E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiParasal genişleme stratejisi ABD ekonomisine ne kattı?---

Parasal genişleme stratejisi ABD ekonomisine ne kattı?

Parasal genişleme stratejisi ABD ekonomisine ne kattı?
23 Ekim 2023 - 17:38 borsagundem.com

ABD’de ekonomistler ve merkez bankacıları, parasal genişleme stratejisinin işlevselliğini yeniden düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de merkez bankası yetkilileri ve ekonomistler, dünyayı kurtaran ancak balonlar ve çarpıklıklar yaratan parasal genişleme stratejisini yeniden gözden geçiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de pandemi nedeniyle başlayan parasal genişlemenin, başta hisse senedi piyasaları olmak üzere birçok alanda bozukluk ve yapay heyecanlar yarattığı gözleniyor. Uzmanlar, bu stratejinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Para politikasının üç ekseni

Fortune’dan Jane Randow’un haberine göre, son kırk yılın en agresif parasal sıkılaştırma kampanyasının ardından akademisyenler ve ekonomi uygulayıcıları, yaşam maliyeti krizini neyin önleyebileceği ve aynı hataların tekrarlanmamasını nasıl sağlayabilecekleri konusunda adeta otopsi yürütüyor.

Orta Doğu'daki yeni savaşın, çalkantılı bir yılın sondan bir önceki toplantısı için bir araya gelen Fed yetkililerinin karşı karşıya olduğu zaten belirsiz olan görünüme daha fazla risk eklemesiyle birlikte, piyasalar daha uzun süre yüksek faiz oranlarını fiyatlandırmak için çabalıyor.

Para politikasının ana bakışı üç tartışma etrafında yoğunlaşıyor: Merkez bankalarının enflasyon hedeflerine ulaşmada ne kadar esnekliğe izin verebileceği, politika bileşiminde varlık alımlarının etkinliği ve parasal ve mali koordinasyonun faydaları.

Bloomberg, bu üç tartışma hakkında görüş toplamak için dünyanın dört bir yanından ekonomistlerle bir anket gerçekleştirdi. Sonuç: “Merkez bankaları enflasyon hedeflerini yakalamak için aceleyle ekonomilerini çökertmeyecek, parasal genişleme gelecekte daha idareli kullanılacak ve maliye politikası riskleri para otoritelerinin çalışmalarına karşı çıkabilecek."

Bloomberg Baş Ekonomisti Tom Orlik, “Uzun süredir devam eden hızlı fiyat artışları ve hedefe geri dönüş için son adımların çalışanlar için en acı verici olabileceği korkusu, merkez bankalarının daha yüksek bir enflasyon oranı hedeflemesi gerekip gerekmediği konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi. Bu, yapmaya değer bir tartışma. Ancak para politikasını belirleyenler için güvenilirliği koruma zorunluluğu, bunun için doğru zamanın enflasyonun hedefe dönmesinden önce değil, sonra olması gerektiği anlamına geliyor” diye yazıyor.

Hedefleri yeniden düşünmek

İnsanlar enflasyonun yüzde 2'ye yaklaşacağına inandıkları sürece merkez bankacılarının bu hedefe ulaşmada ne kadar agresif olmaları gerektiğine karar verme konusunda biraz hareket alanı bulunuyor.

Dünyanın en önemli 16 merkez bankasını kapsayan ekonomistler, eğer ekonomileri daha az zarar görecekse politika yapıcıların enflasyonu hedefe geri döndürmek için daha fazla zaman tanıyacaklarını söylüyor. Bloomberg'in özel araştırması ayrıca, büyük bir azınlığın, beklentiler sabit kaldığı sürece biraz fazla güçlü veya çok zayıf fiyat baskılarını kabul ederek daha da ileri gideceklerini düşündüğünü gösteriyor.

Eski bir IMF baş ekonomisti Olivier Blanchard, uzun süredir enflasyon hedefinin yükseltilmesinden yana olduğunu savunuyor ve eski Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio da bu fikri benimsiyor. Ancak bu tartışmalı bir görüş ve yalnızca güvenilirlik açısından mümkün. Bu da merkez bankalarının, tüm bu tartışmalardan önce enflasyonu yüzde 2'ye geri döndürmesi gerektiği anlamına geliyor. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Belirlediğiniz bir hedefi başaramadığınızda onu değiştirebileceğinizi düşünmek birinci dereceden bir hata olur” diyor.

