E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcılarının iki büyük korkusu---

Borsa yatırımcılarının iki büyük korkusu

Borsa yatırımcılarının iki büyük korkusu
30 Haziran 2021 - 10:55 borsagundem.com

Borsalar yılın ikinci yarısında yüksek getiriler sağlayabilir. Ancak yatırımcıların iki büyük endişesi var. Hisseler yılın ikinci yarısına rekor seviyelerde başlıyor ve güçlü ekonomi ile güçlü bilançolar hisse fiyatlarında artışı tetikleyecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü bilanço açıklamaları ve giderek hızlanan ekonomik büyümeyle, yılın ikinci yarısında hisselerin yükselmesi bekleniyor. Ancak piyasalardaki getirilerin ilk çeyrekte olduğu kadar sağlam olmayacağı düşünülüyor. 2021’in ilk yarısında endeksler çift haneli rakamlara sıçradı ve çarpanlar tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Stratejistler borsalarda bir geri çekilme riski olduğuna yönelik uyarıda bulunuyor.

Ancak bu uyarı bir süredir yapılıyor olsa da borsaların yükselişi devam ediyor. Bank of America Küresel Ekonomi Araştırmaları Başkanı Ethan Harris CNBC’ye yaptığı açıklamada, “güçlü büyüme, güçlü bilançolar, düşük faiz oranları, uykudaki tahvil piyasası. Tahvil getirileri enflasyon haberlerine tepki vermiyor” dedi.
Açıklamasının devamında, “ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell tahvil piyasasındaki rüzgarı dindirmeyi başardı, bu nedenle hisseler için uygun bir ortam var” ifadesini kullandı.

Ancak stratejistlerin 2021’in ikinci yarısında dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğü bazı riskler de var. Bunlardan bir tanesi FED’in tahvil alımlarını yavaşlatmayı tartışmaya başladığında yaşanabilecek potansiyel düşüş. FED’in bu kararı pandemi döneminde yürürlüğe konan kolay para politikalarından ayrılışın ilk adımı olacak.

Ancak bunun ne zaman gerçekleşeceği bilinmiyor. Yine de FED’i izleyen birçok kişi merkez bankasının ağustos ayındaki toplantıda konuyu tartışmaya başlayacağını düşünüyor. İkinci risk ise enflasyonun merkez bankasının beklediği kadar hafif ve geçici olmama ihtimali. Yükselen tüketici fiyatları ekonomi için büyük bir sorun oluşturabilir. Yatırımcıların endişesi ise yükselen enflasyonun FED’in faiz oranı artırımı kararını öne çekmesine neden olması.

Eylül ‘sihirli ay’

Harris ekonominin birkaç ay içinde istihdam ve tedarik sıkıntıları konusunda gelişme göstermesi gerektiğini söyledi. İstihdam büyümesi güçlü gerçekleşti ancak beklendiği kadar yükseliş görülmedi. Harris, “piyasalar enflasyon, maaşlar ya da istihdam konularında her rakamı kabul ediyor. Eylül herkes için sihirli ay olacak. Gelişme görülmeye devam etmediği takdirde, piyasalar için elverişli koşullar ortadan kalkacak” dedi. Eylül ayında birçok ABD’li için uzatılan işsizlik desteklerinin süresi dolacak. Aynı zamanda ebeveynler için de, çocuklar okullarına dönerken, ofise dönüş yolu açılacak.

Küresel piyasalara yönelik tehditlerden bir başkası da pandeminin seyri. Delta varyantının yayılımı Asya başta olmak üzere dünyanın bazı bölümlerinde karantina önlemlerinin alınmasına neden oldu. Ancak piyasalar endişeleri görmezden geliyor. Bleakley Global Advisory Baş Yatırım Uzmanı Peter Boockvar, “piyasalar varyantı umursamıyor çünkü daha fazla aşılamayla bunun üstesinden gelinebileceğini düşünüyor” dedi.

