E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPara yöneticileri Avrupa’da resesyon bekliyor---

Para yöneticileri Avrupa’da resesyon bekliyor

Para yöneticileri Avrupa’da resesyon bekliyor
13 Nisan 2022 - 15:27 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enflasyon endişeleri Avrupalı para yöneticilerinin stagflasyon ve enflasyon risklerine göre konumlanmasına sebep oluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel enerji krizi ve daha da şahin hale gelen merkez bankaları nedeniyle 1970’ler benzeri bir resesyon endişeleri giderek artıyor. Şimdilik bu gerçekleşmesi zor bir tahmin olarak görünse de Bloomberg International’ın haberine göre küresel para yöneticileri arasında resesyon senaryolarının özellikle Avrupa’da önünde sonunda gerçekleşeceği endişelerini fiyatlandırıyor.

Küresel büyümeye yönelik iyimserlik, bu ayki Bank of America fon yöneticisi anketine göre tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Stagflasyon beklentileri ise %66'ya yükselerek 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ABD enflasyonu ise Mart ayında 1981'in sonlarından bu yana en yüksek artışı gösterdi.

Para yöneticileri gün geçtikçe daha kötü ekonomik haberlere hazırlanıyor. Söz konusu olumsuzlukların etkileri uzmanlara göre en çok da Avrupa ekonomisinde görülecek. US Amundi Avrupa kıtasında muhtemel bir düşüş süreci için hazırlanıyor. İngiliz para yöneticisi abrdn (eski adıyla Aberdeen) uzun vadede euro karşısında ABD Doları’nı tercih ediyor. Dev fon şirketi Vanguard Group ise likidite korumaları için müşteri topluyor.

Kriz beklentilerine ilişkin diğer yatırımlarda ise Avustralya’dan Kanada’ya kadar tüm dünyadaki emtia ithalatçıları tercih ediliyor. Faiz oranları riskine odaklanan sabit getiri yatırımlar da gündemdeki tercihler arasında.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomilerde yüksek enflasyon ortamında aynı zamanda gayrisafi büyümenin de yavaşlaması iktisatçılar tarafından stagflasyon olarak belirtilir. Resesyonsa ülkelerin iki veya daha fazla çeyrekte negatif büyüme performansı sergilemesi anlamını taşır. Stagflasyonun özelliklerini taşıyan bir iklimi ortaya çıkması içinse öncelikle birçok olumsuz faktörün gerçekleşmesi gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve diğer merkez bankalarının yetkilileri de bu olasılığın gerçekleşmemesi için karşı hamleler yapan yetkililer olarak öne çıkıyor.

Ancak Bloomberg’in haberine kesin olan bir gerçek var: Yatırıma yeni başlayanların enflasyonla ilgili sınırlı bir gerçek dünya deneyimine sahip. Ancak daha az sayıda yatırımcı başarısız büyüme ortamında yükselen fiyatlar dünyasına dair birçok şey hatırlayabilir.

Stagflasyon benzeri baskılar Avrupa ile sınırlı olsa bile, uluslararası büyüme hikayesine yatırım yapan Wall Street yatırımcılarına da zarar verme kapasitesine sahip. Wall Street yatırımcıları her geçen gün devlet tahvilleri krizine ve büyümenin kayıp 10 yılına ilişkin anılarını yeniden canlandırıyor.

Avrupa Rusya’ya coğrafi ve ekonomik yakınlığı ve büyüme konusunda daha zayıf kaldıraca sahip olması nedeniyle krizin merkezi konumunda. 10 yıllık Alman Hazinesi tahvilleri ile Alman Hazinesi enflasyon korumalı varlıkları arasındaki ilişkiyi belirten Alman başa baş göstergeleri bu yılın başından itibaren yüzde 1 puanın üzerinde gösterdi. Söz konusu gösterge önümüzdeki on yılda oluşabilecek borç krizlerine ilişkin öngörüler sağlıyor.

Abrdn’in Londra Merkezli Yatırım Yöneticisi James Athey 542 milyar sterlinlik varlığı yönetiyor. 42 yaşındaki yatırımcı euro ve İngiliz Sterlini için beklentilerinin düşük olduğunu paylaştı:

“En akut stagflasyon riskleri şüphesiz Kıta Avrupası'ndadır. Daha pahalı enerjinin ithal edilme ihtiyacı nedeniyle cari fazla giderek azaldıkça, para birimleri daha da zayıflayacak, enflasyon artacak ve kilit ihracat sektörlerine zarar verecektir. Yahut enflasyonu sınırlamak ve para birimini desteklemek için para politikasını sıkılaştırabilirler. Ancak bu da zaten zayıf olan iç talebi ezecektir. Her iki durumda da enflasyona karşı büyüme dengeleri korkunç görünüyor."

“Çoğu ülkedeki merkez bankaları, şu anda fiyatlandırılan faiz artışlarını sağlamak konusunda zorlanacak. ABD büyük olasılıkla istisnadır. Bu nedenle enflasyon eğrisini Avrupa’da daha dik ABD’de ise daha düz konumlandırdık. Euro ve sterline karşı uzun zamandır ABD Doları’nı tercih ediyoruz.”

Andrew McCaffery, 813 milyar dolarlık varlığa sahip olan Fidelity International'ın 58 yaşındaki küresel baş yatırım görevlisi. McCaffery piyasalara ilişkin temel yatırım yaklaşımı olarak Avrupa resesyonunu öngörüyor. Borsa uzmanı bölgenin hisse senetlerinden ve para biriminden uzak duruyor:

Gelişmiş pazarlarda yüksek stagflasyon olasılığı için konumlandırmayı savunuyoruz ve Avrupa'da temel bir durgunluk vakası var. Stagflasyon bir zorluk teşkil ediyor, ancak sabit getiri piyasaları içinde yükselen oranlardan ve yavaşlayan büyümeden daha iyi korunacağını düşündüğümüz bazı alanlar var. Başa baş göstergeler, enflasyon beklentilerinin artacağı öncülüyle nispeten iyi performans göstermeye devam edebilir. Ayrıca artan değerlemeleri göz önüne alındığında, euro yatırım derecesi konusunda da yapıcıyız.”

Allspring Global Investments'ın Küresel Sabit Getirili Yatırımlar Ekibi Başkanı Henrietta Pacquement, Rusya'nın işgalinin Avrupa için oyunu değiştirdiğini belirtiyor. Londra merkezli yatırımcı, potansiyel stagflasyon koruması olarak daha kısa vadeli tahvilleri ve değişken faizli tahvilleri gösteriyor:

“Stagflasyon, düşünmeniz gereken bir senaryodur. Hala yukarı yönlü enflasyon baskılarının yanı sıra büyüme üzerinde aşağı yönlü baskılar var. Bu, ekonomileri stagflasyona veya daha sonraki bir aşamada resesyona doğru mu itiyor? Bu sorunun cevabı hala açık. Ekonominin pandemi sonrası yeniden açılmasının desteklerini her şeye rağmen göremeye devam ediyoruz.”

“Tahvil piyasasında çok fazla oynaklık var. Bu arada, kredi piyasaları oldukça iyi durumda kaldı.İlginç primlerle piyasaya çıkan yeni tahviller gördük ve bana kalırsa bu trend yılın geri kalanında periyodik olarak görülmeye devam edecek.”

Sterlin, dolar karşısında 1,5 yılın en düşük seviyesini test etti

 

ABD'de enflasyon tahvil piyasasını karıştırdı

 

Tahvil kralı 2023’te resesyon bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)