E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda geçiş süreci yaklaşıyor---

Piyasalarda geçiş süreci yaklaşıyor

Piyasalarda geçiş süreci yaklaşıyor
30 Haziran 2021 - 14:12 borsagundem.com

Korona virüsün delta varyantı yaz aylarında etkili olmaya devam edecek gibi görünüyor. ABD hisseleri henüz büyük bir tepki vermemiş olsa da Stratejist Liz Young, piyasalarda büyük bir geçiş dönemini yaklaştığını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında henüz korona virüsün delta varyantına büyük bir tepki verilmemiş olsa da, Los Angeles’ta yeniden kapalı alanlarda maske takılması tavsiye ediliyor. Ancak ilk kez Hindistan’da tespit edilen varyantın bazı ülkelerde yayılmaya başladığı göz önünde bulundurulduğunda gelecek aylarda yeniden açılma ticaretinde bazı engeller olabileceği açıkça görülüyor.

Özellikle de vakaların ABD’de artış göstermeye başlamasıyla borsaların ilerleyici engelle karşılaşacak. Dijital kişisel finans şirketi SoFi’nin Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young, yılın ikinci yarısında piyasalarda büyük bir geçiş yaşanacağını söyledi. Young’a göre geçişin sonucunda piyasalar durgunlaşacak ve büyük sürprizlere yer kalmayacak.

BNY Mellon Eski Piyasa Stratejisi Direktörü Young Marketwatch’a yaptığı açıklamada, “bu koşullar altında borsalarda getiri elde etmek zorlaşacak ve emek isteyecek” dedi. Geçtiğimiz yıla bakıldığında yatırımcılar, piyasalar mart ayında korona virüs pandemisi nedeniyle yaşayan düşüşün ardından görülen toparlanma sürecinde piyasaların bazı bölümlerinde büyük çift haneli getirilere alıştı.

Young ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500’ün bu yıl şimdiden 30 rekor kırdığına dikkat çekti. Young, “yılın ikinci yarısında piyasaların bu noktaya gelmesini sağlayan politika destekleri azalma sürecine başlarken, piyasalar kurumlarda ve ekonomide kalıcı ve temel güçlülük arayacak. Bu nedenle veriler önem kazanmaya başlayacak” dedi.

Aynı zamanda piyasalar ekonomik toparlanma sürecinde beklenen oldukça güçlü verilerden de giderek daha az etkileniyor. Piyasalardaki geçiş sürecinde yatırımların hangi alanlara yönelmesi gerektiği sorusuna, Young yılı ve ekonomik döngüyü göz önünde bulundurarak yatırım yapılması gerektiği tavsiyesiyle yanıt verdi.

Young, “bence bu yılın geri kalanında oranların yükseldiğini göreceğiz. Yani ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yükselecek. Bunun sonucunda da yüksek büyüme hisseleri baskı altında kalacak” dedi. Stratejist eksi getirilerin yaklaştığını düşünmüyor ancak oranlardaki yükselişin döngüsel yatırım stratejisini yeniden hayata döndüreceğinin altını çiziyor.

borsagundem.com'un derlemesine göre bu durumda ise yılın ikinci yarısında, pandemide zarar gören ve değerinin altında işlem gören sektörler fayda görecek. Bu nedenle Young yılın ikinci yarısında yatırımcıların finans, hammadde, hizmet gibi sektörlere yönelebileceğini düşünüyor. Piyasa döngüsünde teknoloji hisseleri de önemlerini kaybetmeyecek.

Bunun nedeni ise sektörün “uzun vadede ABD’nin yükselişinine bağlı olması ve hiçbir yere gitmeyecek olması.” Aynı zamanda Young yatırımcıların 2021’in geri kalanında teknoloji hisselerini terk etmeyeceklerini de düşünüyor. Young aynı zamanda küçük sermayeli hisselerde görülen gelişmenin de devam etmesini bekliyor.

Bu hisseler pandemi döneminde en ağır darbeyi aldı ve toparlanma potansiyelleri bulunuyor. Küçük sermayeli hisselerdeki yükselişi ise güçlü halka arz piyasası destekleyebilir. Yeniden açılma trendinde geride kalan Avrupa hisseleri de yılın ilerleyen dönemlerinde getiri sağlayabilecek alanlardan bir tanesi. Bunun nedeni ise Avrupa endekslerinin finans sektörü hisselerine oldukça fazla yer vermesi.

Küresel kamu borcu getirilerinin yükselmesi halinde, finans sektörü de fayda görecek. Young geçtiğimiz yıl popülerlik kazanan Reddit hisseleri, kripto varlıklar, özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) gibi yatırım trendlerinin, yatırımcıların “uzun vadeli portföylerini” etkilemeyecek düzeyde uygulanabileceğini söyledi.

ABD’deki enflasyon borsaları nasıl etkiler?

 

Avrupa'da enflasyon beklentilere paralel

 

Borsa yatırımcılarının iki büyük korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)