E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz---

FED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz

FED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz
14 Mart 2022 - 10:51 borsagundem.com

FED 22 yıl sonra ilk kez ekonomide aşırı genişleme görülmemesine rağmen faiz artıracak. Yükselen küresel enflasyon FED’in elini zorlarken yatırımcılarsa bu politikalarının getirecekleri konusunda endişeli

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell bu hafta bir kez daha dikkatleri üzerinde toplayacak. Yatırımcılar FED’in bu hafta gerçekleşen para politikası toplantısında faizleri artırmasını bekliyor. Faiz artışı kararı Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte daha da hızlanan enflasyon ortamında ve piyasa volatilitesinin arttığı bir dönemde gelecek.

MarketWatch’un haberine göre borsa araştırmaları şirketi DataTrek Research’ün Kurucusu Nicholas Colas konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “1990’dan bu yana ABD’de hisse senetleri volatilitesi yüksekken FED hiç faiz artırmaya başlamamıştı” uyarısında bulundu. Yükselen enerji fiyatlarıyla birlikte artan enflasyona karşı FED’in bu hafta faiz artışı kararı alması bekleniyor. Ancak Colas, “bu tarihsel normlara göre daha önce görülmemiş bir bölge” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda korku endeksi olarak bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) bu ay 200 günlük ortalaması olan 20 seviyesinin çok yukarısında, 30 değerine yaklaştı. VIX geçtiğimiz ayın büyük bir bölümünde 20’nin üzerinde kalmış Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat tarihinde ise endeks 30’dan 37’ye fırlamıştı.

Yatırımcılar, Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan emtia fiyatlarındaki yükselişin ekonomik büyümeyi baskı altında tutabileceğinden endişe ediyor. Bununla birlikte yatırımcıların bir diğer endişesi de FED’in halihazırda yüksek olan enflasyon dizginlemek için alacağı önlemlerle ABD ekonomisini resesyona sokabilme ihtimali.

Yatırım danışmanlığı firması John Hancock’ın Yatırım Stratejisi Eş-Başkanı Emiliy Roland konuyla ilgili açıklamasında, “Genellikle FED faiz oranlarını hızlanan bir büyüme zemininde yükseltir. Şu anki durum inanılmaz derecede zorlu. Powell ve çevresinin bu noktada çok fazla seçim yapma şansı yok. Büyümenin daha mütevazı seviyelere gerilediği böyle bir dönemde olmamıza rağmen yüksek enflasyona müdahale etmek zorundalar” ifadelerine yer verdi.

10 Mart tarihinde açıklanan ABD enflasyon verilerine göre ülkede tüketici enflasyonu yıllık bazda %7,9 oranında arttı. Ülkede enflasyon Ocak 1982’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Cambridge Trust’ın Baş Yatırım Sorumlusu David Lynch, “Ukrayna krizi emtia fiyatlarında ciddi bir artışa yol açtı, küresel ekonomiye zarar verdi ve sadece petrol ve doğalgaz fiyatlarına değil tüm emtia bileşenlerini etkiledi. O döneme kadar bilen neredeyse yersiz bir umut olan geçici enflasyon düşüncesi şimdilerde daha da zor bir hayal haline geldi” ifadelerine yer verdi.

Rusya-Ukrayna savaşı enerji, tarım ve metal fiyatlarındaki artışı körüklerken, Rusya'nın petrol, buğday, gübre ve paladyum gibi büyük bir emtia sağlayıcısı olması nedeniyle yatırımcılar tedarikte oluşabilecek aksaklıklardan endişe duyuyor. BMO Wealth Management Baş Yatırım Stratejisti Yung-Yu Ma bir röportajında, Putin'i sıkıştıran yaptırımların yanı sıra Rusya'nın kendi ihracatını kısıtlama potansiyelini de izliyorlar. Zira yaptırımlar enflasyonist baskıların "bir süre daha artmasına ve devam etmesine" neden olabilir.

Enflasyondaki bu yükselişi değerlendiren Lynch FED’in bu basıklarla baş edebilmek için faizleri artırmak zorunda kalacağını söyledi. Lynch, Powell’ın ABD Kongresi’ne Mart ayı başında verdiği röportajın da aynı doğrultuda olduğunu belirtti.

Lynch, Roland ve Ma, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının devam etmesinin FED’in faiz artışlarını durdurabilecek nitelikte olmadığı görüşünde birleşiyor. Uzmanlar FED’in bu ay 25 puan faiz artırmasını bekliyor.

Bu hafta FED toplantısı finans piyasalarının odak noktasında

 

Kurlar haftaya nasıl başladı

 

Artan risk iştahı ile altın fiyatları geriledi

 

Bakır ve alüminyum fiyatları geriledi

 

Petrol fiyatları geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Durum belirsizlik, belirsizlikler 14 Mart 2022 11:41

    Şuan piyasalar çok karışık. Hem pandemi etkisi, hemde yeni çıkan Rusya -Ukrayna savaşı, ardindan gelen ambargolar ve ticaretin sekteye ugrama sonuçları, artan petrol ve doğalgaz fiyatları tüm bunlara bakınca, ortada çok fazla belirsizlik var. Kriz içinde başka kriz var sanki. Bird FED in faiz artışı denilince bunun sonucunu kim bilebilir ki. Savaş bir çok şeyleri değiştirmeye başladı dünya piyasalarında. Kimse nereye evrilecegini hesaplayamıyor.