E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiObama’nın hazine bakanı resesyon öngörüyor---

Obama’nın hazine bakanı resesyon öngörüyor

Obama’nın hazine bakanı resesyon öngörüyor
15 Nisan 2022 - 11:05 borsagundem.com

Barrack Obama döneminde görev yapan ABD’nin eski hazine bakanlarından Larry Summers ABD’de önümüzdeki iki yılda bir resesyon ihtimalinin gerçekleşmeme olasılığından daha yüksek olduğunu söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski ABD Başkanı Barrack Obama döneminin hazine bakanı olan Larry Summers’ın daha önceki açıklamalarında dikkat çektiği kalıcı enflasyon endişeleri haklı çıktı. Summers şimdiyse ABD ekonomisinin yavaşlaması ihtimaline dikkat çekiyor. Eski ABD Hazine Bakanı resesyonun “en yakın ihtimal” olduğunu söyledi. Summers’a göre bunun kısmen en büyük sebebi ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına alabilmek için dezenflasyon görülene kadar sıkı para politikasına devam etmek zorunda olması.

Summers Bloomberg Economics’teki röportajında önümüzdeki iki yıl içinde sert bir küçülme olasılığı kesinlikle yarıdan fazla olduğunu ve büyük ihtimalle de üçte ikiden de yüksek olabileceğini söyledi. Eski bakan resesyona yol açacak mekanizmalardan biri olarak da merkez bankasının yükselen enflasyona tepkisini gösterdi. Summers, “İşsizliğin anlamlı miktarda arttığını görene kadar hedef aralığa yönelik dezenflasyonu tekrar görmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta içerisinde açıklanan ABD Mart ayı tüketici fiyat endeksi verileri ülkede enflasyonun yıllık bazda %8,5 yükseldiğini gösteriyor. Söz konusu oran 1981’den bu yana en yüksek enflasyonu ifade ediyor. Faiz oranları yaklaşık bir yıldır FED’in %2’lik hedefinin çok yukarısında seyrediyor. Merkez bankaları ise faizleri agresif bir şekilde yükseltmeleri konusunda baskı altında.

Daha yüksek faiz oranlarına ilişkin beklentiler ABD ekonomisinin genelinde hissediliyor. Neredeyse 10 yıllık bir süre sonrasında 30 yıllık mortgage tahvili faizleri %5’e yükseldi. Bu arada finansal piyasalar katılımcıları enflasyonun pik yapıp yapmadığı konusunu tartışmayı sürdürüyor.

Summers açıklamasında, “Eğer geçmişe bakarsanız enflasyonun yüzde %4’ün üzerinde olduğu ve işsizliğin %5’in altından olduğu, sonraki iki yıl içerisinde de resesyon yaşamadığımız hiçbir dönem yok” dedi. Eski ABD Hazine Bakanı, “Fed tahminlerinde hala somutlaşan fikrin olduğunu sanmıyorum. Sıkılaştırmaya devam ederek yüzde 3 buçuktan daha yüksem işsizlik oranlarına ulaşabiliriz ve ancak sonrsasında enflasyonu hızlı bir şekilde düşürebilir. Bu ihtimal korkunç derecede daha yakın” ifadelerine yer verdi.

Ekonomistler genel olarak ABD’de bir resesyon ihtimalinin yaklaşıldığını öngörüyorlar. Wall Street Journal'ın Nisan ayında ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, önümüzdeki 12 ayda bir resesyonun gerçekleşme olasılığını, %28 olarak görüyorlar. Bu oran geçtiğimiz yılsa %13 seviyesindeydi.

Tahvil kralı 2023’te resesyon bekliyor

 

Para yöneticileri Avrupa’da resesyon bekliyor

 

Bank of America’dan resesyon uyarısı

 

Ünlü milyarderden resesyon uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)