E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPaşinyan: Birbirimizin toprak bütünlüğünü tanıyoruz---

Paşinyan: Birbirimizin toprak bütünlüğünü tanıyoruz

Paşinyan: Birbirimizin toprak bütünlüğünü tanıyoruz
17 Mayıs 2023 - 22:56 borsagundem.com

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Avrupa Konseyi zirvesinde, "Ermenistan ve Azerbaycan, birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıyor" açıklamasını yaptı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İzlanda'da düzenlenen Avrupa Konseyi zirvesinde Ermenistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını söyledi.

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te Avrupa Konseyi Zirvesi'nde konuşan Paşinyan, "Üç gün önce Avrupa Konseyi Başkanı'nın arabuluculuğunda ileriye doğru bir adım daha attık ve Ermenistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü 86 bin 600 metrekare dahilinde, Azerbaycan'ın Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü 29 bin 800 metrekare dahilinde tanıdığının altını çizdik" dedi.

Böylelikle 2020'de Dağlık Karabağ Savaşı'nın sonucunda Azerbaycan'ın kontrolüne geçen Karabağ'ın, Ermenistan tarafından resmi olarak Azerbaycan'ın toprağı olduğu kabul edilmiş oldu.

6 Ekim 2022'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in desteğiyle Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin 1991 tarihli Almatı Deklarasyonu temelinde düzeltilmesi konusunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le anlaşmaya vardıklarını anımsatan Paşinyan, söz konusu deklarasyonun Sovyet Ermenistan ve Sovyet Azerbaycan'ın idari sınırlarını devlet sınırları olarak öngördüğünü belirtti.

BARIŞ ANLAŞMASINI İSTİŞARE EDECEKLER

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan'ın 19 Mayıs Cuma günü Moskova'da barış anlaşmasıyla ilgili müzakereler yapacağını açıkladı.

Zaharova, aynı gün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Azeri ve Ermeni mevkidaşlarıyla üçlü görüşme de yapacağını kaydetti.

"NORMALLEŞME SÜRECİ FAYDALI VE SONUÇ ODAKLI"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Brüksel'de yaptığı görüşmenin, "iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin ilerletilmesi açısından faydalı ve sonuç odaklı" olduğunu bildirmişti.

Aliyev, Paşinyan ve Michel, Brüksel'de bir araya gelmişti. Michel, görüşme sonrasında, tarafların birbirlerinin toprak bütünlüklerine saygı duyduklarını teyit ettiklerini açıklamıştı.

Michel ayrıca, tarafların, bölgede ulaştırma ve ekonomik bağlantılardaki engellerin kaldırılması konusunda açık ilerleme kaydettiğini belirtmişti.

Paşinyan ile Aliyev Brüksel'de bir araya geldi

 

Paşinyan'dan Karabağ açıklaması

 

Tarihi masa! Erdoğan, Aliyev ve Paşinyan bir arada

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)