Enflasyon büyük tehdit

Boockvar piyasaların enflasyon ve tüm dünyada merkez bankalarının enflasyona vereceği tepki konusunda çok daha endişeli olduğunu vurguladı. Boockvar’a göre enflasyondaki gelişmeler piyasaların gidişatı üzerinde belirleyici rol oynuyor. Bununla birlikte ağustos, eylül, ekim aylarında enflasyonun kalıcı olması halinde FED’in tahvil alımlarını azaltmaktan başka çaresinin kalmayacağı düşünülüyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre tüketici fiyat endeksi bu yıl bahar aylarında sert yükseliş gösterdi ve mayıs ayında bir önceki yıla göre %5 arttı. Bu artış işe petrol fiyatlarının uçtuğu 2008 yılından bu yana en hızlı artış olarak kaydedildi.

FED ise %2 civarında bir ortalamayı hedefliyor. Bununla birlikte yatırımcıların bu yıl görülen %40’lık kar büyümesinin de desteğini alarak borsalara yönelmesiyle, hisse fiyatları giderek yükseliyor. Aynı zamanda yüksek enflasyon rakamlarının geçici olduğuna duyulan inanç da tetikleyici rol oynuyor. Ekonomide bir patlama görülüyor ve ikinci çeyrekte %10,4’lük büyüme bekleniyor. Yılın tamamında ise gayri safi yurtiçi hasılanın %7,2 büyümesi bekleniyor. Harris, “bence piyasalar yıl sonuna kadar iyi olacak. Piyasa kazançları ise tek haneli olarak gerçekleşecek” dedi.

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 yıl başından bu yana %14,3 artarken, Dow Jones %12, Nasdaq ise %12,7 yükseliş gösterdi. CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, “şimdilerde en iyi ilk yarılar arasında ilk 20’deyiz” dedi. Açıklamasının devamında, “böyle güçlü ilk yarıların ardından ikinci yarı aynı yüksek performansı göstermeyebiliyor. Muhtemelen ilk yarıda görülen yükselişin %50’si görülecek” dedi.

Bu durumda S&P 500’de yılın ikinci yarısında %7 yükseliş bekleniyor. Stovall, “ikinci yarılar genelde iyi geçiyor. Ortalama olarak S&P 500 İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tüm ikinci yarılarda %4,5 yükseliş gösterdi. Ancak ilk 20’de yükselişler %8 civarında” dedi. Harris piyasaların FED’in tahvil programını geri çekeceğinin farkında olduğunu söyledi.

Bu parasal genişleme programında FED ayda 120 milyar dolarlık tahvil alımı yapıyor. Program geri çekilirken FED’in faiz oranlarını da yükseltmesi bekleniyor. Wells Fargo Investment Institute Küresel Stratejisti Scott Wren, “baskılar içerde giderek yükseliyor. Komitenin yarısı destekleri geri çekmeye hazırken Powell ve yakın müttefikleri bunu ertelemeye çalışıyor” dedi.

Hizmet sektörüne üretici fiyatlarında artış sürüyor

 

Küresel piyasalarda kararsız görünüm sürüyor

 

Pandeminin yeni dalgası ve piyasalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serkan AKTEPE01 Temmuz 2021 08:34

    Borsa kumar oldu ak koyun kara koyun hepsi birbirine karıştı

  • Ma01 Temmuz 2021 06:56

    Ben borsaya tövbe etim kendi işimde daha ıyı kazandım

  • Misafir30 Haziran 2021 16:57

    Ülkede her şey artmış. Bazı hisseler her gün tavan tavan gidiyor. Aselsan ne üretiyor, özbal ne üretiyor bu nasıl yatırım staretijisi biz hala 2017 zirvesine yaklasamadık bile. Halkbank ta ayrı bir sorun. Kamu hisseleri ile bist 100 hisselerini karşılaştırdığımızda fark iyice açıldı. Daha nasıl hissedaraları magdur edebilirler ki. Bana ekonomistler hicbir sey anlatmasın. Görünen köy klavuz istemiyor.