E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasalar FED toplantısından ne bekliyor?---

Piyasalar FED toplantısından ne bekliyor?

Piyasalar FED toplantısından ne bekliyor?
31 Ekim 2023 - 16:28 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED gündemine kilitlendi. Her ne kadar çarşamba günkü toplantıdan faiz artışı beklenmese de yatırımcıların bundan sonraki süreç için endişeleri sürüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) çarşamba günü son para politikası kararlarını açıklayacak. Piyasalar büyük FED’in politika faizlerini sabit tutmasına ve gerekirse faiz oranlarını daha da artırılacağı açıklamasının gelmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

YahooFinance’in haberine göre Wilmington Trust Tahvil Portföyü Yöneticisi Wilmer Stith, “FED Başkanı Jerome Powell işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Eğer henüz tamamlanmadıysa bile sıkılaştırma döngüsünün oldukça ilerisindeler” açıklamasında bulundu.

Eylül ayında FED, faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında sabit tuttu. Ancak yayınlanan güncellenmiş tahminleri, enflasyonu %2 hedefine geri getirmek için bu yıl ek bir faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını öne sürdü.

Powell, bu ayın başlarında New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, merkez bankasının bir sonraki politika toplantısında faizleri sabit tutabileceğinin sinyalini verdi. Ancak FED Başkanı, enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğu ve ekonominin şaşırtıcı derecede sıcak kalması durumunda daha fazla faiz artırımının hâlâ mümkün olduğu konusunda uyardı.

Powell, "Belirsizlikler, riskler ve ne kadar ilerlediğimiz göz önüne alındığında, Komite dikkatli bir şekilde ilerliyor Ek politika sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağı hakkında, gelen verilerin bütününe, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olarak kararlar alacağız" açıklamasında bulundu.

Hedge fonu Azoria Partners'ın Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu James Fishback, FED’in yıl sonuna kadar beklemede olduğunu düşünüyor.

Bir dönem ünlü hedge fonu yöneticisi David Einhorn için de çalışan Fishback, "Enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde hedef seviyeye geri getirmek için sürekli bir hedefin altında ekonomik büyüme dönemine ihtiyacımız var. Ancak trendin altındaki büyümenin yakın zamanda geleceğine dair bir gösterge yok" uyarısında bulundu.

Fishback, FED’in 2024'ün ilk çeyreğinde tekrar faiz artırımına gitmesinin ve faizleri iki yıla yakın bir süre mevcut seviyelerde veya üzerinde tuttuğunu görmenin şaşırtıcı olmayacağını da sözlerine ekledi.

FED’in Eylül ayında yayınlanan tahminleri, merkez bankası yöneticilerinin faiz oranlarının gelecek yıl %0,50 oranında düşeceği öngörülerini yansıttı.

Wilmington Trust’tan Stith FED’in 2023 için politika faizleriyle işini bitirdiğini öngörüyor. Borsa uzmanı Powell'ın son açıklamasında kullandığı dile dikkat çekerek, merkez bankasının ek faiz artırımları "yapacağını" değil "yapabileceğini" söylemesine dikkat çekti. Stith Powell’ın bu sözlerini değerlendirerek, “Bu yıl için bir tür nihai oranda olduğumuz düşüncesini kesinlikle sağlamlaştırıyor” ifadelerine yer verdi.

Ancak borsa uzmanı 2024’te faizlerin bu şekilde kalıp kalmayacağından emin değil. Stith bundan sonraki faiz kararlarının “ekonomik büyüme nöbetinin ne olacağına bağlı” olarak değişebileceğini söyledi.

Geçen hafta, ABD’nin üçüncü çeyrek GSYİH'sı ilk göstergeleri yaz aylarında yıllık bazda %4,9 oranında büyüme gösterdi. Ekonomik büyüme büyük ölçüde güçlü tüketici harcamalarının etkisiyle yükselen eylül ayında perakende satışlardaki artıştan etkilendi.

Ekonomik göstergeler, faiz artırım döngüsünün bu aşamasında yetkililerin beklediğinden daha güçlü geliyor. Uzmanlarsa ekonomi sıcak kalırsa enflasyonu düşürmenin daha zor hale gelebileceği veya daha uzun sürebileceği ihtimalinin arttığı konusunda uyarıyor. FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan "çekirdek" TÜFE rakamları, fiyatların eylül ayında bir önceki aya göre %0,3 artarak dört ayın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi. Yıllık çekirdek TÜFE ise ağustos ayındaki %3,8 seviyesinden %3,7'ye yavaşladı.