Enflasyon geçmişe göre daha güçlü seyredebilir

Küresel eğilimler enflasyonun geçmişe göre daha güçlü olacağını gösteriyor. Eski İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney de oranların pandemi öncesi düşük seviyelere dönmeyeceğini söyleyenler arasında.

IMF'nin iki numaralı yetkilisi Gita Gopinath'ın son enflasyon sürecinden çıkardığı ders, politika yapıcıların ders kitaplarının önerdiği gibi arz şoklarını incelemenin en uygun tepki olduğunu varsaymamaları gerektiği. Gopinath, merkez bankası yetkililerine, enflasyon henüz kontrolden çıkmamış olsa bile önleyici tepki vermeye hazır olmalarını tavsiye ediyor.

Merkez bankası yetkililerinin, Orta Doğu'daki çatışmanın tırmanmasının petrol fiyatlarını ve dağıtımını etkilemesi halinde bu cephede yakında harekete geçmeye çağrılmaları bekleniyor.

Ancak bir sonraki büyük küresel yavaşlama geldiğinde esnekliğe diğer açıdan da ihtiyaç duyulabileceği düşünülüyor. Avrupa'nın 8 yıllık negatif faiz deneyimi, geçen yaz buna değip değmeyeceğine dair karışık değerlendirmelerle sona erdiği düşünüldüğünde bunun faydalı bir yol olacağı kabul ediliyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (The Bank for International Settlements), orta düzeydeki açıklara kalıcı olsalar bile daha fazla tolerans gösterilebileceğini savunuyor çünkü düşük enflasyon rejimleri, yüksek enflasyon rejimlerinin aksine, kendi kendini istikrara kavuşturan özelliklere sahip oluyor.

Niceliksel genişlemeyi yeniden düşünmek

Bu yüzde 2'lik hedeflere daha esnek bir yaklaşımla, 2008 mali krizinden sonraki para politikasının dünyanın birçok yerinde çok farklı etkiler yaratmış olabileceği düşünülüyor. Trilyonlarca dolar, euro, yen ve poundluk varlık alımlarının, hükümetler topladıkları parayı Kovid karantinaları sırasında tüketicilerin ceplerine nakit doldurmak için kullanana kadar, küresel enflasyonu düşürücü güçler karşısında fiyatları artırmak için çok az işe yaradığı bugün daha net anlaşılıyor.

Ancak bu hamle, aynı zamanda finansal piyasaları çarpıtmakla da suçlanıyor. Silicon Valley Bank'ın patlaması gibi olaylar, bazıları tarafından düzenleme ve denetim başarısızlıklarının yanı sıra parasal genişleme kapsamında merkez bankası rezervleri oluşturmanın doğrudan bir sonucu olarak da görülüyor.

Ankete katılan ekonomistlerin yalnızca yüzde 40'ı merkez bankalarının parasal genişlemeyi daha önce kullandıkları şekilde kullanacağını öngörüyor. Dörtte biri, bu aracı daha idareli bir şekilde kullanmalarını bekliyor; yaklaşık yüzde 30'u, bunun tek rolünün finansal istikrar endişelerini gidermeye yönelik bir araç olarak ileriye dönük olduğunu düşünüyor ve küçük bir azınlık da bunun bir daha kullanılacağını düşünmüyor.

Tahvil alımında bu stratejinin gelecekte nasıl kullanılacağını etkileyebilecek başka sorunlar da bulunuyor. Parasal genişleme, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini etkili bir şekilde kısa vadeli olanlarla değiştiriyor. Resmi faiz oranları düşükken vergi mükellefleri için kazançlı bir anlaşma, artık felaketle sonuçlanan bir ticarete dönüşebiliyor.

Sorunun en açık örneği, BOE'nin parasal genişlemedeki herhangi bir kayıp için vergi mükelleflerinin tazminatını güvence altına aldığı Birleşik Krallık'ta görülüyor. Gelecek 10 yılda, satın almaların hükümete 243 milyar doların üzerinde bir maliyete mal olacağı tahmin ediyor.

