E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gündemindeki iki büyük soru---

Piyasaların gündemindeki iki büyük soru

Piyasaların gündemindeki iki büyük soru
14 Mart 2022 - 13:08 borsagundem.com

Ekonomi çevrelerinin merakla beklediği Mart ayı FED toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Yatırımcılar Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürecinde para politikalarında sıkılaşmaya gitmenin resesyona neden olup olmayacağını tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar merkez bankalarının oldukça kritik faiz kararlarını açıklayacağı bir haftaya giriyor. Piyasa çevreleri uzun zamandır korona virüs sürecinde uygulanan aşırı düşük faiz politikalarından geri dönüşün Mart ayında başlayacağını değerlendiriyordu. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte oluşan ekonomik ortam düşük büyüme ve yüksek enflasyonun bileşeni olan resesyon tehdidini de beraberinde getirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre merkez bankalarının bu hafta verecekleri kur politikası kararlarında piyasa beklentilerinin dışına çıkmaması ekonomide bir resesyona sebep olmadan enflasyonu düşürmesi bekleniyor. Financial Times’ın haberinde Kate Duguid ve Tommy Stubbington piyasaların gündemindeki iki soru üzerinden merkez bankalarının faiz politikalarını değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası 2018'den bu yana ilk kez faizleri yükseltecek mi?

ABD Merkez Bankası’nın (FED), korona virüs pandemisinin başlangıcında borçlanma maliyetlerini sıfıra indirmesinin ardından ilk kez gelecek haftaki toplantısında faiz oranlarını yüzde 0,25 oranında artırması bekleniyor.

FED başkanı Jay Powell bu ayın başlarında ABD Kongresi’ne verdiği ifadede, ABD Merkez Bankası’nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ve ardından gelen ekonomik etkilere rağmen Mart ayından itibaren bir dizi faiz artırımına başlamaya hazır olduğunu söyledi. Şu anda, ABD vadeli işlem piyasası Mart ayındaki çeyrek puanlık bir zamla tamamen fiyatlandırmış durumda ve bu yıl kalan altı toplantıda beş kez daha faiz artışı bekleniyor. Bu da FED’in politika faiz oranını Aralık ayına kadar kabaca yüzde 1,5’e çekecek.

Faiz oranlarının Şubat ayında ABD’de yıllık bazda %7,9’a çıkarak son 40 yılın en hızlı ivmesine ulaşan enflasyonu baskılayıcı bir etki oluşturması umut ediliyor. Daha sıkı para politikası bazı enflasyonist baskıları azaltsa da enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişe sebep olan Ukrayna'daki savaş gibi dış şokların yol açtığı fiyat hareketlerini söndüremez.

Powell'ın konuşmasında ABD'nin ekonomik büyümesine ilişkin endişeleri de ele alması bekleniyor. Yüksek enerji fiyatları şirketler ve bireyler için maliyetleri yükseltir. Bu ortamda para politikasının çok hızlı sıkılaştırılması en kötü senaryoda ABD'yi bir resesyona sokabilir.

NatAlliance Menkul Kıymetler Uluslararası Sabit Gelir Başkanı Andy Brenner, "Enflasyona karşı resesyon durumunda, enflasyonun ne kadar kötü olduğu umurumda olmaz. Zira FED resesyon istemiyor, böyle bir durumda istihdam ve ekonomik toparlanma ile ilgili yaptıkları her şeyi tersine dönecektir" dedi.

Brenner, "Enflasyon iyileşmeden önce daha da kötüleşecek. Ancak bu FED’in faiz oranlarını ne kadar hızlı yükseltebileceğiyle sınırlı" diye de ekledi.

BoE Ukrayna krizine nasıl tepki verecek?

Yatırımcılar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı büyüme tehdidine rağmen, İngiltere Merkez Bankası'nın da gelecek hafta salgının başından bu yana üçüncü kez faiz oranlarını artırmasını bekliyor.

İngiltere enflasyonu, savaşın ve Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonucu petrol fiyatlarındaki olağanüstü artışın etkisi hissedilmeden çok önce, Ocak ayında yüzde 5,5 ile 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Investec Baş Ekonomisti Philip Shaw, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) kur komitesindeki büyük azınlığı geçen ay yarım yüzdelik puan kur artışına oy verdiğine dikkat çekerek, “yeni bir kur artışı yönünde bir momentum var” açıklamasında bulundu.

Shaw, "Bu noktada BoE'nin ekonomik zayıflık riskinden çok yüksek enflasyon konusunda daha fazla endişe duyduğu görüşünü alıyoruz. Özellikle de faiz oranları tarihsel standartlara göre hala çok düşük olduğu göz önünde bulundurulduğunda..." ifadelerine yer verdi.

BoE piyasalardaki gelgitlere neredeyse hiç karşı gelmemeyi değerlendiriyor. Avrupa Merkez Bankası geçen hafta varlık alım programının ölçeğinde önceki planına göre daha hızlı bir biçimde düşüreceğini duyururken, FED’inse faizleri yükseltmesi bekleniyor.

Perşembe günkü toplantının sonrasında, daha fazla kur artışı beklentilerinin başta istihdam ücretleri olmak üzere ekonominin diğer alanlarını da büyük ölçüde besleyen petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olma ihtimali yüksek. Piyasalar şu anda 2022 sonundan önce beş faiz artışına daha hazırlanıyor.

Shaw, BoE'nin ekonominin yavaşlamasına ilişkin işaretleri görene kadar kur artışlarına devam edebileceğini öngördüğünü belirtiyor. Baş ekonomist enflasyon baskılarının yavaşlamasını veya maaş ücretlerindeki büyümenin nispeten düşük kalmasını beklenen işaretler arasında gösterdi.

FED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz

 

Bu hafta Fed toplantısı finans piyasalarının odak noktasında

 

Rusya ve Ukrayna’dan olumlu sinyaller geldi, Buğday fiyatları geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)