EY Baş Ekonomisti Gregory Daco, "Son zamanlardaki olumlu ekonomik sürprizler dizisi, ABD Merkez Bankası’nı yüksek enflasyon konusunda alarmında tutacak. Ancak ABD Federal Açık Piyasa Komitesi'ni (FOMC) kasım toplantısında başka bir faiz artırımına yöneltmeyecek. Yine de FED Başkanı Powell, gerekirse aralık veya ocak aylarında daha fazla faiz artırımı seçeneğini sürdürmek isteyecektir” öngörüsünde bulundu.

Ancak birçok ekonomist, üçüncü çeyrekteki ekonomik gücün devam edeceğine inanmıyor.

Wilmington Trust'ın Baş Ekonomisti Luke Tilley, üçüncü çeyrek GSYİH'sının ekonomideki gerçek gücü yansıttığını düşünmediğini söyledi.

Tilley, "GSYİH verilerinde bir miktar mevsimsellik var" dedi. Diğer ekonomik göstergelerin "yavaşlayan bir ekonomiye işaret ettiğini” söyleyen ekonomist bu veriler netleştiğinde ve enflasyon rakamları da bu verilerle uyum sağladığından FED’in faiz artışı döngüsünün sona ereceğini söyledi.

Piyasalar zor durumda

FED’in bu hafta ele alması gereken bir diğer zorluk da eylül ayındaki politika toplantısından bu yana geçen haftalarda uzun vadeli tahvil getirilerindeki artış olacak. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi son haftalarda %5'e ulaşarak 2007'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. 30 yıllık tahvil getirisi ise ekim ayının büyük bölümünde %5'in yukarısında işlem gördü. Bu da son 16 yılın en yüksek seviyesini işaret ediyor.

Tahvil krizi FED’in faiz oranlarını daha uzun süre daha yüksek tutması gerekebileceği yönündeki yatırımcı beklentilerini besleyen güçlü ekonomik büyüme ve enflasyon verileriyle desteklendi.

Powell, son açıklamasında merkez bankasının uzun vadeli tahvil getirilerindeki artışı yakından takip ettiğini, uzun vadeli faiz oranlarının yüksek kalması durumunda FED’in faiz artışlarıyla harekete geçmesine daha az ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

‘Ekşili şeker’ sorunu

Azoria'dan Fishback, FED’in karşı karşıya kaldığı krizi "ekşili şeker sorunu" olarak adlandırıyor. Borsa uzmanı mevcut faiz artırımı döngüsünü ilk önce ekşi hissettiren sonra tatlıya dönüşen sonra tekrar ekşiye dönüşen şekerlerin tadında benzetti.

Fishback, tüketicilerin ve büyük şirketlerin çoğunlukla FED’in faiz artışlarına karşı bağışık olduğunu, birçok ev sahibi ve şirketin pandeminin zirvesi sırasında müzakere edilen daha düşük oranlarda borçlanma faizlerini halihazırda kilitlediğini savundu. Şimdi, tüketiciler ve işletmeler, para piyasası fonlarına veya yüksek getirili tasarruf hesaplarına park edilmiş paradan %4-5 getiri sağlıyor ve bu da harcamaları artırmaya yardımcı oluyor.

Borsa uzmanı, "FED’in politikayı gerçekten sıkılaştırması çok daha zor. Zira finansal koşullar üzerinde çalışıyorlar. Şirketler daha yüksek faiz maliyetleri görmüyorsa veya ikna olmuyorsa, aslında hiçbir şey değişmiyor” açıklamasında bulundu.

Fishback, FED’in fiyatları düşürme girişimleriyle faiz oranları yüksek kalsa bile, ekonominin büyüme devam edeceği ve enflasyonun gerçekte düşmeyeceği bir "iniş yok senaryosuna" doğru gittiğini öngörüyor.

Wilmington Trust'ın Baş Ekonomisti Tilley ise Fisback’in bu yorumlarına katılmıyor. Tilley ekonominin yumuşak bir iniş (enflasyon hedefine dönerken olası bir resesyondan kaçınma) ya da iniş yok senaryosuyla karşı karşıya kalmaktansa hafif bir resesyon yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu düşündüğünü söyledi.

Baş ekonomist, “Daha yavaş istihdam büyümesi, daha yavaş ücret artışı var. Eğer bir ekonomide istihdam büyümesini yavaşlıyorsa, ücret artışı yavaşlıyorsa ve işletmeler %5 faiz oranlarıyla karşı karşıyaysa, yeniden hızlanma olasılığı nedir? Bana göre çok yüksek değil” açıklamasında bulundu.

Tilley, FED’in 2024'te merkez bankası tarafından tahmin edilen 50 baz puandan fazla faiz indirimi yapabileceğini düşünüyor. Ekonomist, “Enflasyon ve diğer rakamların gelecek yıl için 100 baz puanlık faiz indirimine işaret ettiğini düşünüyorum” dedi.

Fed’in faiz artışına gitme ihtimali düşük

 

Borsada ölüm kesişimi korkusu

 

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)