E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar için kritik hafta---

Piyasalar için kritik hafta

Piyasalar için kritik hafta
08 Haziran 2018 - 23:28 borsagundem.com

Önümüzdeki hafta Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası para politikalarını tartışmak ve karar almak için ayrı ayrı toplantılar düzenleyecek

Önümüzdeki hafta içerisinde düzenlenecek olan toplantılarda, Fed'in faiz arttırması, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alımını durdurma planının ayrıntılarını netleştirmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ise teşvik programını sürdürmeye devam etme kararı alması bekleniyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin duruşu, yatırımcılara dolar alma konusunda nedenler sunuyor. Bu durum ayrıca gelişen piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor. Gelişen piyasalar hali hazırda ABD'nin teşvik politikasının sonlanacak olmasından olumsuz etkilenmiş görünüyor.Fed'in Çarşamba günkü toplantıda bu sene ikinci kez faiz artış kararı alması bekleniyor. Yetkililer de bu sene 3 değil 4 faiz artışı olacağına dair tahminlerini değiştirdi.

AMB'nin 3 yıldan fazla süren parasal genişlemeden sonra beklemede olması dünya ekonomisinin 2018'de güçlü büyüme yolunda ilerleyeceğine dair olumlu beklentileri yansıtıyor. J.P. Morgan ekonomistleri, gelişmiş ülkelerin önceki 3 ayda yüzde 1.6 büyürken, bu çeyrekte yüzde 2.5 büyüyeceğini hesapladı. AMB Başkanı Draghi'nin baş ekonomisti Peter Praet, politika yapıcıların tahvil alım programından çıkmak için ilk resmi toplantısını gerçekleştireceği sinyallerini verdi.

Öte yandan sıkılaşma henüz Japonya'nın gündeminde yok. Fed ve AMB'den önce varlık alımı yapmaya başlayan BOJ, hala alımlarını sürdürüyor.Bu nedenle Japonya'nın bilanço tablosu, ülkenin yıllık ekonomik üretimini geçmeye hazırlanıyor. Nisan ayı enflasyon verisi ülkenin enflasyon hedefi olan yüzde 2'den çok uzakta olduğunu teyit etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sadece Gözlem10 Haziran 2018 15:36

    Bir haftada kritik olmasa şaşardım,

  • Musa09 Haziran 2018 10:38

    Sanki dünyanın ortak borsasıyız.Cuma muduciğimizi fiatladık , çarşamba fedi fiatlarız.milli bi şey yok yani sonraki gün ugandada birinin ayağı taşa takılmış onu fiatlarız.Bist bu yani global bi borsa gelen vuruyor giden vuruyor.önümüzde fed var ama iki üç gün daha var.Biraz serinleyelim.Sonra onuda değerlendiririz.Belli olmaz bu defa değişiklik olsun diye artı fiatlarız.Ne yapcağı belli olmaz.Geçen haftalarda iki hafta dış piyasalar rekorlar kırdı bizimki tersine dibinin dibine gitti.bekleyelip göreceğiz.

  • Bika09 Haziran 2018 02:17

    Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının alacağı kararlar gelişen ülkelerde döviz sıkıntısına neden olacağından borçlanma maliyetleri artacak.