyor” ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, aşılar sayesinde "korona virüsün yenilebileceğini" umduğunu söyledi. Almanya'da aşılamanın 2021 başında başlaması bekleniyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Kovid-19’a karşı geliştirilen  “Sputnik V” aşısı halka uygulanmaya başladı.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, ülkede yeni tip korona virüs aşısının herkese ücretsiz bir şekilde yapılacağını açıkladı.

Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn korona virüs aşısını uygulanmasına yönelik yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki yılın yazına kadar korona virüse karşı toplu aşıların yapılmış olacağına inanıyorum" dedi.

Çin’de Kovid-19 aşısının toplu kullanımı için resmi onayın önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor.

Hindistan’ın ileri gelen Tıbbi Danışmanlarından Prof. Vinod K. Paul, ilaç firması Pfizer’in Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşı için Hindistan’dan acil kullanım onayı istediğini duyurdu.

İngiltere Sağlık Bakanlığı, bu hafta başlayacak Kovid-19 aşısı uygulamasını "ülke tarihinin en geniş kapsamlı aşı uygulaması" olarak tanımladı.

Rusya ile Kazakistan arasında Sputnik V aşısının uygulanması,  üretilmesi ve aşının tescili konusunda anlaşma yapıldı.

Çinli Sinovac Biotech, Kovid-19 aşısı geliştirilme çalışmaları için yaklaşık 500 milyon dolar fon toplandığını bildirdi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI ZİRVE ÖNCESİ TOPLANIYOR

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları hafta ortasında gerçekleştirilecek Liderler Zirvesi öncesi bugün bir araya gelerek

Akdeniz'de doğal gaz arama çalışmaları konusunda Türkiye ile AB üyesi Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında yaşanan anlaşmazlık karşısında AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamak için zemin olup olmadığını değerlendirecekler.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, AB'nin Türkiye'ye yaptırım kararı alacağını ve bunların yalnız kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli de olacağını öne sürdü.

Bir AB yetkisi yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'de durumun Ekim ayından daha kötü olduğunu ve AB liderlerinin sonuçları değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

AB dışişleri bakanları bugünkü toplantıda Türkiye'ye yaptırım konusunda bir karar almayacaklar.

AB Liderler Zirvesi 10-11 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

ABD'DE KORONA PAKETİ

ABD'de korona virüs salgınından etkilenen ailelere ve işyerlerine ekonomik yardım sağlayacak yeni bir paketin görüşmelerinde gözler bugün yapılacak görüşmelere çevrildi.

Amerika’nın Sesi Radyosunun haberine göre, Cuma günü her iki partiden Kongre üyelerinden oluşan bir grubun 908 milyar dolarlık bir tasarının son ayrıntıları üzerinde çalışmaları ivme kazandı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, düzenlediği basın toplantısında görüşmelerde ilerleme olduğunu doğruladı.

Temsilciler Meclisi’nin her iki partiden üyelerin yer aldığı Sorun Çözücüler Grubu’nun Cumhuriyetçi eş başkanı Tom Reed, tasarıyı hazırlamaya devam ettiklerini ve çalışmaları tamamlama tarihi olarak Pazartesi gününü hedeflediklerini kaydetti.

HAZİNE İKİ İHALE DÜZENLEYECEK

Hazine, 2 ve 5 yıllık tahviller için yeniden ihaleye çıkıyor. 2 yıl (700 Gün) vadeli, 9 Aralık 2022 itfalı ve 5 yıl (1.757 Gün) vadeli, 1 Ekim 2025 itfalı sabit kuponlu tahviller yeniden ihraç edilecekler. En son 2 yıllık tahvilde yüzde 14,70, 5 yıllık tahvilde 13,71 faiz oluşmuştu.

Hazine'nin 2 yıllık ihalesinde kupon oranı 6 ayda bir yüzde 6,95, 5 yıllık ihalesinde yüzde 6,30 olarak belirlendi.

Yurt içinde TÜİK finansal yatırım araçları(10.00), Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit gerçekleşmeleri (17.30) verilerini açıklayacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de bugün önemli bir veri bulunmuyor. Avrupa'da takip veriler Almanya sanayi üretimi (10.00) ve Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı güven endeksi (12.30) olacak. Almanya'da sanayi üretiminin bir önceki ay olduğu gibi Ekim ayında da 1,6 artacağı düşünülüyor.

Yazı Avam Kamarası, İç Pazarlar Yasa Tasarısı'nda yazı önergelerini görüşecek.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek.

Asya borsalarında satıcılı seyir

Moody's Türkiye için takvimi yine pas geçti

New York'ta Türk gazeteciye saldırı

Trump duyurdu! Avukatından kötü haber

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)