E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBank of America’dan resesyon uyarısı---

Bank of America’dan resesyon uyarısı

Bank of America’dan resesyon uyarısı
11 Nisan 2022 - 15:01 borsagundem.com

Bank of America’nın son piyasa notunda ABD enflasyonunun kontrolden çıktığını ve 2022 yılında resesyonla mücadele edileceği belirtildi. Banka raporunda borsaların yeni bir düzeltme sürecine gireceği öngörülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük dört bankası arasında yer alan Bank of America (BofA) enflasyon kaynaklı bir resesyonun borsalarda yeni bir düzeltmeye yol açacağını ve yatırımcıların kayıplarla dolu bir 2022’ye hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Insider’ın haberine göre BofA’nın müşterilerine gönderdiği notta, “enflasyonun kontrolden çıktığı” ve “resesyona neden olduğu” belirtildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre resesyon tehdidi, fiyatlardaki yükselişi belirten enflasyonla birlikte ekonomik büyümenin yavaşlamasını veya durmasını ifade ediyor. Bu iki olumsuz göstergenin birleşimi yatırımcılar içinse borsalardaki kayıpların hızlanması ve ayı piyasası anlamını taşıyor.

Kovid-19’un gerilemesiyle birlikte tüketici tarafındaki ani talep dalgası sonucu oluşan tedarik zinciri krizi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle emtia fiyatlarında görülen ani artışlar küresel enflasyonun olağanüstü seviyelere yükselmesine neden oldu. ABD’de enflasyon 40 yılı aşkın süredir görülmeyen bir hızda yükseliyor.

ABD borsalarında 1960’ların sonundaki, 1970’lerin başındaki ve 2008’deki resesyonların tamamında enflasyonda dalgalanmalar yaşanmıştı. BofA raporunda, “Resesyon beklentileri açısından son domino taşları daha yüksek tahvil getirileri ve daha zayıf dolar olacaktır” ifadelerine yer verildi.

BofA raporuna göre, ‘enflasyon şokunun’ ardından bir sonraki süreçte ‘faiz şoku’ yaşanacak ve bu ikisinin birleşimi de ‘resesyon şokuna’ yol açacak. BofA açıklamasında resesyon nedeniyle S&P 500 Endeksi’nin yıl sonunda kritik 4.000 puan seviyesinin altına düşeceği öngörüldü. Endeksin bu seviyenin altına inmesi şu anki seviyesinden %11 oranında düşeceği anlamına geliyor.

Küresel piyasalarda yatırımcıların gündeminde ABD Merkez Bankası’nın (FED) Mayıs ayında gerçekleştireceği para politikası toplantısında politika faizlerini 50 baz puan artırması planı bulunuyor. Geçtiğimiz hafta yayınlanan FED’in Mart ayı para politikası toplantısı tutanaklarında ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 50 baz puan artırabileceği ve 9 trilyon dolarlık bilançosunu her ay 95 milyar dolar düşürebileceği planları yer alıyor.

FED’in pandemi öncesinde 4 trilyon dolar seviyesinde olan bilançosu korona virüs teşvikleriyle birlikte 9 trilyon dolara kadar fırladı. BofA’nın raporunda, “FED’in 9 trilyon dolarlık bilançosu 2023’ün sonuna doğru 6,5 trilyon dolara kadar gerileyecek. Parasal sıkılaştırma politikaları, parasal genişleme politikalarının tam tersidir. Bu da daha yüksek tahvil getirileri ve daha yüksek volatilite anlamına gelir” ifadelerine yer verildi.

Raporda söz konusu öngörüler, “Parasal genişleme finansal varlıklar için büyük bir boğa piyasası anlamına geliyordu. Parasal sıkılaştırma ise yapısı gereği finansal varlıklar için negatif olacaktır” sözleriyle açıklandı.

FED’in pandemi nedeniyle son iki yıldır sabit getirili menkul kıymet satın alması, şirketlerin borçlarını artırabilmeleri için kredi piyasalarına likidite sağlamak üzere tasarlanmıştı. Bu likidite akışı önünde sonunda hisse senetlerine yöneldi ve satın alım baskısıyla hisse fiyatlarını yükseltti.

BofA raporunda, “Politika yönetiminde geciken şahin bir FED para politikası ve aşırı değerlenen borsalardan başlayarak aniden servet eşitsizliği ve enflasyonla mücadele etmek istiyor” görüşlerine yer verildi.

Söz konusu düşünce geçtiğimiz hafta FED’in eski üst düzey yöneticilerinden Bill Dudley’in yaptığı açıklamalarla aynı doğrultuda. Dudley geçtiğimiz hafta verdiği bir röportajda, “Kesin olan bir şey var: FED’in etkili olması için hisse senedi ve tahvil yatırımcılarında şu ana kadar olandan çok daha fazla kayba sebep olması gerekiyor” açıklamasında bulunmuştu.

FED enflasyonu dizginlemek için borsaları çökertebilir

 

Yatırımcıların kaçacak yeri kalmadı

 

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)