E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPentagon’dan Süleymaniye’deki patlamaya ilişkin açıklama---

Pentagon’dan Süleymaniye’deki patlamaya ilişkin açıklama

Pentagon’dan Süleymaniye’deki patlamaya ilişkin açıklama
15 Nisan 2023 - 14:10 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta Süleymaniye’de yaşanan patlamayla ilgili Pentagon Sözcüsü Ryder, 7 Nisan’da ABD personelinin de bulunduğu konvoya Irak’ın Kürt bölgesi içinde Süleymaniye yakınlarından geçerken ateş açıldığını söyledi.

Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde geçen hafta meydana gelen patlamayla ilgili hem uluslararası hem de yerel basında çok sayıda iddia yer aldı.

Bu iddialardan biri Süleymaniye Uluslararası Havaalanı yakınlarında insansız hava aracıyla bir saldırı düzenlendiği ve Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi’nin hedef alındığı yönündeydi.

Wall Street Journal’a konuşan Amerikalı yetkililer insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda SDG liderinin hedef alındığını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü Joe Buccino hafta sonu yaptığı açıklamada, Süleymaniye’de bir konvoya yönelik saldırı olduğunu doğruladı.

CENTCOM sözcüsü gazeteye e-mail ile gönderdiği açıklamada, saldırı sırasında konvoyda üç Amerikan askeri personelin olduğunu belirtti. Olayda can kaybı yaşanmadığını söyleyen sözcü olayı soruşturduklarını kaydetti.

CENTCOM’un açıklamasında olaydan kimin sorumlu olduğuna ilişkin bir bilgi yer almadı ya da herhangi bir ülke adı veya SDG lideri Mazlum Abdi’nin adı geçmedi.

CENTCOM sözcüsü, “ABD personelinin güvenliğini ve emniyetini tehlikeye atan her eyleme güçlü şekilde karşı çıkıyoruz. ABD güçleri IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılmasını sağlamak için yerel ortakları desteklemek üzere Irak ve Suriye’de kalmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

”Konvoyun 100 metre ilerisi vuruldu”

Süleymaniye’deki saldırı Pentagon’da düzenlenen günlük basın toplantısında Türk gazetecilerin soruları üzerine gündeme geldi. Pentagon sözcüsüne ABD personelinin Mazlum Abdi ile birlikte Süleymaniye’de hangi görev sebebiyle bulunduğu soruldu.

Sözcü Pat Ryder, 7 Nisan’da ABD personelinin de bulunduğu konvoya Irak’ın Kürt bölgesi içinde Süleymaniye yakınlarından geçerken ateş açıldığını söyledi.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını doğrulayan Pentagon sözcüsü, “Saldırı kılpayı bir atlatma değildi. Konvoydan 100 metre uzaklıktaki nokta vuruldu. CENTCOM olayı soruşturuyor” dedi.

Pentagon sözcüsü, ABD güçlerinin Irak ve Suriye’de IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılması amacıyla yerel ortaklara destek vermek için bulunduğunu vurguladı.

IŞİD’le mücadele koalisyonunun merkezinin Irak’ta olduğunun altını çizen Pentagon sözcüsü, ABD güçlerinin Iraklılara danışmanlık verdiğini kaydetti.

Pentagon sözcüsüne, SDG (YPG) lideri ile ABD askeri personelinin birlikte bulunmasının ABD personelini de meşru bir hedef haline getirip getirmediği konusunda bir endişe olup olmadığı soruldu.

Pentagon sözcüsü Pat Ryder, “Hayır. SDG ile 2014-2015’ten bu yana ortaklığımız var ve bu ortaklık IŞİD’in yenilgiye uğratılması misyonu kapsamında. Uzun süreli bir ilişkimiz var. Onlar (SDG) PKK değil. IŞİD’i yenilgiye uğratmak için SDG ile ortaklık kurduk ve uzun süredir de bu kapsamda operasyon yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yerel basına konuşan bazı kaynaklar, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin soruşturduğu patlamada, Türkiye’nin rolü olduğu iddiasını gündeme getirmiş, bazı kaynaklarsa Mazlum Abdi’nin patlama sırasında Süleymaniye’de olduğu iddialarını reddetmişti.

Reuters’ın geçen haftaki haberine göre, Türkiye'de Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de konuya ilişkin bir bilgilerinin olmadığını söylemişti. Bakanlıktan olaya dair bir açıklama da gelmedi.

ABD’nin Suriye’de IŞİD’le mücadele kapsamında desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin ana omurgasını YPG oluşturuyor ve Türkiye PKK’nın Suriye’nin kolu olarak nitelediği YPG’yi de terör örgütü olarak tanımlıyor. ABD’nin Suriye’de şu anda 900 askeri bulunuyor.

Iraklı yetkililer de patlamayla ilgili Türkiye’yi kınamış ve özür talep etmişti.

Türkiye’nin hedef aldığı ileri sürülen Suriye Demokratik Güçleri SDG lideri Mazlum Abdi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadığını söylemişti.

Iraklı yetkililer Süleymaniye Havalimanı yakınındaki patlamanın Türkiye’nin Süleymaniye’ye giden uçaklara hava sahasını kapatmasının hemen ardından gelmesine dikkat çekiyor.

Irak’ın bölgesel Kürt yönetiminden yapılan açıklamada Süleymaniye’deki yerel yetkililer, “havaalanına yönelik saldırıyı kışkırtmakla ve hükümet kurumlarını yasadışı faaliyetler için kullanmakla” suçlandı.

Irak’ın kuzeyinde merkezi Erbil olan bölgesel Kürt yönetimi, Kürt Demokratik Partisi (KDP) denetiminde. Süleymaniye ise onun rakibi olan parti Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) kalesi konumunda.(VOA Türkçe)

IKBY açıkladı: Süleymaniye'ye füze saldırısı

 

MİT'ten Süleymaniye'de operasyon..Hüseyin Şibli etkisiz hale getirildi

 

Dışişleri'nden flaş hava sahası açıklaması: Süleymaniye uçuşlarına kapatıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)