E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisHalka arzdan çıkanlar yeni halka arz kovalıyor---

Halka arzdan çıkanlar yeni halka arz kovalıyor

Halka arzdan çıkanlar yeni halka arz kovalıyor
06 Aralık 2023 - 15:45 borsagundem.com

Söylenenlerin aksine yatırımcılar borsadan çıkıp kripto paraya gitmiyor, sadece tavanı bozulan halka arzdan çıkıp yeni halka arzları kovalıyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) rakamlarına göre Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı seçimden sonra ilk kez kasım ayında geriledi. Kasım ayında borsadaki yatırımcı sayısı 318 bin 926 kişi azalarak 8 milyon 598 binden 8 milyon 279 bine indi. Bu MKK verisinden yola çıkarak aynı dönemde borsanın da yatay seyrini sebep olarak gösteren haberler bir kısım yatırımcının borsadan vazgeçtiğini duyurdu.

Bu bilginin ardından “Peki gerçek böyle mi?” diye soran Habertürk’ten Rahim Ak yazıyor: Gerçeğe de yine rakamlardan yola çıkarak ulaşabiliriz. Öncelikle yine MKK verilerine göre portföy büyüklüklerine baktığımızda yatırımcı sayısı azalan kesim tam anlamıyla küçük yatırımcı diyebileceğimiz borsadaki parası bin ile 5 bin lira arasında olanlar. Borsada bu kesim 30 Kasım haftasında tam 528 bin kişi azalarak 2 milyon 958 binden 2 milyon 430 bin kişiye inmiş.

YENİ HALKA ARZ BEKLENİYOR

Bu sayı bize önemli bir ipucu sunuyor. Çünkü son dönemlerde halka arzlarla birlikte borsaya gelenlerin portföy büyüklüğünün bu rakamlara denk geldiğini biliyoruz. Bu yatırımcı kitlesi halka arzdan aldığı hisseyi bir kaç tavan yaptıktan sonra satıp yeni bir halka arzı bekliyor. Sonra yeni arz edilen hisseyi satın alıyor. (Portföyü bin ile 5 bin lira arasında olanların toplam yatırımcı sayısı düşüşünden daha fazla görünmesinin sebebi bir kısım yatırımcının parasını tamamen sıfırlamamaları nedeniyle bu aralıktan bir alta örneğin 2-100 TL aralığına düşmesi kaynaklı.)

HALKA ARZ OLMADIĞI HAFTAYA DENK GELİYOR

Bu gerçekten yola çıkarak halka arz tarihlerine bakıldığında da resim daha da görünür oluyor. Çünkü yatırımcı sayısının düştüğü hafta halka arzın olmadığı görülüyor. Halka arzların başladığı geçen haftanın ardından gelen 5 Aralık 2023 tarihli rakam ise yatırımcı sayısının yeniden yükselerek 8 milyon 280 bini aştığı görülüyor. Edindiğimiz bilgilere göre yatırımcı sayısının yüzde 2.57 arttığı 30 Kasım 5 Aralık arasındaki bu yükseliş sadece Şeker Yatırım halka arzı kaynaklı. Aynı hafta yapılan Çates Elektrik ve Batı Ege halka arzına katılan yatırımcı sayısı henüz sisteme girmedi.

Bu rakamlardan ortaya çıkan gerçek ise kimilerinin söylediği gibi yatırımcıların Borsa İstanbul'dan çıkıp yeniden yükselişe geçen kripto paraya gitmediği sadece tavanı bozulan halka arzdan çıkıp yeni halka arzları kovalaması.

