E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMurat Sağman'dan yatırımcıya bomba portföy---

Murat Sağman'dan yatırımcıya bomba portföy

Murat Sağman'dan yatırımcıya bomba portföy
21 Aralık 2023 - 07:57 borsagundem.com

Sermaye Piyasalarının ünlü ismi, borsanın ödüllü yazarı, ‘altın kahini’; çok yönlü biri Murat Sağman. Analizleri, öngörüleri önemli. Enflasyon, faiz, borsa, 2023’ü yorumladı, 2024 beklentilerini anlattı. Yatırımcıyı da sepetsiz bırakmadı...

“Kazandıran Sohbetler”de geleneksel bir söyleşi: Murat Sağman ile bir yılın değerlendirmesi ve gelecek yıla bakış… “Borsada Oynanmaz” kitabının ödüllü yazarı ve bir dönem altın tahmini nedeniyle “kahin” unvanı verilen Sağman, 2024 için çok önemli açıklamalar yaptı.

“BÖYLE BİR POLİTİKA 300 YILLIK İKTİSAT TARİHİNDE YOK, FAİZİ DÜŞÜREREK ENFLASYONUN DÜŞTÜĞÜ BİR ÜLKE DE YOK”

- Sayın Sağman, önce 2023 yılı ekonomisinin bir özetini rica edelim. Sanki seçim öncesi farklı, seçim sonrası farklı bir ekonomik tablo yaşandı, değil mi?

- 2023’te seçim öncesi ve seçim sonrası iki farklı ekonomi politikaları gördük. Seçimden sonra sanki iktidar değişmiş gibi bambaşka bir kadroyla bambaşka ekonomi politikaları uygulandı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan önderliğinde 300 yıllık bildiğimiz politikalar devreye girdi. Çok sorulan bir soru var, eğer bunu yapmasaydık ne olurdu diye. Bu yapılmasaydı Türkiye belki de hiperenflasyona girecekti. Seçim öncesi uygulanan politikalar önce kuru sonra enflasyonu patlattı. Sonra enflasyon daha da patlatmasın diye döviz kuru tutulmaya çalışıldı. Bu nedenle, Merkez Bankası tarafından tüm rezervler tüketildi. Üstüne ekstradan borçlanıldı. Bugün geldiğimiz noktada brüt rezervlerimiz 140 milyar dolara gelse de swap sonrası rezervlerimiz eksi 50 milyar dolar civarında. Bu da seçim öncesi uygulanan politikalarla kuru tutmak için harcanmış rezervler…

Böyle bir politika zaten dediğim gibi 300 yıllık iktisat tarihinde yok. Faizi düşürerek enflasyonun düştüğü bir ülke de yok. Mehmet Şimşek’in ifadesiyle heterodoks olan, akılcı olmayan rasyonel olmayan politikalarla bir ödemeler dengesi krizi de çıkabilirdi. Bir ara CDS dediğimiz Türkiye'nin risk primi 900’lere çıkmıştı. Seçimden önce bu 500-600 bandında gidip geliyordu. Şimdi ise 300 baz puanın altına düştü.

Türkiye'nin risk priminde iyi bir düşüş oldu fakat hala daha yüksek. Bizim gibi ülkelerin ortalaması 150 baz puan civarında. Seçim sonrası başlatılan o yeni politikalar zaman alacak ama 2024’te daha da fazla sonucunu göreceğiz. Bu şu demektir, yüksek enflasyon devam ediyor fakat yüksek enflasyonu düşürmek için bir maliyet ödenecek. O da belki önümüzdeki yıl bir ekonomik yavaşlamayla karşı karşıya kalacağız. Reel getiri, reel ücretler düşecek, satın alma gücü azalacak. Ne zaman enflasyon düşmeye başlarsa da faizler tekrar düşürülecek ama ona zaman var.

VOLKAN KARSAN İLE 'KAZANDIRAN SOHBETLER'İN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

"7/24 enerji" ÇATES halka açılıyor, Genel Müdür Hamdi Alp anlatıyor

 

Kârı sermayesinin üzerinde olan değerleme oranı düşük şirketler fırsat sunuyor

Günün önemli şirket haberleri 21/12/2023

En fazla para girişi olan hisseler (20/12/2023)

En fazla para çıkışı olan hisseler (20/12/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • D.demir 22 Aralık 2023 13:35

    Telefon değiştirer gibi. Merkez bankası başkanı değiştirirsen. Olacağı budur. Cezasını vatandaş çekiyor. Yanlış yapana ceza yok yaptırım yok.

  • Maho21 Aralık 2023 11:20

    Hiperenflasyona girecektik değil, gireli 2 sene oldu

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL21 Aralık 2023 11:02

    Hükümet sürekli faiz ve dövizi yükseltiyor ki satacak yerde kalmadı. Yabancılar 50-75 TL den bozdurduğu dolar ile hisseleri resmen ülke deki şirketler onlara devir edilecek yani ülke resmen elden içeriden gideceğinin farkında değiller.Yüksek faizin faturaları vatandaşa kol gibi kat ve kat girecektir.

  • Cihad aytaç21 Aralık 2023 10:30

    Portföy nerede ?

  • YUSUF KALEKAPISI21 Aralık 2023 11:04

    Ben Tv de dinlerim murat sağman  borsa da artık ralliler olmaz dikkatli olmazsanız borsada batarsınız dedi.30 bist ten seçici olarak alınacak bundan sonra  dedi.

  • Mucise Reis : )21 Aralık 2023 09:24

    Hayret...Kitabının reklamını yapmaması da ilginç :D  bir kaç okuyucuya izalı cüretsiz yada editöre bırakmaması şaşırttı :D