E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda normalleşme beklentisi kâbusa dönüşebilir---

Piyasalarda normalleşme beklentisi kâbusa dönüşebilir

Piyasalarda normalleşme beklentisi kâbusa dönüşebilir
23 Nisan 2020 - 11:06 borsagundem.com

Korona virüs öncesi piyasalar hızlı bir biçimde yükseliş eğilimindeydi. Önceki boğa piyasasının balon olduğunu belirten uzmanlara göre normalleşme beklenildiği gibi olmayacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs öncesi piyasaların limitleri zorladığı ve bu yükselişin piyasalarda balon etkisi yarattığı birçok yatırımcının katıldığı ortak bir düşünce. Piyasalarda balon etkisi sürekli olarak gerçekleşse de Hofstra Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jean-Paul Rodrigue piyasalarda şu anda hissedilen balon etkisinin çok daha tehlikeli olduğunu belirtti.

Rodrigue “Tarih boyunca olağan dışı hareketler ve balonlar birçok kez gerçekleşmiştir. Fakat merkez bankası politikalarının oldukça fazla kredi sağladığı ve süreci hafifletmediği ya da bu konuda isteksiz davrandığı bir ortamda piyasalar kontrolden çıkacaktır” ifadelerinde bulundu.

Profesör 500 yıllık ekonomi tarihi incelendiğinde balonların aşamalı olarak yükseldiğini belirtiyor. Karşılaşılacak olağan dışı hareketlerin çok daha büyük çapta olacağını ifade etse de daha önceki balonlarla benzerlik taşıyacağını söyleyen Rodrigue balon piyasalarının karakteristik özelliklerine dikkat çekiyor.

Balon piyasalar benzer biçimde hareket eder?

Rodrigue’nin oluşturduğu modele göre balon piyasalar benzeri biçimde hareket ediyor. Piyasaların hafif yükselişi ardından ilk satışları kısa süreli bir ayı tuzağı takip ediyor. Basının dikkatinin çekilmesinin ardından yükseliş hızı artan piyasalar yatırımcıların heyecanlanmasıyla çok daha dik bir seyire geçiyor. Yatırımcılardaki kazanma hırsıyla ve gerçeklikten kopuş derecindeki satın almalarla balonun en dik seviyesine kadar oldukça dik bir yükseliş gözlemleniyor.

Tepe noktada gerçekleşen paradigma değişimini piyasaların reddetmesiyle sert bir düşüş yaşanıyor ve bir ayı tuzağı oluşuyor. Kısa süreli normalleşme söylentilerinin ardından piyasalarda oluşan korku ve piyasa kapitülasyonu ile kızlı bir düşüş yaşanıyor ve piyasalar olması gereken değerlerin altına ilerliyor. Piyasaların olması gereken değerlere dönüşü ise ancak piyasalarda oluşan umutsuzluğun giderilmesiyle gerçekleşiyor. Piyasaların normal seviyeleri ise pik seviyelerinin oldukça aşağısında.

Rodrigue’ye göre şu anda piyasalarda korku sonrası piyasa kapitülasyonu hâkim ve bunu gelecek dönemde umutsuzluk takip edecek. Piyasa yatırımcıları için oldukça ünlü olan bu model Mayıs 2001, Aralık 2007 ve Mayıs 2008 krizleri sürecinde oluşan piyasaları kusursuzca açıklıyor.

Tüm bu olumsuz modellemelere rağmen Dow Jones geçtiğimiz günü 500 puana yakın bir yükselişle bitirdi. S&P 500 endeksi ve Nasdaq da geçtiğimiz günü yükselen bir performansla kapattı. Wall Street vadeli endeksleri ise yatay seyirde ilerliyor.

Altının yükselişi sürüyor

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Brent petrolün varili 20 doların üzerinde

 

Fitch'ten 'benzeri görülmemiş küresel resesyon' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • osman24 Nisan 2020 00:17

    yorumları okudum , bu kafayla çok dayak yersiniz, diyesim geldi.

  • borsa idman yurdu23 Nisan 2020 23:18

    bunlar böle diyorsa yukselis basladı demektir.

  • abuzer çırmık23 Nisan 2020 21:31

    yemişim o uzmanlarınızı benş hep o uzmanlarınız batırdı

  • yaşar23 Nisan 2020 21:20

    biz böyle kabuslara çok alıştık ...medeniyet dedigin tek dişi kalmış canavar düşünsün...medeniyet böyle kriz görmemiştir ne yapacagını şaşırmış durumda ...

  • Cezmi23 Nisan 2020 20:36

    Bence koronanın ilacı bulundu belkide vardı Ama birileri bunu istemeden piyasaya çıkmayacak o gün onlar tirilyonlarına tiriyon katmış olacaklar

  • Huso23 Nisan 2020 20:34

    Bu uzmanlar zaten uzmanliklarini ramamlayamamislar.kahin bilebilir ancak kkrizi elbet krizlwr olacak ama zamanini bilmek zzor.3 yildir balin patliyacak diyoo bu uzmanlar.uzman olmak demwk yorum yapmak demwk.kahinlik degil neyw gore patliyacak kardesiim.turkiyede 10 yil onceki fiyatlarda borsalar.gwcin bunlari.

  • ZELİHA KARAKAŞLI23 Nisan 2020 17:18

    nasıl olsa hepimiz ölmeyecekmiyiz.borsalarda bir gün geberecekler tabiki.

  • Bay x23 Nisan 2020 12:25

    Çorana olmasa yoksa ölmüyeceğizmi diye düşünmeden edemiyorum

  • ZEYREK ZEMHERİ23 Nisan 2020 12:13

    bizim borsaya bir şey olmaz.efsunludur.yakında 100 000 devirir ama sonrası çok zor.