E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları taleple birlikte çöküşte---

Petrol fiyatları taleple birlikte çöküşte

Petrol fiyatları taleple birlikte çöküşte
25 Mart 2020 - 17:21 borsagundem.com

Petrol fiyatları, hızla azalmakta olan petrol talebinin gelen teşviklerin karşısında ağır basması ile birlikte tekrar düşmeye başladı

Petrol fiyatları, politika yapıcıların korona virüs pandemisiden oluşan ekonomik hasarı gidermek için trilyonlarca dolarlık teşvik taahhüdünde bulunmasına karşın, talepte daha önce görülmeyen bir düşüşle aşağı yöneldi.

Vadeli petrol kontratları Londra'da erken saatlerdeki kazancını geri vererek yüzde 3.3 düştü. Fiyatlar erken saatlerde, Beyaz Saray'ın 2 trilyon dolarlık harcama ve vergi indirimleri paketi konusunda Senato'da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar ile anlaşmaya varmasının ardından ralli yapmıştı.

Çöken talebin boyutu ve hızla artmakta olan arz, fiyatlarda son dönemde görülen yükselişin kısa ömürlü olmasına neden oldu. Brent petrolünde altı aylık zaman farkı son 10 yılın en yüksek kontangosuna (Uzun vadeli kontratın kısa vadeli kontrata göre daha ucuz olması) çıktı ve fiziki piyasa göstergeleri de, traderların arz bolluğunun daha da artacağını beklemeleri ile birlikte zayıflığı işaret ediyor.

Dünya ekonomisinin büyük kısmının korona virüs salgının yayılmasını engellemek için kapalı olması ile birlikte, ne Suudi Arabistan ne de Rusya, piyasa payını artırmak için daha fazla petrol pompalayacaklarına ilişkin tehditlerinden geri adım atmıyor. Önemli aracı kurumlar büyük çaplı piyasa fazlası olacağı tahmininde bulunuyor.

ABD'de petrol sahası hizmetleri veren en büyük şirketlerden ikisi, maliyet kısıntılarına gidilmesinden dolayı, ülkede kaya petrolü üretiminde sert düşüşler olabileceğine dikkat çekti. Bu da, daralan talep ortamında arzın bir miktar azalabileceğini işaret ediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 89 sent düşerek New York saati ile 08:42'de varil başına 26.12 dolara inerken, Batı Teksas petrolü (WTI), erken saatlerde yüzde 5.1 kadar yükseldikten sonra 35 sent düşerek varil başına 23.66 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum25 Mart 2020 17:29

    Bu dolarla bu piyasayı hafif Bi soğuttular ama bu petrol fiyatları talep le yükselmezse bu piyasalar normale dönmez anlamadınız mı petrole talep artacak ki piyasalar canlanıyor diyebilmeli yani bu işi parayla çözemezsiniz