Borsada yatırımcı sayısı 4 aylık yükselişin ardından geriledi

 

Yatırımcı sayısı 8 milyona ulaştı, 139 şirket halka arz oldu

 

Borsada yatırımcı sayısı düşüşünü sürdürdü

 

Borsada yatırımcı sayısı düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )07 Aralık 2023 08:55

    Ya arkadaşlar  ben hep arzları ayzdım alın dedim.  ilk yazanlardanım borsagundemde yazılar geriye git çıkar zaten :D neyse öyle yada böyle bir emeklinin 1 yılda aldığı naktın üzerinde getiri geldiğini belirtmek isterim bi rkaç hesp açımı ile.  hatta güzel arz kağıtlarıda var. ama boranın tadi yok...SPK arzlarda neler dönuyor? incelıyor mu? bilmem çok fazla kurum ekmek yıyor ve arz için kım hangi koşullaru onaylıyor ? birde perde arkası vardır bu işlerin bence..  herkesler arzdan kaznaınca borsadan normal kaznaçmakta zor oldu. bir x kurum borsadan 1 yılda kazandıgını 5 arz ile 1 haftada kazanıyor :D kurumlarda küçülüyor,a raştırma birimleri vb azalıyor, zaten yeni gençlerde kriptoya kayıyor. buda borsamızın yapısının aslında sağlıksı zoldugunu gelcekte  sistemsel, personel ve araştırma yapısında sorunlar oalcağını gösteriyor. şahsi düşüncem bu. sonuç tokat yiyen yerlier olacak, yabancı eğer gelirse... uzun vade bakınca

  • Bayram Öztürk 07 Aralık 2023 06:06

    Bistte olmaması gereken şirketler var kıytırık cezalarla bu şirketler ödüllendiriyor ağır cezalar ve borsadan atilmalar olmali adaletli olun devletimize hukumetimize destek olun sayın borsa yoneticileri

  • acacu06 Aralık 2023 23:44

    2 yıl öncesine kadar normal akışında giden bir borsamız vardı, nas var, bir şey deniyoruz diyerek ülkenin ekonomisini batırdılar. Haliyle bütün kumarbazlar doluştu borsaya. Ne olmasını bekliyordunuz ki başka? Düşman bu kadar zarar veremezdi ülkeye. 

  • Afyonlu 06 Aralık 2023 22:47

    Son 1 yılda halka arzdan 2 hesaptan 54 bin TL para kazandık! Şimdi strateji değiştirdim örneğin Binho 3 lot 125 TL maliyetli hisselerin 1 lotunu 380 TL'den sattık kalan 2 lot "SIFIR" maliyetli bekleyecek!

  • _06 Aralık 2023 19:03

    ))))))

  • borsacı06 Aralık 2023 17:47

    bu halka arzlarda 2.3 kuruş kazandıgını zannedenerin donuna kadar soyacaklar borsada adamın donunuda aklınıda alır bu patronlar kuruş yedirmez.

  • Mucise Reis : )07 Aralık 2023 08:56

    şakamızın ? :D sen arsları alıp başba bi rbanka hesbaına atıp sonuca baktın mı ? .D ya güldürme. saçma sapan yazıp sneın 1 yıllık kazancından fazla getirdi arz alıp unutup beklemek..

  • Muhammed 06 Aralık 2023 16:56

    İhlas gurubuna sahip çıktığınız sürece yeni halka arzlarınıza katılmam.20 yılın acısı var unutmayacağız.

  • gıdıkla beni şefket06 Aralık 2023 16:38

    hauahu hala yatırımcı kaldımı borsada .ahauhuhuua .çıkın çıkın gelin kardeşlerim .bu yeni gelen 3 milon fena çarpıldı .ytmez ama evetttt yeni bi 3 milon kişi daa bekliyoz hade gelinnnnnn hurrraaaa ahuahuhauhauhauha 

  • Kıng06 Aralık 2023 16:35

    Bu küçük yatırımcıya tuzak kuran aracı kurumlarla .açgözlü kurum ve patronlar yüzünden kimse kalmaz burda. Çok ararsınız yatırımcı.eskisi gibi 10 günde bir kademe kalkmaz. kendi kendinize oynarsınız. örnek.İşyatırım anadolu hayatı 3 günde yüzde 20 düşürdü. sanki şirket battı. hedef fiyatı ne 64 .alsana 38 hisse .sorun ahlak sorunu...

  • Omer06 Aralık 2023 16:13

    Ne alaka la . 200- 300 TL lik arz için borsa mi düşer

  • Hayrullah hakyemez 06 Aralık 2023 15:51

    Netice bugün ki durumdan belli değilmi, insanlar kazanamıyor. Doğal olarak ilk dalgalanma da paralar vadeliye.