E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandeminin ortasında turizm şirketinden rekor halka arz---

Pandeminin ortasında turizm şirketinden rekor halka arz

Pandeminin ortasında turizm şirketinden rekor halka arz
10 Aralık 2020 - 10:44 borsagundem.com

Seyahat rezervasyon platformu Airbnb ABD borsalarında bu yılın rekor halka arzını gerçekleştirecek. Şirketin hisse başı fiyatı beklentileri fazlasıyla aştı. Airbnb’nin halka arz değerinin 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020’de pandemi nedeniyle turizm endüstrisinin büyük bir darbe yemiş olmasına rağmen ABD borsalarında seyahat rezervasyon platformu şirket Airbnb yılın en büyük halka arzına hazırlanıyor.

Hisse başına fiyat aralığı 56 dolar ile 60 dolar arasında hedeflenen Airbnb hisseleri Wall Street Journal’ın haberine göre çarşamba günü hisse başına 68 dolardan fiyatlanarak beklentilerin çok üzerine çıktı.

Airbnb’nin halka arz değerinin en az 3,5 milyar dolar artması ve hisselerinin piyasadaki ilk toplam değerinin 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

PWC verilerine göre bu rakamlarla Airbnb 2020’nin en büyük halka arzını gerçekleştirerek çarşamba günü borsaya giren DoorDash’i ve halka arzında efsane yatırımcı Warren Buffett’ın desteğini alan fintek şirketi Snowflake’i geride bırakacak. Her iki şirket de halka arz sırasında 3,36 milyar dolar biriktirmişti. Bu yıl Airbnb’nin halka arzını geride bırakabilen tek şirket Londra borsasında FTSE 100 Endeksi’ne 4 milyar dolar değer artışıyla giriş yapan milyarder yatırımcı Bill Ackman’ın özel amaçlı satın alma şirketi olmuştu.

Airbnb hisselerinin perşembe günü Nasdaq Endeksi’nde “ABNB” hisse koduyla işlem yapmaya başlaması bekleniyor.

San Francisco merkezli şirket halka arz planını bu yılın ilkbahar ayları için düşünüyordu. Ancak Kovid-19 salgını ve bunu takip eden seyahat kısıtlamaları karşısında şirket şaşkına döndü. O tarihten bu yana evlerini veya dairelerini internet üzerinden kiraya vermek isteyenlere platform sağlama hizmeti geliştiren şirketin işlerinde bir miktar toparlanma görüldü.

Airbnb'nin üçüncü çeyrek geliri ikinci çeyrekteki 334,8 milyon dolardan 1,34 milyar dolara yükseldi. Şirketin gelirlerinin toparlanmasında pandemi kısıtlamalarının gevşemesi sayesinde ABD’de mümkün hale gelen iç hat seyahatleri, kısa süreli tatillerin ve uzun süreli konaklamaların geri dönmesi etkili oldu.

Ancak seyahat endüstrisi ve Airbnb korona virüs vakalarının artmasından kısa vadede etkilenebilir. Şirketin prospektüsünde risk faktörü olarak Kovid-19 pandemisi için, “işletmemizi, operasyon sonuçlarımız ve finansal durumuz açısından olumsuz yönde etkilemeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Airbnb, kurucularının kiralarını ödemek için bir önceki yıl San Francisco'daki dairelerinden oda kiralaması fikriyle 2008 yılında kuruldu. Şirket Sequoia Capital, Founders Fund ve DST Global gibi yatırımcılardan 6,5 milyar dolar yatırım topladı. Halka arz 30'dan fazla diğer sigorta şirketiyle birlikte, Morgan Stanley ve Goldman Sachs tarafından yönetilecek. Snowflake’in sürecinde olduğu gibi halka arz sürecinde bu şirketler toplam 5 milyon ek hisseye erişebilecek ve bu sayede biriken toplam miktarın artması sağlanacak.

Airbnb’nin halka arzı DoorDash’in geçtiğimiz gün %85’lik yükselişle hisse senetleri piyasasına girişinden bir gün sonra gerçekleşecek. Pandeminin etkisindeki 2020 yılında ABD borsalarında halka arz olan diğer teknoloji şirketleri arasında Asana ve Palantir de bulunuyor.

Halka açıldı değeri ikiye katlandı

 

Yabancılar ne alıyor, ne satıyor?

 

Halka arz gelirinin yüzde 78'i döviz alımına ayrıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)