E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNegatif getirili tahvillerde 11 trilyon dolarlık küçülme---

Negatif getirili tahvillerde 11 trilyon dolarlık küçülme

Negatif getirili tahvillerde 11 trilyon dolarlık küçülme
19 Nisan 2022 - 11:21 borsagundem.com

Merkez bankalarının şahin para politikalarına geçişiyle birlikte negatif getirili tahvillerde sert bir küçülme gerçekleşti. Aralık ayında toplam değeri 14 trilyon dolar olan negatif getirili tahviller 2,7 trilyon dolara kadar geriledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin başından bu yana merkez bankalarının şahin para politikalara geçiş hamleleri negatif getirili tahvil dönemini sonlandıracak gibi gözüküyor. Financial Times’ın haberine göre yıl başından bu yana sıfırın altında getiri sağlayan küresel tahviller 11 trilyon dolar civarında küçüldü.

Merkez bankalarının büyük ölçekli varlık alımlarını sona erdirmesiyle ve yükselen enflasyonla mücadelelerinde faiz oranlarını yükseltmek için harekete geçmesiyle birlikte tahvil fiyatları düşüşe geçti. Birçok büyük ekonomideki tahvil getirileri son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Tüm bunların bir sonucu olarak sıfırın altında getirisi olan tahvillerin toplam değeri 2,7 trilyon dolara kadar geriledi. Söz konusu rakam 2015 yılından bu yana düşük seviyeyi ve Aralık ayı ortalarında 14 trilyon doların üzerinde olan aynı rakamın 11 trilyon dolar civarında gerilediğini gösteriyor. Negatif getirili tahvillerin tamamen yok edilmesi farklı alanlardaki birçok yatırımcı için normale dönüşü işaret edecek.

Allianz Küresel Yatırımcılar Birimi Kıdemli Portföy Yöneticisi Mike Riddell konuyla ilgili açıklamasında, “Merkez bankaları gecikmeli olarak bu enflasyon şokunun önüne geçmeye çalışıyorlar. Bu nedenle tahvil piyasası faiz oranlarında aniden gelen büyük bir değişimle fiyatlandı” ifadelerine yer verdi.

Negatif getirili varlıklar bir zamanlar gerçekliği dahi düşünülemezken daha sonra bir yenilik olarak ve en son da küresel piyasaların yerleşik bir özelliği olarak kabul edildi. Söz konusu varlıklar yüksek fiyatları ve düşük getirisi yatırımcıların para kaybını garanti hale getiren varlık sınıfı niteliğini taşıyor. Bu varlıklara yatırım, merkez bankalarının faiz oranlarını en düşük seviyede tutacağı ve son yıllarda Japonya ve Euro Bölgesi'nde görülen büyük miktarda devlet borcunun yerleşik hale geleceği inancını yansıtıyor.

Söz konusu değerlendirme son aylarda özellikle de Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz hafta Perşembe günü tahvil alım programını bu yıl sona erdireceği planlarını yinelemesiyle Euro Bölgesi’nde çarpıcı bir şekilde değişti. Yatırımcılar negatif tahvil faiz oranlarının Aralık ayına kadar 2014’ten bu yana ilk kez sıfıra döneceğine yönelik hamle yapıyor.

Riddell'e göre, ultra düşük veya negatif getirilerin sona ermesi, tahvil yatırımcıları için "iki ucu keskin bir kılıç" niteliğinde. Borsa uzmanı, “Bir tarafta yatırımcılar tuttukları tahvillerden dolayı kayıplara maruz kalıyor. Diğer tarafta ise pozitif tahvil oranları gelecekteki getirilerin tartışmasız bir şekilde daha iyi görüneceği anlamına geliyor” dedi. Riddell söz konusu tablonun devlet tahvilleri gibi önemli miktarda güvenli varlıklara sahip olması gereken emeklilik fonu yatırımcıları için ‘iyi haber’ niteliği taşıyacağını ancak aynı zamanda gelecekteki ödemelerin karşılanması için yeterli miktarda getiri elde edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Fidelity International'ın Küresel Makro Başkanı Salman Ahmed'e göre, negatif getirili tahvillerin azalan stoku, yatırımcıları yükselen fiyatlar karşısında daha fazla tazminat talep etmeye iten yüksek enflasyon seviyelerini de yansıtıyor.

Ahmed, "Evet, nominal getiriler yükseliyor, ancak uzun vadeli yatırımcılar reel getirileri gerçekten önemsemeli. Önemli olan enflasyondan sonra kalan getiridir ve enflasyon şu anda çok yüksek" dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Euro Bölgesi, sıfırın altındaki getirileri olan tahvilleri bulundurması sebebiyle tahvil ticaretindeki azalmanın en büyük itici gücü olmuştur. Aralık ayında, Almanya'nın tüm devlet tahvilleri de dahil olmak Avrupa’daki tahviller küresel çapta negatif getirili tahvillerin 7 trilyon dolarından fazlasını oluşturuyordu. Bu rakam şimdilerde ise sadece 400 milyar dolara geriledi. Sıkı para politikasına yönelik küresel dönüşüme direnen Japonya ise şu sıralarda dünya genelindeki negatif getirili tahvillerin yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.

ECB’nin piyasaların halihazırda fiyatlandırdığı faiz artışlarını gerçekleştirememesi halinde negatif getirili tahvillerin yeniden çoğalması bekleniyor. Ahmed, merkez bankasının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ve bunun sonucunda enerji fiyatlarındaki artışın bölgenin toparlanmasına yönelik tehdidi göz önüne alındığında, oranları mevcut eksi yüzde 0,5 seviyesinden çok daha fazla yükseltmek konusunda zorlanacağına dikkat çekiyor.

Ahmed açıklamasında, “ECB'nin politikayı normalleştirme penceresini kaçırdığını düşünüyorum. Zira Ukrayna'dan gelen büyüme şoku Avrupa'da çok daha şiddetli olacak. Bizim görüşümüze göre bu yıl sıfır getiriye geri dönemeyecekler ve bu da negatif getirili tahvillerin kaybolmak üzere olmadığı anlamına geliyor" öngörüsünde bulundu.

 

Fransa'ya enerji satışında kısıtlama tehlikesi

 

Avrupa'da gaz fiyatları düşüşte

 

Petrolde yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)