Ve politika yapıcıların, küçük hataların büyük piyasa türbülansını tetikleyebileceği bilançolarını düzeltme konusunda da çok az deneyimi bulunuyor. Fed, 2017 ile 2019 yılları arasında tahvil varlıklarını küçültmeye çalıştığında bu sorunu kısmen yaşadı. Portföyleri azaltmaya yönelik daha yeni çabalar, kısmen merkez bankalarının yıllar içinde herhangi bir eşik değerin çok uzağında olacak kadar çok borç biriktirmesinden dolayı oldukça sorunsuz bir şekilde ilerledi ve bu da parasal bir sıkışmayı tetikledi.

Ancak niceliksel sıkılaştırmayı enflasyonla mücadele çabalarının bir parçası olarak değil, teknik bir ayarlama olarak ele almaları, yalnızca tek yönlü çalışacağına güvenilen bir aracın gelecekteki kullanımına ilişkin soruları da gündeme getiriyor.

ECB, 20 ülkeden oluşan bir para birliğinde faaliyet göstermenin getirdiği tahvil varlıkları konusunda ekstra bir yasal yükle karşı karşıya. Hükümetlerin yasa dışı olarak finanse edilmesi ve borçların ortaklaştırılmasına ilişkin endişeler, merkez bankasının birçok kez mahkemeye başvurmasına neden oluyor.

Para politikalarını bir arada kullanmak

Düşük faiz oranları ve büyük ölçekli parasal genişleme programları, hazinelerin teşvik kampanyalarını finanse etmek için ucuza borçlanmasına olanak tanıyarak iş gücü piyasalarını, işletmeleri ve tüketicileri çöküşten koruyor. Ancak pandemi boyunca ve pandemiden bu yana harcamalardaki patlamanın, enflasyondaki son salgına katkıda bulunduğu görülüyor.

Talebi sınırlamak için aynı yönde bir çabaya ihtiyaç olsa da birçok hükümet, politikayı çok fazla sıkılaştırmaları halinde seçmenlerin onları dışarı atıp yerlerine popülistleri veya aşırılık yanlılarını koyacağından endişe ediyor. Bu, merkez bankalarının fiyat istikrarını tek başına sağlayıp sağlayamayacağına dair soruları yeniden canlandırıyor.

Philip Lowe, Avustralya Merkez Bankası başkanı olarak yaptığı son konuşmasında, “Eğer sıfırdan optimal politika düzenlemeleri tasarlıyor olsaydık, para ve maliye politikasının hem ekonomik döngüyü hem de enflasyonu yönetmede bir rolü olurdu ve yakın bir koordinasyon olurdu” diyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, maliye politikasının Fed'in ABD'deki enflasyonu dizginleme çabalarına bir şekilde zarar vereceğini öngörüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Haziran ayında kurumun yıllık ekonomi forumunda düzenlenen bir panel tartışmasında, “El ele çalışmanın ve birbirini desteklemenin faydalı olduğu durumların olduğu doğru” diyor. Sağında oturan Fed Başkanı Jerome Powell ise, bu tür bir iş birliğine güvenmeye hazır olmadığının sinyalini şu sözlerle veriyor: “Görevimiz maliye politikasının duruşu ne olursa olsun fiyat istikrarını sağlamaktır.”

Merkez bankacıları, mali harcamaları azaltmadaki herhangi bir başarısızlığın, daha yüksek faiz oranlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca seçilmiş yetkililerin sürdürülebilir büyüme sağlamaya yardımcı olacak politikaları hayata geçirmelerini istiyor.

BIS genel müdürü ve Meksika Bankası'nın eski yöneticisi Agustin Carstens ise, “Zihniyette bir değişiklik olması gerekiyor. Büyümenin maliye ve para politikasına daha az, yapısal politikalara daha çok bağlı olması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

ABD hisselerinde yıl sonu rallisi ihtimali azalıyor

 

Piper Sandler: ABD borsaları yüzde 14’lük yükselişe hazırlanıyor

 

ABD Hazine kağıdı getirisinde 16 yıl sonra bir ilk

 

ABD'de bütçe açığı geçen yıla göre yüzde 23 arttı

 

ABD’de hisse senedi sahipliğinde rekor

 

Bej Kitap: ABD ekonomisi 'zayıf büyüme' sergiledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)